ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τι να τρώτε μετά τη γυμναστική για ταχύτερη ανάρρωση και τόνωση του ανοσοποιητικού

Μετά τη γυμναστική χρειάζεται να αναπληρώσουμε ηλεκτρολύτες και να πάρουμε από τις τροφές ενέργεια και πρωτεΐνες ώστε να εξασφαλίσουμε τη σωστή και αποτελεσματική ανάρρωση του οργανισμού μας.

Τι να τρώτε μετά τη γυμναστική για ταχύτερη ανάρρωση και τόνωση του ανοσοποιητικού

Σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Journal of Applied Physiology, εάν επιλέξουμε το κατάλληλο post-workout γεύμα θα τονώσουμε επίσης το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, η κατανάλωση ενός γεύματος ή σνακ με υδατάνθρακες κατά τη διάρκεια της γυμναστικής ή μετά την προπόνηση συνδέεται με πιο περιορισμένες μεταβολές στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Οι υδατάνθρακες, εκτιμούν οι ειδικοί, είναι λοιπόν δυνατό να επιταχύνουν τη διαδικασία ανάρρωσης από τη σωματική άσκηση.

bigstock 118718108

Για να καταλήξουν στο συμπέρασμα αυτό, οι ερευνητές πραγματοποίησαν επισκόπηση (μετα-ανάλυση) σε παλαιότερες μελέτες με θέμα τη γυμναστική σε σχέση με τη λειτουργία του ανοσοποιητικού. «Μεταξύ των διαφόρων διατροφικών στρατηγικών που έχουν σαν στόχο να αντιμετωπιστεί η καταστολή του ανοσοποιητικού κατά την ανάρρωση από τη σωματική άσκηση, η κατανάλωση υδατανθράκων αποδεικνύεται η πλέον αποτελεσματική» αναφέρει ο Δρ Τζόναθαν Πικ από το Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας του Κουίνσλαντ στην Αυστραλία, ένας εκ των ερευνητών που εκπόνησαν τη μελέτη. Η πρόσληψη υδατανθράκων, προσθέτει ο Πικ, είναι βοηθητική κατά τη διάρκεια της έντονης σωματικής άσκησης ώστε να διατηρηθούν σταθερά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Τα σταθερά επίπεδα σακχάρου αποτρέπουν τη βιολογική εκδήλωση στρες στον οργανισμό, κάτι που με τη σειρά του μετριάζει την ανεπιθύμητη δραστηριοποίηση των ανοσοκυττάρων.

Βέβαια, οι ερευνητές διευκρινίζουν ότι η κατανάλωση υδατανθράκων κατά τη διάρκεια της σωματικής άσκησης είναι απαραίτητη μόνο εάν το είδος της προπόνησης που έχουμε επιλέξει είναι ιδιαίτερα υψηλής έντασης ή διαρκεί για περισσότερο από 90 λεπτά. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η πρόσληψη μετά τη γυμναστική αρκεί.

Μερικές καλές ιδέες για σνακ μετά τη γυμναστική είναι οι μπάρες δημητριακών, τα κρακεράκια με τυρί και γαλοπούλα και το γιαούρτι με κριτσίνια ολικής άλεσης.

Δείτε κι αυτό:

Διατροφή για αδυνάτισμα: 9 σνακ που συνιστούν οι διατροφολόγοι