ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Η... θρεπτική κληρονομιά της Χίου: Η μαστίχα της ΕΛΜΑ & η μαύρη καραμέλα βραβεύθηκαν με άλλα διεθνή προϊόντα

Δύο ιδιαίτερα και θρεπτικά προϊόντα της Χίου, η μαύρη καραμέλα της εταιρείας Kokkinakis Sugar και η ELMA τσίχλα (Blister Classic) της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου, φιγουράρουν στον κατάλογο των προϊόντων που βραβεύθηκαν πρόσφατα από το International Taste & Quality Institute (ITQI), με έδρα τις Βρυξέλλες.

Η... θρεπτική κληρονομιά της Χίου: Η μαστίχα της ΕΛΜΑ & η μαύρη καραμέλα βραβεύθηκαν με άλλα διεθνή προϊόντα

«Δεν πίστευα στα μάτια μου», λέει χαρούμενος ο κ. Δημήτρης Κοκκινάκης, «όταν διάβαζα τα αποτελέσματα. Είχα, κυριολεκτικά, ανατριχιάσει. Δεν το περίμενα ότι θα είχα αυτήν την επιτυχία. Γιατί μιλάμε για έναν διαγωνισμό, όπου συνωστίζονται παγκόσμιοι κολοσσοί».

Η μαύρη καραμέλα κέρδισε δύο αστέρια και – όπως μας εξηγεί ο κ. Κοκκινάκης – είναι χωρίς ζάχαρη και με μαστίχα Χίου. Το σχήμα της είναι στο δάκρυ της μαστίχας (tears mastic) και «το μαύρο χρώμα το εμπνεύσθηκα από τα Μαύρα Βόλια, την παραλία του Εμπορειού». Κάνοντας δε την γευστική περιγραφή της, την χαρακτηρίζει για την ιδιαίτερη υφή της, που αφήνει στο στόμα.

Φαρμακοποιός στο επάγγελμα ο κ. Κοκκινάκης, με φαρμακείο στην Καλλιμασιά, συνεχίζει μια μακρά παράδοση από τον παππού, που είχε εργοστάσιο στην Πολωνία.

Το δεύτερο χιώτικο προϊόν που βραβεύθηκε με ένα αστέρι ήταν η τσίχλα ELMA τσίχλα (Blister Classic) της ΕΜΧ, εταιρεία με μακρά παράδοση σ΄ αυτά τα προϊόντα.

Όπως σημειώνεται σε ενημερωτικό έγγραφο του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της πρεσβείας μας στις Βρυξέλλες, ο αριθμός των ελληνικών προϊόντων που βραβεύθηκαν εφέτος, στην 11η ετήσια απονομή βραβείων γεύσης και ποιότητας από το International Taste & Quality Institute (ITQI), ήταν απρόσμενα υψηλός.

Συνολικά, βραβεύθηκαν 109 προϊόντα έναντι 40 του 2014, στην διεθνή αυτή οργάνωση, με την οποία συνεργάζονται 16 διεθνείς και εθνικές ομοσπονδίες σεφ και σομελιέ (κυρίως από την Ευρώπη και συγκεκριμένα από Γαλλία, Βρετανία, Ελλάδα, Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία, Σουηδία, Βέλγιο, Ολλανδία, Πορτογαλία, Τουρκία, καθώς και διευρωπαϊκές και διεθνείς ομοσπονδίες, όπως οι Euro -Toques, World Master Chefs Society, Nordic Chefs Association και Associationde la Sommellerie Internationale).

Να σημειωθεί, ότι από τα προϊόντα που υποβάλλονται σε δοκιμασία, επιλέγονται περίπου το 60% και βραβεύονται με διακρίσεις ενός, δύο ή τριών αστέρων, ανάλογα με τα αποτελέσματα των γευστικών δοκιμών.

Πηγή: astraparis

Διαβάστε ακόμη:

Μέχρι τις 4 Αυγούστου, το 2ο Φεστιβάλ Μαστίχας Χίου

Τα 4 μυστικά υγείας που κρύβει η μαστίχα