ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ποιος είναι ο ρόλος του pH στη διατροφή

Ανάλογα με τις τροφές που καταναλώνει κάποιος, το στρες και το πόσο τοξικό είναι το περιβάλλον στο οποίο ζει, το σώμα του ισορροπεί ή χάνει την ισορροπία του pH.

Ποιος είναι ο ρόλος του pH στη διατροφή

Το αίμα μας θα έπρεπε να έχει pH 7,35-7,45. Χαμηλότερα ή υψηλότερα επίπεδα συνεπάγονται αυξομειώσεις στο βάρος, καθώς και προβλήματα υγείας.

Το pH των περισσοτέρων ανθρώπων είναι κάτω από 7,0, είναι δηλαδή πολύ όξινοι επειδή καταναλώνουν όξινες τροφές, πολύ μαγειρεμένες, επεξεργασμένες και όχι αρκετές ωμές αλκαλικές τροφές.

Για να διατηρήσει κάποιος το pH σε φυσιολογικά επίπεδα, πρέπει, σύμφωνα με τις αρχές της αλκαλικής δίαιτας, να καταναλώνει 60% αλκαλικές τροφές και 40% όξινες, ενώ για να θεραπεύσει ένα μη ισορροπημένο pH, τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 80% και 20%.

bigstock Young woman with scales Healt 109303973

Τα οφέλη της αλκαλικής δίαιτας

Καταναλώνοντας αλκαλικές τροφές και μειώνοντας τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες, το αλκοόλ και τα σάκχαρα, αποκτάτε μυϊκή μάζα και περιορίζετε το λίπος του σώματός σας.

Σύμφωνα με τους υποστηρικτές της αλκαλικής δίαιτας, όποιος ακολουθεί μια τέτοια διατροφή, αποφεύγει πλήθος ασθενειών, όπως η αρθρίτιδα, ο διαβήτης και ο καρκίνος, ενώ παράλληλα επιβραδύνει τη διαδικασία της γήρανσης.

Πιο συγκεκριμένα, η κατανάλωση αλκαλικών τροφών μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα ενέργειας του οργανισμού, να δυναμώσει τη μνήμη και να προλάβει πονοκεφάλους, φουσκώματα, καρδιαγγειακές νόσους, μυϊκούς πόνους και αϋπνία.

Επιπλέον, οι αλκαλικές τροφές διασπώνται πιο εύκολα από το πεπτικό σύστημα, με αποτέλεσμα ο οργανισμός να απορροφά περισσότερες βιταμίνες και μέταλλα.

Ποιες είναι οι αλκαλικές τροφές

Στις αλκαλικές τροφές ανήκουν τα περισσότερα φρούτα, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, οι καρποί και τα λαχανικά, ενώ όξινες θεωρούνται μεταξύ άλλων τα αυγά, το κρέας, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα σιτηρά, το ψωμί και τα μακαρόνια.

Το βούτυρο, η μαργαρίνη, η ζάχαρη, το τσάι και ο καφές είναι ουδέτερα.

Διαβάστε επίσης:

Οι τροφές που «ταλαιπωρούν» τα ευαίσθητα νεφρά σας

Αλκαλικό νερό: Η νέα εμμονή των διασήμων – Πώς θα το φτιάξετε