ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Επιτρέπεται οι έγκυες να τρώνε ψάρια; Τι πρέπει να προσέχουν

Τα ψάρια και τα θαλασσινά αποτελούν μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής, καθώς είναι πηγές πρωτεϊνών και πολύτιμων ωμέγα-3 λιπαρών οξέων.

Επιτρέπεται οι έγκυες να τρώνε ψάρια; Τι πρέπει να προσέχουν

Πολλές έγκυες ωστόσο, αποφεύγουν την κατανάλωση ψαριών, φοβούμενες επικίνδυνα βακτήρια που πιθανώς περιέχουν.

Τι ισχύει λοιπόν για την κατανάλωση ψαριών στην εγκυμοσύνη;

Οι γυναίκες πρέπει να τρώνε τακτικά ψάρι στην εγκυμοσύνη, γιατί έτσι βοηθούν τον εγκέφαλο των εμβρύων.

Αυτό προκύπτει από μελέτη επιστημόνων του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ με τη συμμετοχή 341 παιδιών, τα οποία υπέβαλαν σε εξετάσεις στην ηλικία των 3 ετών. Διαπίστωσαν ότι την υψηλότερη βαθμολογία σε ειδικά αναπτυξιακά τεστ είχαν όσα είχαν γεννηθεί από μητέρες που έτρωγαν ψάρι συχνότερα από δύο φορές την εβδομάδα στη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου της κύησης.

Όπως επισήμαναν οι ερευνητές, η κατανάλωση περισσότερων από δύο μερίδων ψαριού την εβδομάδα σχετίστηκε με βελτιωμένες επιδόσεις στις γλωσσικές και κινητικές ικανότητες.

eguos

Οι ειδικοί διευκρινίζουν πάντως ότι εκτός από το όφελος, οι έγκυες πρέπει να γνωρίζουν και τους δυνητικούς κινδύνους από την κατανάλωση ψαριού.

Στη εγκυμοσύνη πρέπει να αποφεύγονται τα ωμά και καπνιστά θαλασσινά, όπως το σούσι και τα οστρακοειδή που δεν έχουν μαγειρευτεί. Ο βασικός λόγος είναι πως μπορεί να περιέχουν λιστέρια, ένα επικίνδυνο βακτήριο. Καλό είναι επίσης να αποφεύγονται τα στρείδια που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κάδμιο.

Οι ειδικοί πιστεύουν πως πιο ωφέλιμα απ΄ όλα είναι τα ψάρια όπως οι σαρδέλες, ο τόνος, το σκουμπρί και η πέστροφα, που είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα- ένα θρεπτικό συστατικό που παίζει ρόλο στη νευρολογική ανάπτυξη.

Διαβάστε επίσης:

Πρέπει η έγκυος να τρώει για δύο; Τι λένε οι ειδικοί

Η διατροφή της εγκύου συνδέεται με τον κίνδυνο καρκίνου για το παιδί