ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Οι 7 διατροφικές συνήθειες που κοστίζουν σχεδόν 400.000 ζωές τον χρόνο

Η κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών στις σωστές ποσότητες μπορεί να μειώσει σχεδόν στο μισό τις ζωές που χάνονται στις ΗΠΑ λόγω καρδιοπάθειας, εγκεφαλικού και διαβήτη τύπου 2, δείχνει μια νέα εκτενής επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στο επίσημο περιοδικό της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης (JAMA). Όπως αναφέρει η μελέτη, ποσοστό περίπου 45% των θανάτων από αυτά τα αίτια το 2012 είναι δυνατό να αποδοθούν στην υπερβολική ή την πολύ περιορισμένη κατανάλωση 7 ομάδων τροφίμων, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Οι 7 διατροφικές συνήθειες που κοστίζουν σχεδόν 400.000 ζωές τον χρόνο

«Τα καλά νέα είναι ότι τώρα καταλαβαίνουμε περισσότερα σχετικά με το ποιες τροφές αποτρέπουν τους πρόωρους θανάτους λόγω καρδιομεταβολικών παθήσεων» σχολιάζει η Ελληνίδα ερευνήτρια Δρ Ρενάτα Μίχα από το Πανεπιστήμιο Ταφτς της Βοστώνης, μία εκ των επικεφαλής συντακτών της μελέτης. Τα μηνύματα που απευθύνονται σε ασθενείς, στο ευρύ κοινό αλλά και στη βιομηχανία τροφίμων θα πρέπει να δίνουν έμφαση πρωτίστως στην κατανάλωση ωφέλιμων προϊόντων παρά στη μείωση της κατανάλωσης ανθυγιεινών τροφίμων, δήλωσε η Δρ Μίχα στο πρακτορείο Reuters μέσω email.

bigstock Diet Progress 95900660

Έπειτα από ανάλυση μεγάλου όγκου δεδομένων από ποικίλες πηγές, η Δρ Μίχα και οι συνάδελφοί της αναγνώρισαν τα 10 διατροφικά συστατικά που συνδέονται στενότερα με την καρδιοπάθεια, το εγκεφαλικό και τον διαβήτη τύπου 2: αλάτι, φρούτα, λαχανικά, προϊόντα ολικής άλεσης, ξηροί καρποί και σπόροι, φρέσκο κόκκινο κρέας, επεξεργασμένο κρέας (αλλαντικά), πολυακόρεστα λιπαρά (π.χ. λάδι σόγιας, καλαμποκέλαιο), Ω3 λιπαρά από ψάρια και θαλασσινά και ποτά με πολλή ζάχαρη. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι 7 διατροφικές συνήθειες κοστίζουν συνδυαστικά σχεδόν 400.000 ζωές τον χρόνο στις ΗΠΑ:

1. υπερβολική κατανάλωση αλατιού – 66.508 θάνατοι

2. μικρή κατανάλωση ξηρών καρπών και σπόρων – 59.374 θάνατοι

3. υπερβολική κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος – 57.766 θάνατοι

4. μικρή κατανάλωση ψαριού – 54.626 θάνατοι

5. μικρή κατανάλωση λαχανικών – 53.410 θάνατοι

6. μικρή κατανάλωση φρούτων – 52.547 θάνατοι

7. υπερβολική κατανάλωση ποτών με πολλή ζάχαρη – 51.694 θάνατοι

bigstock Diet Dilemma 90912281

Η επιβάρυνση από την κακή διατροφή κρίνεται μεγαλύτερη για τον ανδρικό πληθυσμό, αφού οι άντρες φάνηκε πως ήταν πιο πιθανό σε σύγκριση με τις γυναίκες να χάσουν τη ζωή τους λόγω καρδιομεταβολικών παθήσεων που οφείλονται στις ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες.

«Η υγιεινή διατροφή είναι κάτι το θεμελιώδες και αν θυμόμαστε αυτό το απλό πράγμα οι περισσότεροι από εμάς μπορούμε να έχουμε μια καλύτερη ζωή και καλύτερη υγεία» δήλωσε η Δρ Μίχα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ