ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τι είναι η β-γλυκάνη που χτυπά τη χοληστερόλη

Τι είναι η β-γλυκάνη που χτυπά τη χοληστερόλη

Μπορεί να έχετε ακούσει ότι οι φυτικές ίνες είναι θρεπτικές, αλλά ξέρατε ότι μία από τις πιο σημαντικές είναι η β-γλυκάνη, η οποία μειώνει την χοληστερόλη και ενισχύει την υγεία της καρδιάς;

Η β-γλυκάνη βρίσκεται στα δημητριακά αλλά σε μεγάλες ποσότητες περιέχεται κυρίως στην βρώμη και το κριθάρι.

Ποιες είναι οι ευεργετικές ιδιότητες της β-γλυκάνης;

Είναι πλέον αποδεδειγμένο επιστημονικά, ότι η β-γλυκάνη μειώνει την χοληστερόλη. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η ημερήσια κατανάλωση βρώμης με τουλάχιστον 3 γραμμάρια β-γλυκάνης, μείωσε την κακή χοληστερόλη (LDL) κατά 5-7%.

Πώς η β-γλυκάνη μειώνει τη χοληστερόλη;

Η β-γλυκάνη είναι μια διαλυτή φυτική ίνα που επιβραδύνει τη μεταφορά των τροφίμων στο έντερο, έτσι ώστε χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να αφομοιωθούν το σώμα. Επιπρόσθετα, η β-γλυκάνη δεσμεύει τη χοληστερόλη, καθώς διέρχεται από το έντερο, γεγονός που συμβάλλει στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης.

Τα ευεργετικά αποτελέσματα εξασφαλίζονται με την ημερήσια πρόσληψη 3 γραμμαρίων β-γλυκάνης από βρώμη, πίτυρο βρώμης, κριθάρι, πίτυρο κριθαριού ή από μίγματα των εν λόγω β-γλυκανών σε συνδυασμό με μια ποικίλη ισορροπημένη διατροφή και έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

Με την συνεργασία της Τίνας Καραΐσκου, Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, ΒSc Επιστημονική Συνεργάτης Ομάδας ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Διαβάστε ακόμη:

Επτά απρόσμενοι τρόποι που η βρώμη κάνει καλό σε μαλλιά και δέρμα

Ψάρια φρέσκα, κατεψυγμένα ή σε κονσέρβα; Δείτε τι είναι καλύτερο

 

Best of DPG network

Ρωτήστε τον γιατρό