ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Επιτρέπονται τα αυγά στη χορτοφαγική διατροφή;

Οι δίαιτες που αποκλείουν συγκεκριμένες τροφές και ομάδες τροφών είναι δύσκολο να υιοθετηθούν, ειδικά όταν δεν είναι σαφή τα όρια ανάμεσα σε όσα μπορεί και δεν μπορεί να φάει κανείς.

Επιτρέπονται τα αυγά στη χορτοφαγική διατροφή;

Κάτι ανάλογο ισχύει για τους χορτοφάγους σε ότι αφορά τα αυγά. Οι χορτοφάγοι δεν τρώνε τροφές ζωικής προέλευσης, αφού δεν τρώνε λοιπόν τα ζώα, δεν μπορούν να φάνε ούτε τα παράγωγά τους.

Γιατί λοιπόν κάποιοι χορτοφάγοι τρώνε αυγά;

Αυτό αποτελεί πεδίο αντιπαράθεσης ακόμη και εντός της χορτοφαγικής κοινότητας. Ένα είναι ξεκάθαρο: Τα αυγά που αγοράζει κανείς από το σούπερ μάρκετ ή άλλο κατάστημα δεν γονιμοποιούνται από κόκορα, συνεπώς δεν θα γίνουν κοτοπουλάκια.

Ταυτόχρονα, οι χορτοφάγοι δεν τρώνε πρωτεΐνες ζωικής προέλευσης. Αυτό σημαίνει ότι αποκλείουν από τη διατροφή τους τα παρακάτω:

- Πουλερικά
- Θαλασσινά
- Μοσχάρι
- Χοιρινό
- Αρνί
- Κρέας άλλου ζώου, όπως στρουθοκάμηλος ή αλιγάτορας

Οι χορτοφάγοι τρώνε ελεύθερα τα εξής:

- Λαχανικά
- Φρούτα
- Μη επεξεργασμένα δημητριακά
- Όσπρια
- Σπόρους
- Ξηρούς καρπούς

Κανείς δεν αμφισβητεί τα παραπάνω. Υπάρχουν όμως διαφορετικές κατηγορίες χορτοφάγων. Κάποιοι τρώνε γαλακτοκομικά, όπως τυρί, γάλα και αυγά, ενώ άλλοι αποκλείουν όλα τα ζωικά παράγωγα, σύμφωνα με την Ακαδημία Διατροφής και Διαιτολογίας των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής των ΗΠΑ, οι χορτοφάγοι χωρίζονται στις παρακάτω κατηγορίες:

- Vegan: Αυτή η διατροφή περιλαμβάνει μόνο ζωικής προέλευσης τροφές και αποκλείει ζωικές πρωτεΐνες και ζωικά παράγωγα, όπως αυγά, γάλα ή μέλι.

- Lacto-vegetarian: Περιλαμβάνει τροφές φυτικής προέλευσης και κάποια ή όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

- Lacto-ovo vegetarian: Τροφές φυτικής προέλευσης, γαλακτοκομικά και αυγά.

- Ημιχορτοφάγοι: Εκτός από τροφές φυτικής προέλευσης, μπορούν επίσης να τρώνε κοτόπουλο ή ψάρι, γαλακτοκομικά προϊόντα και αυγά. Δεν τρώνε κόκκινο κρέας.

- Pescatarian ή ιχθυοχορτοφάγοι: Τρώνε τροφές φυτικής προέλευσης και θαλασσινά.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η διεθνής φιλοζωική οργάνωση PETA που αγωνίζεται για την ηθική μεταχείριση των ζώων, υποστηρίζει ότι οι χορτοφάγοι τρώνε αυγά, ενώ οι vegan, δηλαδή όσοι ακολουθούν αυστηρά χορτοφαγική διατροφή, δεν τρώνε.

Αν θέλω να γίνω χορτοφάγος, μπορώ να τρώω αυγά ή όχι;

Οι άνθρωποι γίνονται χορτοφάγοι για διαφορετικούς λόγους και αυτό εξαρτάται από τις προσωπικές αξίες και τις διατροφικές προτιμήσεις κάποιου.
Αν γίνετε λοιπόν lacto-ovo vegetarian, μπορείτε να φάτε αυγά. Αν όμως υιοθετήσετε αυστηρά χορτοφαγική διατροφή, θα πρέπει να τα ξεχάσετε μια για πάντα!

Πηγή: womenshealthmag.com

Διαβάστε επίσης:

Πηγές φυτικών πρωτεϊνών για εσάς που δεν τρώτε κρέας (pics)

Και όμως, η χορτοφαγική διατροφή συνδέεται με προβλήματα υγείας

7 λόγοι που οι χορτοφάγοι ζουν περισσότερο