ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πώς να ενισχύσετε τη μνήμη σας

Ξεχνάτε συχνά ονόματα ή για ποιο λόγο μπήκατε στο διπλανό δωμάτιο; Δεν θυμάστε πού αφήσατε τα γυαλιά σας ή ξεχάσατε το τηλέφωνό στο αυτοκίνητο; Αναρωτιέστε συχνά «τι έκανα τώρα;»; Δεν είστε μόνοι!

Πώς να ενισχύσετε τη μνήμη σας

Γράφει ο Θεοχάρης Κωνσταντίνος, Φαρμακοποιός

Τα κενά μνήμης και η έλλειψη συγκέντρωσης είναι για ορισμένους καθημερινό φαινόμενο. Όλοι μας καταλαβαίνουμε και αποδεχόμαστε ότι με την πάροδο του χρόνου το μυαλό μας και η μνήμη μας απλά δεν λειτουργούν όπως είχαμε συνηθίσει.

Πράγματι, όσο μεγαλώνουμε η λειτουργία του εγκεφάλου μας «επιβραδύνεται» και η ικανότητα μάθησης μειώνεται. Τη φυσική αυτή επιβράδυνση επιβαρύνουν ο σύγχρονος τρόπος ζωής, η κακή διατροφή και η έλλειψη ύπνου. Τι μπορούμε, επομένως, να κάνουμε για να ενισχύσουμε τη μνήμη μας και να μειώσουμε τον ρυθμό εκφυλισμού της;

1. Διάβασμα

Το διάβασμα ενός βιβλίου βοηθά την ενεργοποίηση των νευρώνων του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνοι για την καλή λειτουργία της μνήμης. Προσπαθήστε να διαβάζετε τακτικά, ιδανικά ένα βιβλίο τον μήνα.

2. Σταυρόλεξα, παζλ, sudoku, σκάκι, test μνήμης

Η ενασχόληση με τη λύση σταυρόλεξων, sudoku και άλλων τεστ μνήμης, το σκάκι καθώς και η κατασκευή παζλ βοηθούν σημαντικά την εγρήγορση της μνήμης. Οι επιλογές σας είναι πολλές και online και offline.

3. Σωστή διατροφή

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η διατροφή μας και τα θρεπτικά συστατικά που λαμβάνουμε από αυτή παίζουν σημαντικό ρόλο στην υγεία του εγκεφάλου. Το φαγητό επιδρά στη διάθεση, τη μνήμη και τη συγκέντρωση. Επιπλέον, ενισχύει την αντιοξειδωτική προστασία του οργανισμού, συμβάλλοντας έτσι στη μείωση του ρυθμού εκφύλισης των εγκεφαλικών κυττάρων.

4. Συμπληρώματα διατροφής

Υπάρχουν συμπληρώματα διατροφής με συστατικά που έχουν μελετηθεί για την αποτελεσματικότητά τους στη βελτίωση της μνήμης. Ένα νέο φυσικό συμπλήρωμα διατροφής, με σύνθεση ειδικά σχεδιασμένη για τις ανάγκες των ατόμων με προβλήματα μνήμης, είναι το SUPERFOODS® MEMOACT, το οποίο παρέχει τα εξής πολύτιμα συστατικά:

- ΕΛΕΥΘΕΡΟΚΟΚΚΟΣ: Συμβάλλει στη μείωση του στρες, το οποίο επηρεάζει αρνητικά τη μνήμη. Είναι προσαρμογόνο που οφείλει τη δράση του στα ενεργά συστατικά του, τις ελευθεροσίδες. Χρησιμοποιείται και ως τονωτικό σε περιόδους κούρασης και ατονίας.

- ΚΑΚΑΟ: Αρκετές επιστημονικές μελέτες αποδεικνύουν ότι η φυσιολογική μορφή έκπτωσης της μνήμης καθώς μεγαλώνουμε όχι απλώς μπορεί να «φρεναριστεί», αλλά ακόμη και να βελτιωθεί αισθητά με τη συστηματική λήψη Κακάο.

- ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΣΑΪ: Διαθέτει θρεπτικά συστατικά που συμβάλλουν στη βελτίωση της μνήμης, ενώ μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να προστατέψει όσους το λαμβάνουν τακτικά από τη νοητική εκφύλιση που σχετίζεται με τη νόσο Αλτσχάιμερ.

- ΙΠΠΟΦΑΕΣ: Το εκχύλισμα Ιπποφαούς είναι πηγή πλούσια σε βιταμίνη C, η οποία συμβάλλει στην καταπολέμηση οξειδωτικού στρες που δημιουργείται σε περιόδους αυξημένων πνευματικών απαιτήσεων.

Το SUPERFOODS® MEMOACT είναι αποτέλεσμα συνεργασίας της SUPERFOODS® με τη Φαρμακευτική Σχολή του Πανεπιστημίου Πάτρας. Είναι ιδανικό για άτομα μεγαλύτερης ηλικίας για την ενίσχυση της μνήμης, τόσο προληπτικά όσο και επικουρικά, και μπορεί να χρησιμοποιηθεί από διαβητικούς. Είναι επιπλέον κατάλληλο για εργαζόμενους με αυξημένες πνευματικές απαιτήσεις και κόπωση, για φοιτητές και για μαθητές πάνω από 16 ετών.

5. Άσκηση

Η σωματική άσκηση επιδρά ευεργετικά και στον εγκέφαλο. Βελτιώνει μακροπρόθεσμα τη ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο και ενισχύει τη λειτουργεία των νευρικών κυττάρων.

6. Ύπνος

Ενισχύει τη μνήμη, βοηθώντας να αποθηκεύονται και να «ταξινομούνται» οι πληροφορίες που δεχόμαστε στη διάρκεια της ημέρας. Σύμφωνα με έρευνα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Harvard, ο ύπνος συντελεί στην καλύτερη διατήρηση των αναμνήσεων.

Αν είστε στη μέση ηλικία, κάθε ένδειξη κακής μνήμης –ιδιαίτερα της πρόσφατης– και κακής συγκέντρωσης που παρατηρείτε εσείς ή κάποιο άτομο από το περιβάλλον σας θα πρέπει να αξιολογείται. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας ώστε με τα κατάλληλα τεστ να αξιολογήσει την κατάσταση και να σας συμβουλεύσει.