ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Υπερβολική κατανάλωση πρωτεϊνών: Οι επιπτώσεις στην υγεία (εικόνες)

Οι πρωτεϊνικές δίαιτες έχουν γίνει πολύ δημοφιλείς τα τελευταία χρόνια και ακολουθούνται φανατικά κυρίως από όσους αθλούνται, καθώς προσφέρουν τόνωση, συμβάλλουν στη αποκατάσταση των καταπονημένων από την άσκηση μυών, στηρίζουν την υγεία των οστών και αυξάνουν την παραγωγή ορμονών.

Υπερβολική κατανάλωση πρωτεϊνών: Οι επιπτώσεις στην υγεία (εικόνες)
Bigstock

Μπορούν επίσης να βοηθήσουν τις γυναίκες να χάσουν το επίμονο βάρος, καθώς προκαλούν αίσθημα πληρότητας, ενώ επιταχύνουν τον μεταβολισμό.

Οι άνθρωποι όμως που ακολουθούν πρωτεϊνικές δίαιτες για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορούν να βάλουν σε κίνδυνο την υγεία τους.

Σχετικές έρευνες έχουν δείξει ότι μια διατροφή με πολύ κόκκινο κρέας προκαλεί αύξηση των επιπέδων ουρικού οξέος στο αίμα, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο ουρικής αρθρίτιδας, η οποία προκαλεί μεταξύ άλλων επώδυνη φλεγμονή των αρθρώσεων. Συνδέεται επίσης με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου και νεφρική νόσο.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι όσοι ακολουθούν πρωτεϊνικές δίαιτες, τείνουν να παρουσιάζουν ανεπάρκεια ασβεστίου και βιταμίνης D, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης.

Οι ημερήσιες ανάγκες σε πρωτεΐνες ανέρχονται σε 0,8 γραμμάρια ανά κιλό σωματικού βάρους, με τους πολύ δραστήριους ανθρώπους να χρειάζονται από 1,2 έως 1,8 γραμμάρια ανά κιλό σωματικού βάρους.

Δείτε πώς επηρεάζει το σώμα σας η υπερβολική πρόσληψη πρωτεΐνης:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ