ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγουν όσοι πάσχουν από ρευματοειδή αρθρίτιδα

Ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγουν όσοι πάσχουν από ρευματοειδή αρθρίτιδα

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα, η κατανάλωση ορισμένων τροφών, όπως τα προϊόντα με σημαντική ποσότητα ζάχαρης ή καφεΐνης, συνδέονται με πιο έντονες κρίσεις συμπτωμάτων για τους ασθενείς που έχουν διαγνωστεί με ρευματοειδή αρθρίτιδα (ΡΑ). Αν και η αυτοάνοση πάθηση ελέγχεται κυρίως με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, παρεμβάσεις στις καθημερινές συνήθειες δρουν συμπληρωματικά ώστε να εξασφαλίσουν στους ασθενείς ανακούφιση από τις ενοχλήσεις.

Κάθε ασθενής παρουσιάζει διαφορετικά επίπεδα ανοχής σε ομάδες τροφών, ωστόσο αυτές που θα δείτε παρακάτω συνδέονται με συχνότερα και εντονότερα επεισόδια.

1. Γαλακτοκομικά

Το γάλα, το γιαούρτι και το τυρί επιδεινώνουν τα συμπτώματα της ΡΑ σε αρκετούς ασθενείς, λόγω των πρωτεϊνών που περιέχουν. Καλές εναλλακτικές αποτελούν το γάλα ρυζιού ή αμυγδάλου.

bigstock Dairy Products 5153749

2. Κόκκινο κρέας

Η στροφή από μια διατροφή πλούσια σε κόκκινο κρέας (φρέσκο και επεξεργασμένο) σε μια διατροφή χορτοφαγικού ή μεσογειακού τύπου συχνά οδηγεί σε βελτίωση των συμπτωμάτων της ΡΑ. Τα λιπαρά του κόκκινου κρέατος μεταβολίζονται παράγοντας προ-φλεγμονώδεις χημικές ουσίες που προκαλούν ή επιδεινώνουν τη φλεγμονή στις αρθρώσεις.

3. Γλουτένη

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα σε αρκετές περιπτώσεις συνυπάρχει με την κοιλιοκάκη, πάθηση που πυροδοτείται από την κατανάλωση τροφίμων με γλουτένη. Η φλεγμονή της κοιλιοκάκης μπορεί στην περίπτωση αυτή να επεκταθεί από το έντερο στις αρθρώσεις, εντείνοντας τις ενοχλήσεις.

4. Γλυκά

Οι καλοί υδατάνθρακες, όπως αυτοί που λαμβάνουμε από τα προϊόντα ολικής άλεσης, είναι ευεργετικοί και απαραίτητοι, ωστόσο οι υδατάνθρακες από την επεξεργασμένη ζάχαρη, όπως αυτή που βρίσκεται στα επιδόρπια και στα ζαχαρωτά, καθοδηγεί τη χρόνια φλεγμονή στο σώμα.

5. Καφεϊνούχα προϊόντα

Ο καφές, η σοκολάτα και τα ενεργειακά ποτά είναι μερικά από τα προϊόντα στα οποία βρίσκεται η καφεΐνη σε σημαντική ποσότητα. Αν και τα διαθέσιμα στοιχεία σχετικά με τη σχέση ΡΑ και καφεΐνης είναι ασαφή, ορισμένοι ασθενείς παρατηρούν βελτίωση όταν περιορίζουν την πρόσληψη της διεγερτικής ουσίας.

Πηγή: everydayhealth.com

Διαβάστε επίσης:

Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο για έμφραγμα και εγκεφαλικό

BEST OF NETWORK