ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Η θέση της Ελλάδας στη "λίστα του αλκοόλ" - Ποιες χώρες έχουν την πρωτιά...

Τις χώρες με την μεγαλύτερη κατανάλωση καθαρού αλκοόλ δημοσίευσε προσφάτως η βρετανική Telegraph επικαλούμενη στοιχεία του 2014 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Η θέση της Ελλάδας στη "λίστα του αλκοόλ" - Ποιες χώρες έχουν την πρωτιά...

Την κορυφή της λίστας καταλαμβάνει η Λευκορωσία και την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν κατά σειρά: Μολδαβία, Λιθουανία, Ρωσία, Ρουμανία, Ουκρανία, Ανδόρα, Ουγγαρία, Τσεχία και Σλοβακία.

Στον αντίποδα, στις χώρες με τη μικρότερη κατανάλωση καθαρού αλκοόλ, βρίσκονται ως επί το πλείστον μουσουλμανικές χώρες όπου η πώληση και η κατανάλωση αλκοόλ υπόκειται σε περιορισμούς. Για παράδειγμα, στο Πακιστάν, τη Μαυριτανία, τη Λιβύη και το Κουβέιτ η κατά κεφαλή κατανάλωση αντιστοιχεί σε μόνο 100 ml καθαρού αλκοόλ ετησίως, δηλαδή περίπου όσο ένα μπουκάλι κρασί.

Ο μέσος όρος των 196 χωρών που έδωσαν επίσημα στοιχεία στον ΠΟΥ είναι 6,2 λίτρα και τα αποτελέσματα προέκυψαν με βάση την καθαρή ποσότητα αλκοόλ που έχει καταναλώσει κατά μέσο όρο ένας πολίτης της κάθε χώρας, ηλικίας άνω των 15 ετών.

Μετριοπαθής η κατανάλωση αλκοόλ στην Ελλάδα

Και αν αναρωτιέστε πού βρίσκεται η Ελλάδα, τα στοιχεία καταγράφουν σχετικά μέτρια σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο κατά κεφαλή κατανάλωση (10,3 λίτρα) καθαρής αλκοόλης, και συγκεκριμένα 14,6% για τους άντρες και 6,2% για τις γυναίκες. Επίσης, σχετικά υψηλό εμφανίζεται το ποσοστό αυτών που απέχουν τελείως από την κατανάλωση αλκοόλ (33,8%), ειδικότερα 28,3% για τους άντρες και 39,1% για τις γυναίκες. Αξίζει να αναφερθεί ότι το γενικό ποσοστό ανεβάζει η υψηλή κατανάλωση κρασιού (47%), δεδομένου ότι είμαστε οινοπαραγωγός χώρα. Ένα 28% δήλωσε ότι καταναλώνει μπύρα, ένα 24% αλκοολούχα και το υπόλοιπο 1% άλλα προϊόντα.

Μια ακόμα έρευνα που είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας είναι η έρευνα υγείας της ΕΛΣΤΑΤ του 2014 που μεταξύ άλλων καταγράφει και τις συνήθειες σχετικά με το αλκοόλ. Σε αυτή μόλις το 6,9% του ερωτώμενου πληθυσμού δήλωσε ότι καταναλώνει καθημερινά ή σχεδόν καθημερινά οινοπνευματώδη ποτά οποιουδήποτε είδους, ποσοστό μειωμένο κατά 28,9% σε σχέση με το 2009 (9,7%).

26310a720515835c8e9babad0fe8407d L

Όχι στη βαριά και συστηματική κατανάλωση λένε οι Έλληνες

Στην οινική κουλτούρα των Ελλήνων δεν συνηθίζεται η βαριά και συστηματική κατανάλωση αλκοόλ, που ποσοτικά αντιστοιχεί σε 6 και άνω μερίδες αλκοόλ σε μία μόνο περίσταση. Οι Έλληνες πίνουν κυρίως το Σαββατοκύριακο, με παρέα και συνήθως με συνοδεία φαγητού ή μεζέ. Σχεδόν ένα 30% δήλωσε ότι έχει καταναλώσει πάνω από 6 ποτά σε μία μόνο περίσταση τον τελευταίο χρόνο (πριν τη διενέργεια της έρευνας), ένα 40% απάντησε αρνητικά για την αντίστοιχη περίοδο, ενώ το υπόλοιπο 30% δήλωσε ότι δεν είχε ποτέ στη ζωή του τέτοια εμπειρία.

Διαβάστε ακόμη:

Βγαίνετε σπάνια αλλά πίνετε πολύ; Οι επιστήμονες προειδοποιούν...

Η κατανάλωση αλκοόλ σε διαδραστικό χάρτη