ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Μελομακάρονα, κουραμπιέδες, δίπλες, βασιλόπιτα, πουτίγκα: Θερμίδες και διατροφική αξία

Μελομακάρονα, κουραμπιέδες, δίπλες, βασιλόπιτα, πουτίγκα: Θερμίδες και διατροφική αξία

Γιορτές χωρίς γλυκά δεν νοούνται!

Πόσες θερμίδες μάς δίνει καθένα από τα χριστουγεννιάτικα γλυκά και ποιο είναι πιο υγιεινό; Δείτε αναλυτικά και επιλέξτε!

Οι κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα έχουν σχεδόν τις ίδιες θερμίδες, εξαρτάται βέβαια πάντα από τη συνταγή τους.

Συγκρίνοντας τη διατροφική αξία τους, τα μελομακάρονα υπερέχουν, γιατί δεν περιέχουν καθόλου ζωικό λίπος, ενώ παρέχουν τα πολύτιμα για το καρδιαγγειακό σύστημα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα (ελαιόλαδο). Επίσης, το ελαιόλαδο, η κανέλα, το πορτοκάλι και το μέλι είναι καλές πηγές αντιοξειδωτικών ουσιών. Οι κουραμπιέδες περιέχουν κορεσμένα λιπαρά οξέα και χοληστερόλη, τα οποία προέρχονται από το ζωικό βούτυρο και τους κρόκους των αβγών.

Οι δίπλες μάς δίνουν τις λιγότερες θερμίδες. Αποδίδουν 87 θερμίδες ανά 30 γραμμάρια και παρασκευάζονται με βασικά συστατικά το αλεύρι, τα αβγά, το ελαιόλαδο, το μέλι, την κανέλα και τα καρύδια. Περιέχουν, δε, και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα (ελαιόλαδο) και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (καρύδια). Η περιεκτικότητά τους σε αντιοξειδωτικές ουσίες είναι υψηλή, καθώς τα συστατικά τους, δηλαδή το ελαιόλαδο, τα καρύδια και η κανέλα, είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά στοιχεία.

bigstock closeup of a golden tray with 109206398

Η βασιλόπιτα είναι το πιο παχυντικό γλυκό των εορτών, καθώς ένα κομμάτι της μας δίνει πάνω από 380 θερμίδες. Το συγκεκριμένο γλυκό παρασκευάζεται με μεγάλες ποσότητες βουτύρου και αρκετά αβγά, με αποτέλεσμα να ανεβαίνει η περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά οξέα.

Τέλος, η χριστουγεννιάτικη πουτίγκα φτιάχνεται με αβγά, βούτυρο, αλεύρι, κρέμα γάλακτος, καρύδια, ξερά φρούτα, ζάχαρη και κονιάκ. Είναι ιδιαίτερα πλούσια σε θερμίδες και λιπαρά. Μία μερίδα αποδίδει 330 θερμίδες και 11,8 γραμμάρια λιπαρών.

Από τη Διαιτολόγο-Διατροφολόγο Σταματάκη Αστερία

Πηγή: Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας

BEST OF NETWORK

Ρωτήστε τον γιατρό

PlusQueen