ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αύξηση μυϊκής μάζας: Ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγετε

Κάνετε συστηματική άσκηση και ακολουθείτε διατροφή που στοχεύει στην ανάπτυξη μυϊκής μάζας, αλλά δεν έχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα;

Αύξηση μυϊκής μάζας: Ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγετε

Είναι γνωστό ότι υπάρχουν τροφές που συμβάλλουν στην αύξηση μυϊκής μάζας, όπως το στήθος κοτόπουλου και κάποια πρωτεϊνούχα ροφήματα. Αντίστοιχα, υπάρχουν άλλες τροφές που εμποδίζουν την ανάπτυξη των μυών.

Η συστηματική κατανάλωση των παρακάτω τροφίμων στερεί από τους μυς σας τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται για να μεγαλώσουν και να δυναμώσουν.

1 worst foods building muscle sports drink

Ενεργειακά ποτά

Μπορεί να αναπληρώνουν τους ηλεκτρολύτες που χάνει ο οργανισμός στη διάρκεια μιας εντατικής προπόνησης, αλλά είναι φτωχά σε θρεπτική αξία. Τα ενεργειακά ποτά είναι χρήσιμα μετά από πολύωρη και υψηλής έντασης άσκηση, π.χ. η προετοιμασία για μαραθώνιο, αλλά δεν προσφέρουν κάτι άλλο στον οργανισμό.

2 worst foods building muscle protein drink

Υπερβολική πρωτεΐνη

Οι καταχρήσεις φέρνουν αντίθετα αποτελέσματα, ακόμη και όταν πρόκειται για ουσίες που ωφελούν τον οργανισμό. Όταν παίρνετε υπερβολική ποσότητα πρωτεΐνης, το σώμα σας θα την μετατρέψει σε λίπος και όχι σε μυϊκή μάζα.

3 worst foods building muscle beer

Αλκοόλ

Το αλκοόλ μπλοκάρει την παραγωγή πρωτεΐνης από το σώμα σας, εμποδίζοντας παράλληλα την αποκατάσταση της μυϊκής μάζας. Επιπλέον περιέχει πολλούς υδατάνθρακες.

4 worst foods building muscle soda

Αναψυκτικά διαίτης

Μπορεί τα αναψυκτικά διαίτης να μην περιέχουν ζάχαρη, οι κενές θερμίδες τους όμως παρεμβαίνουν στη διαδικασία ανάπτυξης μυϊκής μάζας με άλλο τρόπο: μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν πολλά αναψυκτικά διαίτης καταλήγουν να παίρνουν συνολικά περισσότερες θερμίδες μέσα στη μέρα. Το αποτέλεσμα είναι να παίρνουν βάρος και όχι μυϊκή μάζα.

5 worst foods building muscle candy bar

Μπάρες πρωτεΐνης

Μπορεί να περιέχουν πρωτεΐνη, ό,τι χρειάζεστε δηλαδή μετά από μία προπόνηση, συνήθως όμως περιέχουν και ξηρούς καρπούς και ζάχαρη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μετατρέπονται σε λίπος και όχι σε μυϊκή μάζα.

6 worst foods building muscle doughnuts

Ντόνατς και άλλα έτοιμα προϊόντα ζύμης

Όλα τα επεξεργασμένα προϊόντα ζύμης, όπως ντόνατς, κέικ, σφολιάτες κλπ. είναι πλούσια σε λιπαρά, αλλά φτωχά σε πρωτεΐνη. Έτσι παίρνετε πολλές θερμίδες και ελάχιστη πρωτεΐνη.

7 worst foods building muscle nothing

Δεν τρώτε τίποτα

Μετά από μια σκληρή προπόνηση, το σώμα σας χρειάζεται αναπλήρωση «καυσίμων». Αντί να μένετε νηστικοί, ακολουθήστε τον κανόνα «1 γραμμάριο πρωτεΐνης για κάθε κιλό σωματικού βάρους».

Διαβάστε επίσης:

Φυτικές vs ζωικές πρωτεΐνες: Τι πραγματικά χρειάζεσαι για να «χτίσεις» μυς;