ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τα καρότα και το σέλινο μπορεί να αναστρέψουν κάποιες βλάβες από το κάπνισμα - μελέτη

Η κατανάλωση αυτών των λαχανικών σε καθημερινή βάση μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση ορισμένων από τα προβλήματα υγείας που προκαλούνται από το κάπνισμα.

Τα καρότα και το σέλινο μπορεί να αναστρέψουν κάποιες βλάβες από το κάπνισμα - μελέτη

Επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Ντέλαγουερ αναφέρουν ότι η κατανάλωση λαχανικών όπως το σέλινο, τα καρότα και ο μαϊντανός μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση των αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία από την ατμοσφαιρική ρύπανση, ένα παγκόσμιο πρόβλημα υγείας που ευθύνεται για εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο. Αυτή η έρευνα συνδέεται επίσης με τη βλάβη που προκαλεί το κάπνισμα.

Η ερευνητική ομάδα εξέτασε πώς αυτά τα συγκεκριμένα λαχανικά προστατεύουν τον οργανισμό από τη συσσώρευση ακρολεΐνης, η οποία προκαλεί ερεθισμό στους πνεύμονες και το δέρμα, με έντονη δυσάρεστη οσμή που είναι τοξική για διάφορους ιστούς. Η ακρολεΐνη υπάρχει σε μεγάλες ποσότητες τόσο στον καπνό του τσιγάρου όσο και στις εκπομπές αερίων από τα αυτοκίνητα.

karota kai seleri

Η μελέτη

Σε μια σειρά εργαστηριακών δοκιμών που έγιναν σε ποντίκια, οι ερευνητές ανέλυσαν πώς τα εν λόγω λαχανικά μείωσαν την τοξικότητα που προκαλεί η ακρολεΐνη. Τα ευρήματα δείχνουν πώς η οξειδωτική πίεση, που ασκείται από την ακρολεΐνη, μπορεί πράγματι να μειωθεί από τα λαχανικά.

Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Nutritional Biochemistry ανέφερε ότι αυτά τα λαχανικά επιτρέπουν την αποτοξίνωση αυξάνοντας τη δραστηριότητα του αντιοξειδωτικού ενζύμου», εξηγεί η Δρ. Gillian Trabulsi. «Τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι αυτά τα λαχανικά μπορεί να παρέχουν προστασία έναντι της βλάβης και της φλεγμονής που προκαλείται από την ακρολεΐνη, επειδή στο συκώτι τα λαχανικά βελτιώνουν τη μετατροπή της ακρολεΐνης σε υδατοδιαλυτό οξύ που εκκρίνει το σώμα».

Οι επιστήμονες πρόσθεσαν ότι οι άνθρωποι πρέπει να τρώνε μεταξύ 1 και 1/3 φλιτζάνι από τα συγκεκριμένα λαχανικά σε ημερήσια βάση, η οποία είναι μια εύκολη ποσότητα για να καταναλώνουν όλοι οι άνθρωποι ανεξαιρέτως.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι η έρευνα έγινε επί του παρόντος μόνο σε ποντίκια. Αν και τα αποτελέσματα εκ πρώτης φαίνονται ενθαρρυντικά η διακοπή του καπνίσματος πρέπει να αποτελεί μονόδρομο.