ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Επικίνδυνο τελικά το τηγάνισμα σε φυτικά έλαια; Νέα έρευνα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου

Επικίνδυνο τελικά το τηγάνισμα σε φυτικά έλαια; Νέα έρευνα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου

Μία νέα βρετανική έρευνα φέρνει στο φως εξαιρετικά ανησυχητικά στοιχεία σχετικά με τη χρήση φυτικών ελαίων στο μαγείρεμα, θέτοντας υπό ακόμα μεγαλύτερη αμφισβήτηση την πεποίθηση της τελευταίας 50ετίας ότι τα κορεσμένα λιπαρά των ζωικών προϊόντων είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της υγείας.

Σύμφωνα με τους Βρετανούς επιστήμονες, το μαγείρεμα, ιδίως το τηγάνισμα και το ψήσιμο, με φυτικά έλαια εκλύει τοξικές χημικές ουσίες οι οποίες σχετίζονται διάφορα προβλήματα, όπως ο καρκίνος, η καρδιοπάθεια, η άνοια, οι συγγενείς δυσμορφίες και η υπέρταση.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η θέρμανση των φυτικών ελαίων οδηγεί σε απελευθέρωση υψηλών συγκεντρώσεων από μία ομάδα οργανικών ενώσεων που λέγονται αλδεΰδες και σχετίζονται με τα παραπάνω προβλήματα.

Ο δρ Μάρτιν Γκρούτφελντ, καθηγητής Βιοαναλυτικής Χημείας & Χημικής Παθολογοανατομίας στο Πανεπιστήμιο De Montfort, στο Λέστερ, δήλωσε στην εφημερίδα «Telegraph» ότι η έρευνά του έδειξε πως ένα «τυπικό γεύμα» από ψάρια και πατάτες τηγανισμένα σε φυτικό έλαιο περιέχει 100 έως 200 φορές περισσότερες αλδεΰδες απ' όσο είναι το ημερήσιο όριο ασφαλείας που θέτει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Για τους παραπάνω λόγους, οι επιστήμονες συνιστούν να χρησιμοποιούμε καλύτερα ελαιόλαδο ή ακόμα και βούτυρο, λαρδί και έλαιο καρύδας, επιβεβαιώνοντας ότι το ελαιόλαδο είναι εξαιρετικά υγιεινό. Και αυτό γιατί, κατά τη θέρμανσή τους, παράγουν πολύ λιγότερες αλδεΰδες, ενώ το έλαιο καρύδας παράγει τις λιγότερες απ' όλα.

Οι ίδιες ανησυχίες εκφράζονται και από ξεχωριστή έρευνα ενός καθηγητή του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, σύμφωνα με την οποία η υπερκατανάλωση φυτικών ελαίων αποτελεί «ισχυρό συμβάλλοντα παράγοντα» στην ανάπτυξη προβλημάτων υγείας αλλά και σε διαταραχές όπως η δυσλεξία.

Αυτό οφείλεται στο ότι τα φυτικά έλαια είναι πλούσια σε ωμέγα-6 λιπαρά οξέα, τα οποία σε περίπτωση υπερκατανάλωσης αντικαθιστούν τα προστατευτικά ωμέγα-3 λιπαρά οξέα στον εγκέφαλο, είπε ο δρ Τζων Στάιν, ομότιμος καθηγητής Νευροεπιστήμης στην Οξφόρδη.

Διαβάστε επίσης:

Τι σημαίνει για την υγεία ο αριθμός των ελιών στο σώμα - Δείτε αναλυτικά

5 τροφές για φούσκωμα, τυμπανισμό, μετεωρισμό

Κουίζ: Μήπως είστε εθισμένοι στη ζάχαρη;

 

BEST OF NETWORK

«Βόμβα» Καπραβέλου στο Newsbomb.gr: Τέλη Μάη θα δούμε τρομακτική αύξηση νεκρών – Φόβοι για νέα μέτρα

Κορονοϊός: Σοκάρουν οι αριθμοί παρά τον εμβολιασμό - Όλα τα δεδομένα στο Infographic του Newsbomb.gr

Μένιος Φουρθιώτης: Νέο βίντεο - ντοκουμέντο με τον συνεργό που πυροβολεί

Νέα Σμύρνη: Συγκλονίζει η νεαρή κοπέλα - «Δεν ξέρω τι θα γινόταν αν δεν είχα τα κλειδιά στο χέρι»

Εμβολιασμός: Άμεσα διαθέσιμα όλα τα εμβόλια για τους 30-44 - Τι θα γίνει με τα παιδιά 12-15 ετών

Τη Δευτέρα 10/5 η προμήθεια των δωρεάν self tests στους εργαζόμενους 8 κλάδων του ιδιωτικού τομέα

Πολεμικό Ναυτικό: Έτοιμο το πρώτο αναβαθμισμένο Aegean Hawk S-70 - Έρχονται και τα Romeo

Μελίντα Γκέιτς: Έγινε ήδη δισεκατομμυριούχος μετά το διαζύγιο από τον Μπιλ Γκέιτς

Πέθανε πασίγνωστος ηθοποιός (pics)

Περικοπή μισθού στους εκπαιδευτικούς που δεν κάνουν σελφ τεστ (pics)

Αδιανόητο! Πούλησε τον 2χρονο γιο του για να πάει διακοπές με την κοπέλα του (vid)

Τρομακτικό ατύχημα 26χρονης με πατίνια: Χτύπησε το κεφάλι της και δεν μπορεί να περπατήσει