ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πασχαλινά αβγά: Μέχρι πότε είναι ασφαλές να τα φάτε

Αυτές τις ημέρες τα πασχαλινά αβγά έχουν την τιμητική τους. Το τσούγκρισμα είναι παραδοσιακό μέρος στο γεύμα τόσο μετά την Ανάσταση το Μ. Σάββατο, όσο και στο μεγάλο πασχαλινό τραπέζι της Κυριακής του Πάσχα.

Πασχαλινά αβγά: Μέχρι πότε είναι ασφαλές να τα φάτε

Πρέπει, όμως, να προσέχετε πάντοτε την κατανάλωση των αβγών, αφού μπορεί να περιέχουν σαλμονέλα στην ωμή τους μορφή, ενώ ακόμα και όταν είναι καλά βρασμένα (όπως τα πασχαλινά αβγά) πρέπει να μην υπερβαίνετε την χρονική διάρκεια που πρέπει να τα καταναλώσετε.

Σύμφωνα με τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), τα βρασμένα αβγά πρέπει να καταναλώνονται μέσα σε μία εβδομάδα από την στιγμή που ετοιμάστηκαν.

Επίσης, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι από την στιγμή που βράσετε και βάψετε τα αβγά, πρέπει να τα σερβίρετε μέσα σε λίγες ώρες. Αλλιώς, πρέπει να τα βάλετε οπωσδήποτε στο ψυγείο.

Τα βρασμένα αβγά (είτε με το κέλυφός τους, είτε χωρίς αυτό) αντέχουν στο ψυγείο μέχρι και 1 εβδομάδα, όχι παραπάνω.

Μάλιστα, αν είναι ξεφλουδισμένα και θέλετε να τα βάλετε στο ψυγείο, τότε βάλτε τα σε ένα αεροστεγώς κλεισμένο δοχείο. Αλλιώς, βάλτε τα σε ένα μπολ γεμάτο με κρύο νερό και αλλάζετε το νερό καθημερινά.

Δεν είναι ασφαλές να αφήνετε τα βρασμένα αβγά εκτός ψυγείου για πολλές ώρες, ειδικά όταν ο καιρός είναι καλός και η θερμοκρασία του περιβάλλοντος αυξημένη.

Διαβάστε επίσης:

Πώς θα καταλάβετε ότι έχει χαλάσει το αυγό

Τα αυγά αυξάνουν τη χοληστερίνη: Μύθος ή αλήθεια

Πόσα αβγά να τρώτε για να αποφύγετε το διαβήτη