ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Χορτοφαγία: Οι σοβαρές επιπτώσεις της για την υγεία

Χορτοφαγία: Οι σοβαρές επιπτώσεις της για την υγεία

Τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της χορτοφαγίας στην υγεία υπογραμμίζει μια νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Molecular Biology and Evolution.

Αμερικανοί ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Κορνέλ διαπίστωσαν ότι η αποχή από την κατανάλωση ζωικών προϊόντων για μεγάλο χρονικό διάστημα οδηγεί σε γενετικές μεταλλάξεις που αυξάνουν τον κίνδυνο σοβαρών ασθενειών.

bigstock Superfood background 69443044

Τα στοιχεία υπέδειξαν ότι οι πληθυσμοί που ακολουθούν μια κατά βάση χορτοφαγική διατροφή επί πολλές γενιές είναι πολύ πιο πιθανό να διαθέτουν στο γενετικό τους κώδικα μεταλλάξεις που τους καθιστούν επιρρεπείς στις φλεγμονές. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι οι μεταλλάξεις (συγκεκριμένα η μετάλλαξη rs66698963 στο γονίδιο FADS2) συμβαίνουν ώστε ο οργανισμός να προσαρμοστεί στα διατροφικά δεδομένα και να μπορεί να απορροφά με μεγαλύτερη ευκολία απαραίτητα λιπαρά οξέα από τα προϊόντα φυτικής προέλευσης.

Οι μεταβολές στο DNA συσχετίστηκαν με τον κίνδυνο σοβαρών νοσημάτων, μεταξύ των οποίων η καρδιοπάθεια και ο καρκίνος.

Η διαδικασία εξοικείωσης του οργανισμού στη χορτοφαγία, σημειώνουν οι ερευνητές, έχει ως «παρενέργεια» την αυξημένη παραγωγή αραχιδονικού οξέος, το οποίο αποδεδειγμένα συμβάλλει στην εκδήλωση φλεγμονής και στην ανάπτυξη των καρκινικών όγκων. Σε συνδυασμό με τα φυτικά λίπη της χορτοφαγικής διατροφής (π.χ. ηλιέλαιο), το μεταλλαγμένο γονίδιο μετατρέπει με ταχύτατο ρυθμό τα λιπαρά οξέα στο επικίνδυνο αραχιδονικό οξύ.

Τα νέα ευρήματα φαίνεται να εξηγούν τα συμπεράσματα παλαιότερων μελετών, οι οποίες είχαν υποδείξει ότι οι πληθυσμοί που ακολουθούν τη χορτοφαγική διατροφή διατρέχουν σχεδόν 40% μεγαλύτερο κίνδυνο ορθοκολικού καρκίνου σε σύγκριση με πληθυσμούς που επιλέγουν την κατανάλωση προϊόντων ζωικής προέλευσης. Το εύρημα αυτό είχε εκπλήξει τους ερευνητές, καθώς το κόκκινο κρέας συνδέεται αποδεδειγμένα με την εμφάνιση της εν λόγω μορφής καρκίνου, αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα της βρετανικής Telegraph.

Διαβάστε επίσης:

Διατροφή για αδυνάτισμα και καλύτερο ύπνο

Διαδραστικό εργαλείο: Δείτε πώς επιδρά η ζάχαρη σε κάθε μέρος του σώματος