ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Γιατί το φυλλικό οξύ είναι απαραίτητο σε γυναίκες στην αναπαραγωγική ηλικία

Το φυλλικό οξύ είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη του συμπλέγματος Β, απαραίτητη για την ομαλή αύξηση και το μεταβολισμό των κυττάρων.

Γιατί το φυλλικό οξύ είναι απαραίτητο σε γυναίκες στην αναπαραγωγική ηλικία

Το φυλλικό οξύ είναι πολύ σημαντικό για όλες τις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, ενώ ο κίνδυνος ανωμαλιών του νευρικού σωλήνα μειώνεται σημαντικά, όταν λαμβάνεται φυλλικό οξύ συμπληρωματικά σε μια υγιεινή διατροφή, πριν από και κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου κύησης. Οι ανωμαλίες του νευρικού σωλήνα οδηγούν σε δυσμορφίες της σπονδυλικής στήλης (π.χ. δισχιδής ράχη), του κρανίου και του εγκεφάλου (π.χ. ανεγκεφαλία).

Επίσης, μερικές μελέτες έχουν εισηγηθεί ότι το φυλλικό οξύ είναι δυνατό να μειώνει τον κίνδυνο να παρουσιάσουν τα παιδιά συγγενείς καρδιοπάθειες. Οι συγγενείς καρδιοπάθειες είναι οι συχνότερες εκ γενετής ανωμαλίες στα νεογέννητα.

Η Συνιστώμενη Διαιτητική Παροχή ( RDA) την ημέρα για το φυλλικό οξύ, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είναι 600 mg. Το φυλλικό οξύ είναι άφθονο στα τρόφιμα, εντούτοις κατά την επεξεργασία (π.χ. μαγείρεμα) καταστρέφονται περισσότερες από τις μισές ενώσεις του, οπότε και καθίστανται μη απορροφήσιμες. Τροφές που είναι καλές πηγές φολικού οξέος είναι το ψωμί ολικής αλέσεως, τα λαχανικά με πράσινα φύλλα (λάχανο, μπρόκολο, κουνουπίδι), τα πορτοκάλια, ο φυσικός χυμός πορτοκαλιού, οι μπανάνες, τα φασόλια, ο αρακάς και οι φακές.

Το φυλλικό οξύ που περιέχεται σε εμπλουτισμένα τρόφιμα και συμπληρώματα απορροφάται σχεδόν δύο φορές καλύτερα, σε σχέση με το φυλλικό οξύ που βρίσκεται φυσικά στα τρόφιμα. Υπόδειγμα διατροφής με 400 mg φυλλικού οξέως, που θεωρείται η ενδεδειγμένη ημερήσια δόση για ενήλικες.

Έφη Δέδε Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, BSc Επιστημονική Υπεύθυνη ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Άνω Λιόσια, Ιδρυτικό Μέλος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας http://www.logodiatrofis.gr.