ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πόσα αβγά επιτρέπεται να φάτε το Πάσχα

Εκτός από το αρνί και το κοκορέτσι έχουν και τα βραστά αβγά την... τιμητική τους αυτές τις μέρες και ιδίως από το βράδυ της Ανάστασης και μετά. Το τσούγκρισμα των αβγών αποτελεί παράδοση του ελληνικού Πάσχα, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι τα αβγά (και ειδικά ο κρόκος τους) αυξάνουν την χοληστερίνη και ως εκ τούτου η κατανάλωσή τους πρέπει να γίνεται με προσοχή μέσα στις γιορτές.

Πόσα αβγά επιτρέπεται να φάτε το Πάσχα

Η ημερήσια κατανάλωση εξαρτάται από το τρέχον επίπεδο της χοληστερόλης σας, τον κίνδυνο για καρδιακή νόσο και τη γενική υγεία σας.

Τα αβγά είναι καλή πηγή πρωτεΐνης, ενώ περιέχουν επίσης βιταμίνες του συμπλέγματος Β-12 και Α. Ένα μεγάλο αβγό έχει 78 θερμίδες και 6,3 γραμμάρια πρωτεΐνης υψηλής ποιότητας. Αυτό σημαίνει ότι οι γυναίκες παίρνουν το 14% και οι άνδρες το 11% της συνιστώμενης ημερήσιας ανάγκης τους σε πρωτεΐνη από ένα και μόνο μεγάλο αβγό.

Υψηλή χοληστερόλη

Ένα μεγάλο αβγό έχει μόνο 5 γραμμάρια συνολικού λίπους και 1,6 γραμμάρια κορεσμένου λίπους. Ωστόσο, το ίδιο αβγό έχει 186 χιλιοστόγραμμα χοληστερόλης. Η ημερήσια κατανάλωση χοληστερόλης θα πρέπει να είναι πάντα κάτω από 300 mg, σύμφωνα με την American Heart Association. Αν είστε υγιείς, αυτό μπορεί να σημαίνει απλό περιορισμό στα αβγά και όχι την πλήρη αποφυγή τους. Για τους περισσότερους ανθρώπους -περίπου το 70% του πληθυσμού- η κατανάλωση αβγών έχει μικρή επίδραση στα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε το 2006 στην επιστημονική επιθεώρηση Current Opinion in Clinical Nutrition and Metabolic Care.

Σακχαρώδης Διαβήτης

Η κατανάλωση αβγών έχει επίσης συνδεθεί με τον διαβήτη, αλλά τα περισσότερα αποτελέσματα της μελέτης ήταν ασυνεπής και ασαφή. Μια μεγάλης κλίμακας μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Αύγουστο 2010 στο ιατρικό περιοδικό American Journal of Clinical Nutrition έδειξε ότι εκείνοι οι συμμετέχοντες που έτρωγαν ένα αβγό κάθε μέρα δεν παρουσίασαν μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης διαβήτη τύπου-2, όπως ίσως αναμενόταν.

Συστάσεις

Αν έχετε ήδη υψηλή χοληστερόλη, δεν θα πρέπει να καταναλώνετε περισσότερα από 200 χιλιοστόγραμμα χοληστερίνης καθημερινά. Αυτό σημαίνει ότι ένα μεγάλο αβγό σας βάζει κοντά στο όριο. Θα πρέπει να αποφεύγετε την κατανάλωση των κρόκων των αβγών, εάν έχετε καρδιαγγειακή νόσο ή ανήκετε σε ομάδα αυξημένου κινδύνου για καρδιακό πρόβλημα, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Αύγουστο του 2012 στην επιστημονική επιθεώρηση Atherosclerosis.

Η Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ επισημαίνει ότι οι υγιείς άνθρωποι μπορούν να τρώνε μέχρι και ένα ολόκληρο αβγό ημερησίως. Ωστόσο, για να μειώσετε τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων κάτω, συνιστάται η κατανάλωση το πολύ 3-4 κρόκων αβγών την εβδομάδα. Από τη στιγμή που όλα τα λιπαρά βρίσκονται στον κρόκο του αυγού, μπορείτε να αποφύγετε το πρόβλημα με την κατανάλωση μόνο των ασπραδιών.

Διαβάστε επίσης:

Πάσχα: Αυτές είναι οι τροφές που αντικαθιστούν το κρέας και τα γαλακτοκομικά

Τι πρέπει να προσέξετε στο Πασχαλινό τραπέζι - Εδέσματα και θερμίδες

Οι 5 τροφές που αδυνατίζουν μετά το Πάσχα!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ