ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τι να προσθέσετε στο smoothie σας για να είναι πιο χορταστικό

Τα smoothies είναι ιδανικά για τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες, αφού είναι εξαιρετικά δροσιστικά και παράλληλα μας ενυδατώνουν.

Τι να προσθέσετε στο smoothie σας για να είναι πιο χορταστικό

Μια νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση American Journal of Clinical Nutrition δείχνει ότι υπάρχει τρόπος να μετατρέψουμε ένα smoothie σε ένα μίνι γεύμα που θα κρατήσει μακριά την πείνα και επομένως θα μας βοηθήσει να αδυνατίσουμε!

Σύμφωνα με τα ευρήματα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Βαγκενίνγκεν, όταν το smoothie είναι αρκετά πηχτό, κυρίως χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε φυτικές ίνες, είναι πιο χορταστικό.

Μάλιστα, η πυκνότητα του smoothie φαίνεται να επηρεάζει το πόσο χορταστικό είναι ανεξάρτητα από την ενεργειακή του αξία –δηλαδή την περιεκτικότητά του σε θερμίδες– αφού οι συμμετέχοντες ένιωθαν πιο χορτάτοι όταν είχαν καταναλώσει ένα πηχτό smoothie με μόλις 100 θερμίδες παρά όταν κατανάλωσαν ένα πιο αραιό smoothie με 500 θερμίδες.

Στο πλαίσιο της μελέτης τους, οι ερευνητές έδωσαν στους συμμετέχοντες 4 smoothies με διαφορετική πυκνότητα (λόγω της διαφορετικής περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες) και διαφορετική ενεργειακή αξία (100 ή 500 θερμίδες). Όλα τα smoothies αποτελούνταν από 50% υδατάνθρακες, 20% πρωτεΐνες και 30% λιπαρά.

bigstock Fruit Smoothies Banana Smooth 134074103

Οι συμμετέχοντες δεν ήξεραν πιο από τα smoothies τους είχαν δώσει οι ερευνητές. Πραγματοποιήθηκε μαγνητική απεικόνιση του στομάχου τους ανά 10 λεπτά για διάστημα 90 λεπτών μετά την κατανάλωση του smoothie και ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να δηλώσουν τα επίπεδα κορεσμού τους ανά 10 λεπτά για το ίδιο χρονικό διάστημα.

Το λιγότερο πηχτό smoothie 100 θερμίδων παρουσίασε τα χαμηλότερα επίπεδα γαστρικής κένωσης, δηλαδή πέρασε από το στομάχι γρηγορότερα από κάθε άλλο smoothie, σε 30 λεπτά περίπου. Για το πηχτό smoothie 100 θερμίδων ο χρόνος ήταν 40 λεπτά, για το αραιό smoothie 500 θερμίδων περίπου 70 λεπτά, ενώ για το πηχτό smoothie 500 θερμίδων περίπου 82 λεπτά.

Το πόσο πηχτό ήταν το smoothie δεν φάνηκε να επηρέασε σημαντικά τους χρόνους γαστρικής κένωσης, αποδείχθηκε όμως καθοριστικό για το αίσθημα κορεσμού των συμμετεχόντων. Το πηχτό smoothie 100 θερμίδων, αν και πέρασε γρηγορότερα από το στομάχι, παρείχε εντονότερο αίσθημα κορεσμού από το αραιό smoothie 500 θερμίδων, ένα φαινόμενο που οι ερευνητές ονομάζουν «κορεσμό-φάντασμα».

Πώς μπορείτε να επωφεληθείτε από τα παραπάνω ευρήματα; Προσπαθήστε να αυξήσετε την περιεκτικότητα του smoothie σας σε φυτικές ίνες, για παράδειγμα προσθέτοντας μπανάνα, αχλάδι ή αβοκάντο, και προσθέστε γιαούρτι ή φιστικοβούτυρο, καθώς η σύσταση αυτών των προϊόντων θα κάνει το smoothie να «δέσει» καλύτερα. Το γιαούρτι και το φιστικοβούτυρο αποτελούν παράλληλα καλές πηγές πρωτεΐνης, οι οποίες επίσης συμβάλλουν στον κορεσμό.

Δείτε κι αυτό:

Πώς θα φτιάξετε το απόλυτο smoothie αδυνατίσματος!

Πόσα φρούτα πρέπει να περιέχει ένα smoothie

Το ιδανικό smoothie για γρήγορη ανάρρωση μετά τη γυμναστική

Καλοκαιρινό smoothie ροδάκινο – Θερμίδες και διατροφική αξία