ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Κεράσια: Πρέπει να αποτελούν μέρος της διατροφής μας εάν είμαστε διαβητικοί;

Μπορεί να περιέχουν φυσικά σάκχαρα, αλλά είναι φτωχά σε θερμίδες.

Κεράσια: Πρέπει να αποτελούν μέρος της διατροφής μας εάν είμαστε διαβητικοί;

Τα κεράσια είναι πλούσια σε θρεπτικά και βιοενεργά συστατικά, όπως:

  • φυτικές ίνες
  • βιταμίνη C
  • κάλιο
  • πολυφαινόλες
  • καροτενοειδή
  • τρυπτοφάνη
  • σεροτονίνη
  • μελατονίνη

Σύμφωνα με έρευνα του 2018 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrients, τα κεράσια χωρίζονται σε δύο κύριους τύπους: τα γλυκά και τα ξινά.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες καλλιεργούνται κυρίως τα γλυκά κεράσια Bing, ενώ η πιο κοινή καλλιέργεια γενικά είναι τα Montmorency.

Τα περισσότερα γλυκά κεράσια καταναλώνονται φρέσκα. Μόνο το 20–25% των γλυκών κερασιών είναι κονσερβοποιημένα, κατεψυγμένα, αποξηραμένα, αλατισμένα.

Μπορούν τα άτομα που ζουν με διαβήτη να τρώνε κεράσια;

Τα άτομα που έχουν διαβήτη, είναι σημαντικό να διατηρούν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα εντός των ορίων που προτείνει ο γιατρός. Ένας τρόπος για να γίνει αυτό είναι να παρακολουθούν την πρόσληψη υδατανθράκων.

Καλές πηγές υγιεινών υδατανθράκων είναι τα μη αμυλούχα λαχανικά, τα φρούτα, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και τα φασόλια. Τα κεράσια είναι μια καλή επιλογή, αρκεί να είναι ελεγχόμενη η ποσότητα που καταναλώνει κάποιος.

Σύμφωνα με τη Βρετανική Ένωση για τον Διαβήτη, μια μικρή μερίδα περιλαμβάνει 14 κεράσια.

Ο οργανισμός κάθε ανθρώπου διαχειρίζεται διαφορετικά τους υδατάνθρακες, γι' αυτό πρέπει κανείς να ελέγξει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα πριν και μετά την πρώτη δοκιμή κερασιών.

Πόσους υδατάνθρακες περιέχουν τα κεράσια;

Τα κεράσια περιέχουν θρεπτικά συστατικά και φυτικές ίνες, γεγονός που τα καθιστά υγιεινή επιλογή για τους πάσχοντες από διαβήτη.

Τύπος υδατανθράκων κερασιού – Γραμμάρια Υδατανθράκων

Φρέσκα γλυκά κεράσια (1 φλιτζάνι, χωρίς κουκούτσι) - 25γρ

Φρέσκα βύσσινα (1 φλιτζάνι, χωρίς κουκούτσι) - 19γρ

Κεράσια κονσερβοποιημένα συσκευασμένα σε σιρόπι (1 φλιτζάνι) - 60γρ

Κεράσια Maraschino (5, από ένα κουτί) - 10γρ

Γλυκαιμικός δείκτης κερασιών

Ο γλυκαιμικός δείκτης (GI) υποδεικνύει τις επιδράσεις των τροφίμων στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα με βάση παράγοντες όπως:

  • ωριμότητα
  • διάρκεια μαγειρέματος
  • είδος σακχάρων που περιέχει
  • επεξεργασία που έχει υποστεί

Μια τροφή με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη μπορεί να αυξήσει το επίπεδο γλυκόζης στο αίμα.

Τα φρέσκα κεράσια αποτελούν τρόφιμα χαμηλού GI, αρκεί να προσέξει κανείς το μέγεθος της μερίδας.

Οι διαβητικοί μπορούν να καταναλώνουν κεράσια, καθώς λαμβάνουν βιταμίνη C, κάλιο και φυτικές ίνες. Με βάση τον γλυκαιμικό δείκτη των κερασιών όμως, θα πρέπει να ελέγχουν τις μερίδες.

Μελέτες έχουν δείξει ότι τα κεράσια μπορούν τελικά να παίξουν ρόλο στη διαχείριση του διαβήτη, συμπεριλαμβανομένης της ρύθμισης της γλυκόζης, αλλά οι συγκεκριμένες μετρήσεις γλυκόζης θα πρέπει να είναι ο καθοριστικός παράγοντας για τη συχνότητα κατανάλωσης.