ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πώς θα χάσεις κιλά μέσα στα Χριστούγεννα

Μπορείς ακόμη και να χάσεις κιλά τα Χριστούγεννα, αν ακολουθήσεις αυτές τις 10 απλές συμβουλές.

Πώς θα χάσεις κιλά μέσα στα Χριστούγεννα

O τακτικός έλεγχος του βάρους στο σπίτι και απλές συμβουλές για τον περιορισμό της υπερβολικής κατανάλωσης φαγητού και ποτού μπορούν να αποτρέψουν τη συσσώρευση των κιλών τις μέρες των Χριστουγέννων, σύμφωνα με την μελέτη "Winter Weight Watch" η οποία πραγματοποιήθηκε από τα Πανεπιστήμια του Μπέρμιγχαμ και του Λάφμπορο και δημοσιεύθηκε στο British Medical Journal.

Η μελέτη είχε στόχο να αποτρέψει τους 272 εθελοντές συμμετέχοντες απο το να πάρουν βάρος κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, εφοδιάζοντας τους με συμβουλές και τεχνικές για να αποφύγουν τις καταχρήσεις.

Οι συμμετέχοντες - που ήταν από 18 έως 44 ετών - χωρίστηκαν στην ομάδα παρέμβασης και σε αυτή της σύγκρισης.

Όσοι συμμετείχαν στην ομάδα παρέμβασης έπρεπε να ζυγίζονται τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα και να τηρούν αρχείο για το βάρος τους, ώστε να παρακολουθούν πόσο τρώνε και πόσο πίνουν.

Τους δόθηκαν επίσης 10 συμβουλές για τη διαχείριση του βάρους μαζί με μια λίστα με τη σωματική δραστηριότητα που χρειάζονταν για να κάψουν τις θερμίδες που προσλάμβαναν στα εορταστικά τραπέζια.

Για παράδειγμα, χρειάζονται 21 λεπτά σωματική άσκησης για να καούν οι θερμίδες μιας τάρτας με φρούτα και 33 λεπτά βάδισμα για να «κάψεις» ένα μικρό ποτήρι ζεστό κρασί.

Η ομάδα σύγκρισης έλαβε μόνο ένα σύντομο ενημερωτικό φυλλάδιο για την προώθηση για τον υγιεινό τρόπου ζωής, χωρίς διατροφικές συμβουλές.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι κατά μέσο όρο οι συμμετέχοντες στην ομάδα σύγκρισης πήραν κάποιο βάρος κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, αλλά οι συμμετέχοντες στην ομάδα παρέμβασης δεν έβαλαν κιλά.

Όσοι συμμετείχαν στην ομάδα παρέμβασης ήταν στο τέλος της έρευνας κατά μέσο όρο μισό κιλό ελαφρύτεροι από τους άλλους!

xmastree

Έως και 6.000 θερμίδες σε μια μέρα

Η συγγραφέας της μελέτης Φράνσις Μέιζον από το Ινστιτούτο Εφαρμοσμένης Υγείας του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ, δήλωσε: «Μόνο την ημέρα των Χριστουγέννων ένα άτομο μπορεί να καταναλώσει 6.000 θερμίδες - τρεις φορές πάνω από τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη»!

Σύμφωνα με την καθηγήτρια Αμάντα Ντέιλι από τη Σχολή Αθλητισμού, Άσκησης και Επιστημών Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Λάφμπορο, κατά μέσο όρο οι άνθρωποι παίρνουν μέχρι 1 κιλό κάθε χρόνο και οι εορταστικές περίοδοι ευθύνονται για το μεγαλύτερο ποσοστό αυτής της ετήσιας αύξηση βάρους.

«Τα κιλά που αποκτώνται σε τέτοιες περιόδους, συχνά δεν χάνονται στη συνέχεια και σε διάστημα άνω των δέκα ετών θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε σημαντική αύξηση του σωματικού βάρους», δήλωσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Οι 6 κανόνες για να μην πάρετε βάρος την περίοδο των γιορτών

Αποτοξίνωση μετά τις γιορτές