ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ο πολύς καφές βλάπτει – Η νέα οδηγία της ΕΕ

Αϋπνία, ταχυπαλμίες, αρρυθμίες, τρέμουλο, νευρικότητα, κρίσεις πανικού και υπέρταση είναι οι βασικές παρενέργειες της υπερκατανάλωσης καφεΐνης.

Ο πολύς καφές βλάπτει – Η νέα οδηγία της ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) αξιολόγησε τα διαθέσιμα στοιχεία που αφορούν στην επίδραση της καφεΐνης ώστε να καταρτίσει οδηγία για τα ασφαλή επίπεδα κατανάλωσης σε παιδιά και εφήβους, ενήλικες και εγκύους.

Η κατανάλωση περισσότερων από 400 χιλιοστογραμμαρίων (mg) καφεΐνης την ημέρα, ποσότητα που αντιστοιχεί σε τέσσερα φλιτζάνια εσπρέσο ή σε ένα συνδυασμό καφέ, ανθρακούχων αναψυκτικών και ενεργειακών ποτών, μπορεί να αποδειχθεί βλαβερή για την υγεία, κυρίως για τις εγκύους και τους νέους κάτω των 18 ετών, ανακοίνωσε η EFSA, επισημαίνοντας πως αρκετοί ξεπερνούν το επιτρεπόμενο όριο λόγω άγνοιας σχετικά με τις πηγές καφεΐνης στη διατροφή και την περιεκτικότητα καφεΐνης σε κάθε προϊόν.

Εκπρόσωπος της EFSA δήλωσε στο BBC: «Εάν φάμε μια μαύρη σοκολάτα στις 11 το πρωί, πιούμε έναν εσπρέσο το μεσημέρι και πιούμε και ένα ενεργειακό ποτό το απόγευμα έχουμε καταναλώσει αρκετή καφεΐνη μέσα στην ημέρα».

Η πρόσληψη καφεΐνης, η οποία μπορεί να προέρχεται από οποιαδήποτε διατροφική πηγή, μπορεί να θεωρηθεί επικίνδυνη, κυρίως ως προς τις καρδιαγγειακές διαταραχές.

Για έναν ενήλικα, η ακίνδυνη ημερήσια δόση ορίζεται στα 400 mg καφεΐνης. Ένας καφές εσπρέσο περιέχει 70 με 100 mg καφεΐνης. Ένα κουτάκι ενεργειακού ποτού περιέχει κατά προσέγγιση 80 mg, ενώ ένα κουτάκι μαύρο τσάι 50 mg και ένα κουτάκι αναψυκτικού τύπου κόλα 40 mg.

Η δόση μειώνεται από την EFSA στα 200 mg για τις εγκύους, προκειμένου να αποτραπούν αρνητικές συνέπειες στο έμβρυο και στα 3 mg ανά κιλό σωματικού βάρους για τα παιδιά και τους εφήβους. Οι ανήλικοι προσλαμβάνουν καφεΐνη κυρίως μέσω της κατανάλωσης ενεργειακών ποτών και αναψυκτικών τύπου κόλα.

«Ο κίνδυνος για την υγεία δεν είναι τεράστιος, αλλά υπάρχει. Το βασικό μήνυμα είναι ότι οι καταναλωτές πρέπει να υπολογίζουν τις διάφορες πηγές καφεΐνης, πέραν του καφέ», σχολίασε ο εκπρόσωπος.

«Είναι η πρώτη φορά που οι κίνδυνοι οι οποίοι έχουν σχέση με την πρόσληψη καφεΐνης απ' όλες τις πηγές τροφίμων αξιολογήθηκαν στους κύκλους της ΕΕ», επισημαίνει η EFSA.

Η EFSA προχώρησε σε επανεξέταση των υπαρχόντων δεδομένων ύστερα από αίτημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, «καθώς ορισμένες χώρες είχαν εκφράσει ανησυχίες για τις βλαπτικές συνέπειες στην υγεία από την κατανάλωση καφεΐνης -κυρίως ως προς τις καρδιαγγειακές παθήσεις, τα προβλήματα που έχουν σχέση με το κεντρικό νευρικό σύστημα (για παράδειγμα διακεκομμένος ύπνος και άγχος) και τους πιθανούς κινδύνους για την υγεία του εμβρύου στις εγκύους».

Σε 7 από τις 13 χώρες όπου διεξήχθη η μελέτη της EFSA, ένα μέρος του ενήλικου πληθυσμού καταναλώνει περισσότερη καφεΐνη από τη δόση των 400 mg. Η Δανία κατέχει τα πρωτεία με ποσοστό 33% των ενηλίκων που κάνουν κατάχρηση καφεΐνης, ακολουθεί η Ολλανδία με 17,6%, η Γερμανία με 14,6%, η Φινλανδία με 13,4%, το Βέλγιο με 10,4%, η Σουηδία με 9% και η Γαλλία με 5,8%.

Διαβάστε επίσης:

Ποιοι δεν πρέπει να πίνουν καφέ
Καφές: Ποιο είδος είναι πιο υγιεινό, ποιο έχει περισσότερη καφεΐνη
Πόσο καφέ να πίνετε για να μην πάθετε άνοια!