ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Χυμός σέλερι: Από ποιες παθήσεις προστατεύει

Το σέλερι ή αμερικανικό σέλινο, ανήκει στην ίδια οικογένεια με το σέλινο, το μαϊντανό και το μάραθο.

Χυμός σέλερι: Από ποιες παθήσεις προστατεύει

Το κοτσάνι του είναι σαρκώδες, μακρύ και τραγανό και χρησιμοποιείται κυρίως σε σούπες και σαλάτες, ενώ δεν χρησιμοποιούνται τα φύλλα του καθώς είναι πικρά.

Αποτελεί επίσης ένα από τα λαχανικά που χρησιμοποιούνται σε κινεζικές εναλλακτικές θεραπείες, καθώς θεωρείται πως έχει φαρμακευτικές ιδιότητες.

Το κοτσάνι του σέλερι, κόβεται συνήθως σε φέτες και συνοδεύει σαλάτες ή τρώγεται σκέτο σε μπαστουνάκια.

Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε θρεπτικά στοιχεία, θεωρείται φυσικό φάρμακο. Είναι πλούσιο σε ριβοφλαβίνη, βιταμίνη Β6, ασβέστιο, μαγνήσιο και φώσφορο, φυτικές ίνες, κάλιο και μαγγάνιο, καθώς και βιταμίνες Α, C και Κ.

Εάν φροντίζετε την υγεία σας και παρακολουθείτε τις νέες διατροφικές τάσεις, πιθανότατα θα έχετε ακούσει για το οφέλη του χυμού σέλερι.

Καταρχήν, αν θέλετε να αποκομίσετε τα μέγιστα οφέλη, πρέπει να πίνετε το χυμό σέλερι το πρωί με άδειο στομάχι, σύμφωνα με τον Anthony William, ολιστικό και συγγραφέα βιβλίων για τη διαχείριση των συμπτωμάτων των χρονίων παθήσεων.

Ο χυμός σέλερι περιέχει ανόργανα άλατα, τα οποία βοηθούν στην απομάκρυνση των τοξινών από το συκώτι, γι’ αυτό και πρέπει να καταναλώνεται με άδειο στομάχι.

celery

Άλλα σημαντικά οφέλη από την κατανάλωσή του είναι η μείωση της αρτηριακής πίεσης και η μείωση της φλεγμονής στον οργανισμό.

Ο χυμός σέλερι είναι ιδιαίτερα ωφέλιμος για τις γυναίκες που πάσχουν από θυρεοειδίτιδα Χασιμότο, μια αυτοάνοση πάθηση του θυρεοειδούς, όπου το ανοσοποιητικό σύστημα δεν αναγνωρίζει τα κύτταρα του θυρεοειδή αδένα ως δικά του, τους επιτίθεται και σταδιακά τα καταστρέφει, οδηγώντας τελικά σε υποθυρεοειδισμό.

Στα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού περιλαμβάνεται η έλλειψη ενέργειας και η μόνιμη κούραση. Ο χυμός σέλερι αυξάνει σημαντικά τα επίπεδα ενέργειας και βοηθά τα άτομα αυτά να είναι πιο δραστήρια και παραγωγικά.

Μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να καταπολεμήσετε το φούσκωμα, ενώ είναι ιδιαίτερα ωφέλιμος για την επιδερμίδα, ειδικά για όσους έχουν ακμή, ξηρό ή ευαίσθητο δέρμα.

Ο χυμός σέλερι ωφελεί την υγεία των οστών, λόγω της βιταμίνης Κ, του ασβεστίου και του μαγνησίου που περιέχει. Αυτές οι θρεπτικές ουσίες βοηθούν στο σχηματισμό ισχυρών οστών και στην υγεία των αρθρώσεων.

Σύμφωνα τέλος με ερευνητές του νοσοκομείου Brigham and Women, της ιατρικής σχολής του Χάρβαρντ και του Harvard School of Public Health, το σέλερι είναι αποτελεσματικό κατά του καρκίνου των ωοθηκών, καθώς περιέχει οκτώ διαφορετικές οικογένειες αντικαρκινικών ενώσεων. Επίσης βοηθάει στην πρόληψη των βλαβών που προκαλούν στα κύτταρα οι ελεύθερες ρίζες. Οι ακετυλενικές ενώσεις εμποδίζουν την περαιτέρω ανάπτυξη των όγκων, ενώ τα φαινολικά οξέα βοηθούν στο μπλοκάρισμα της δράσης των προσταγλανδινών (η οποία ευνοεί την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων) εμποδίζοντας έτσι την εξάπλωση του όγκου.

Πηγή: popsugar

Διαβάστε επίσης:

Χυμός παντζαριού: Αποτοξίνωση ήπατος + 5 ακόμη σημαντικά οφέλη για την υγεία (pics)

Χυμός σέλινου: 6 εκπληκτικά οφέλη για την υγεία

Χυμός καρότου: Τα οφέλη του για την επιδερμίδα, τα μάτια, το ανοσοποιητικό (φωτο)