ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Όλο και πιο «φτωχός» σε πολύτιμα λιπαρά ο σολομός ιχθυοτροφείου

Όλο και πιο «φτωχός» σε πολύτιμα λιπαρά ο σολομός ιχθυοτροφείου

Τα επίπεδα των ωφέλιμων ωμέγα-3 λιπαρών οξέων στο σολομό ιχθυοκαλλιέργειας έχουν πέσει σημαντικά, περίπου στο μισό κατά την τελευταία πενταετία, σύμφωνα με νέα βρετανική μελέτη. Παρ’ όλη, πάντως, αυτή τη μείωση, ο σολομός ιχθυοτροφείου παραμένει μία από τις πλουσιότερες πηγές ωμέγα-3.

Σύμφωνα με το BBC, οι εταιρείες ιχθυοκαλλιέργειας αναζητούν τρόπους για να αναστρέψουν αυτή τη μείωση στον οργανισμό των σολομών, η οποία φαίνεται να οφείλεται στο είδος των ιχθυοτροφών.

Οι σολομοί διατρέφονται, μεταξύ άλλων, με άλλα λιπαρά ψάρια, όπως γαύρο, αλλά ενώ κάποτε οι τελευταίοι αποτελούσαν έως το 80% της τροφής των σολομών, σήμερα το ποσοστό αυτό έχει πέσει στο 20%.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας καθηγητής Ντάγκλας Τότσερ του Πανεπιστημίου του Στέρλινγκ, ενώ πριν μια πενταετία μία μερίδα σολομού βάρους 130 γραμμαρίων περιείχε περίπου 3,5 γραμμάρια ωμέγα-3 (σχεδόν όσο η εβδομαδιαία συνιστώμενη δόση για ένα άνθρωπο), σήμερα αυτή η ποσότητα έχει περιοριστεί στο μισό περίπου.

bigstock 123742163

Συνεπώς, για να πάρει κανείς την ίδια ποσότητα ωμέγα-3, θα πρέπει να φάει διπλάσια ποσότητα σολομού. Οι ερευνητές προειδοποίησαν ότι αν συνεχιστεί αυτή η πτωτική τάση, στο τέλος ο σολομός δεν θα περιέχει σχεδόν καθόλου ωμέγα-3.

Οι ειδικοί συνιστούν να τρώει κανείς ψάρια δύο φορές την εβδομάδα και τη μία φορά αυτά να είναι λιπαρά. Λιπαρά ψάρια είναι επίσης η ρέγγα, το σκουμπρί, η σαρδέλα και η πέστροφα.

Ιχθυοτροφές με γενετικά μεταλλαγμένα συστατικά χρησιμοποιούνται στις ΗΠΑ και στην Ασία, αλλά όχι στην Ευρώπη.

Διαβάστε επίσης:

Τα καλά λιπαρά ενισχύουν τις σχολικές επιδόσεις

Διατροφή & υγεία: Πόσα Ω-3 λιπαρά χρειάζονται οι διαβητικοί

Links

BEST OF NETWORK

Ρωτήστε τον γιατρό

PlusQueen