ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Γάλατα φυτικής προέλευσης: Τα υπέρ, τα κατά & η θρεπτική αξία τους

Πολλοί άνθρωποι αντικαθιστούν το αγελαδινό γάλα με γάλα φυτικής προέλευσης, είτε λόγω δυσανεξίας στη λακτόζη, είτε στο πλαίσιο μιας χορτοφαγικής διατροφής.

Γάλατα φυτικής προέλευσης: Τα υπέρ, τα κατά & η θρεπτική αξία τους

Το πιο δημοφιλές ίσως γάλα φυτικής προέλευσης, είναι το γάλα αμυγδάλου, το οποίο θεωρείται το πιο θρεπτικό από όλα.

Σύμφωνα με επισκόπηση μελετών του 2017 ωστόσο, το γάλα σόγιας είναι το πιο υγιεινό γάλα φυτικής προέλευσης και όχι το γάλα αμυγδάλου.

Το γάλα φυτικής προέλευσης μπορεί να έχει σημαντικό ρόλο στη διατροφή, καθώς αποτελεί μια ευέλικτη εναλλακτική πρόταση για όσους δεν μπορούν να καταναλώσουν γάλα ζωικής προέλευσης. Το επιλέγουν επειδή έχει ήπια γεύση και είναι εύκολο στην πέψη.

Είναι λοιπόν το γάλα αμυγδάλου καλό για σας;

Δείτε τη διατροφική αξία ενός ποτηριού γάλακτος αμυγδάλου χωρίς ζάχαρη:
Θερμίδες: 39
Λίπος: 3 g
Πρωτεΐνη: 1,5 g
Υδατάνθρακες: 1,5 g
Ζάχαρη: 0 g
Ασβέστιο: 516 mg (52% της ημερήσιας αξίας)

almond milk

Τώρα, μπορείτε να το συγκρίνετε με ένα φλιτζάνι γάλακτος από σόγια χωρίς ζάχαρη:
Θερμίδες: 80
Λίπος: 4 g
Πρωτεΐνη: 7 g
Υδατάνθρακες: 4 g
Ζάχαρη: 1 g
Ασβέστιο: 299 mg (29% της ημερήσιας αξίας)

soy milk

Δείτε τέλος, τι προσφέρει ένα φλιτζάνι αγελαδινού γάλακτος με 2% λιπαρά:
Θερμίδες: 123
Λίπος: 4 g
Πρωτεΐνη: 8 g
Υδατάνθρακες: 11,8 g
Ζάχαρη: 12,4 g
Ασβέστιο: 295 g (29 τοις εκατό της ημερήσιας αξίας)

milk beef

Τα υπέρ και τα κατά του γάλακτος αμυγδάλου

Το γάλα αμυγδάλου είναι φτωχό σε θερμίδες και λιπαρά, γι’ αυτό αποτελεί μια εξαιρετική βάση για διάφορες συνταγές, όπως τα smoothies.

Το μειονέκτημά του είναι ότι έχει λίγες πρωτεΐνες, συγκεκριμένα μόλις το 20% των πρωτεϊνών που θα βρείτε σε ένα ποτήρι γάλακτος σόγιας και 18% από αυτές που έχει ένα ποτήρι αγελαδινού γάλακτος.

Παρότι τα αμύγδαλα είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, όταν γίνονται γάλα, οι πρωτεΐνες χάνονται. Κάποια γάλατα αμυγδάλου είναι ενισχυμένα με πρωτεΐνες.

Όσον αφορά στο ασβέστιο, αυτό ποικίλει ανάλογα με την εταιρεία και μπορεί να σας προσφέρει από το 10% έως το 45% των ημερήσιων αναγκών σας, ανάλογα με το αν προστίθεται ή όχι ασβέστιο κατά την επεξεργασία.

Συμπερασματικά, το γάλα αμυγδάλου δεν είναι μεγάλης θρεπτικής αξίας γάλα φυτικής προέλευσης, συγκριτικά με το γάλα σόγιας, το οποίο έχει θρεπτική αξία ανάλογη με το αγελαδινό.

Εάν καταναλώνετε γάλα φυτικής προέλευσης περιστασιακά και όχι ως κύρια πηγή θρεπτικών συστατικών, όπως το ασβέστιο ή οι πρωτεΐνες, μπορείτε να καταναλώνετε γάλα αμυγδάλου. Αν όμως το γάλα φυτικής προέλευσης αποτελεί βασικό κομμάτι της διατροφής σας –π.χ. αν είστε vegan ή αποφεύγετε όλα τα γαλακτοκομικά ζωικής προέλευσης- επιλέξτε ένα γάλα πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, όπως πρωτεΐνες, ασβέστιο και βιταμίνη D.

Πηγή: womenshealthmag.com

Διαβάστε επίσης:

Πίνεις φυτικό γάλα; Δες ποιο πολύτιμο συστατικό χάνεις

Συνταγή για σπιτικό γάλα αμυγδάλου

Περισσότερο ψηλώνουν τα παιδιά που πίνουν αγελαδινό αντί για φυτικό γάλα