ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τα 4 επιβλαβή συστατικά στις συσκευασμένες τροφές

Είναι συχνό φαινόμενο πλέον, οι εταιρείες παραγωγής τροφίμων να ανακοινώνουν πανηγυρικά την αφαίρεση στοιχείων και ουσιών από τα προϊόντα τους, τα οποία έχουν χαρακτηριστεί μετά από έρευνες ως επιβλαβή.

Τα 4 επιβλαβή συστατικά στις συσκευασμένες τροφές

Αυτό, ωστόσο, δε σημαίνει ότι δεν εξακολουθούμε να καταναλώνουμε τροφές με ουσίες ανθυγιεινές για τον οργανισμό μας.

Δείτε τις 4 επιβλαβείς ουσίες που χρησιμοποιούνται πιο συχνά στα επεξεργασμένα τρόφιμα

Διοξείδιο του πυριτίου

Χρησιμοποιείται ως επί το πλείστον σε σκευάσματα σε μορφή σκόνης (πχ. κρέμα σε σκόνη για τον καφέ). Επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι σε περίπτωση εκτεταμένης έκθεσης, μπορεί να προκαλέσει αναπνευστικά προβλήματα.

Γαλλικός προπυλεστέρας

Πρόκειται για συντηρητικό το οποίο συνήθως χρησιμοποιείται στα τρόφιμα για να αποτραπεί η οξείδωση και την αλλοίωση των ελαίων, σε συνδυασμό με τη βουτυλοϋδροξυανισόλη και το βουτυλιωμένο υδροξυτολουόλιο. Έρευνες που εξετάζουν τις επιδράσεις του στον οργανισμό έχουν δείξει ότι μπορεί να είναι ένοχος για ορμονικά προβλήματα, κυρίως στο ενδοκρινικό σύστημα.

Ταρτραζίνη

Ονομάζεται και «Κίτρινο 5». Πρόσφατα η εταιρεία Kraft ανακοίνωσε την αφαίρεσή του από τα προϊόντα της, ωστόσο χρωστικές όπως το «Μπλε 1» και το «Κόκκινο 40» εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται κατά κόρον σε γλυκίσματα. Ενοχοποιούνται για την πρόκληση υπερκινητικότητας στα παιδιά.

Τριακετίνη

Χρησιμοποιείται για τη διατήρηση της υγρασίας σε τροφές που δεν πρέπει να στεγνώσουν. Αν και έχει την έγκριση του FDA πολλοί εξακολουθούν να διατηρούν τις αμφιβολίες τους για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στον οργανισμό. Χρησιμοποιείται επίσης στα φίλτρα των τσιγάρων και χάπια, όπως το βιάγκρα.

Διαβάστε επίσης:

Φούρνος μικροκυμάτων: Πόσο επικίνδυνος είναι για την υγεία;

Οι 7 τροφές που δεν θα έβαζε στο στόμα του κανένας επιστήμονας