ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Γιατί τα μαγειρεμένα καρότα είναι πιο υγιεινά από τα ωμά

Μιχάλης Θερμόπουλος

Τα καρότα είναι ένα από τα πιο δημοφιλή λαχανικά στον κόσμο και τρώγονται τόσο ωμά, όσο και μαγειρεμένα.

Γιατί τα μαγειρεμένα καρότα είναι πιο υγιεινά από τα ωμά

Ενώ τα ωμά καρότα προσφέρουν άφθονη τραγανότητα και φυτικές ίνες, έρευνες δείχνουν ότι το μαγείρεμά τους μπορεί στην πραγματικότητα να ξεκλειδώσει υψηλότερα επίπεδα ορισμένων αντιοξειδωτικών. Η κατανόηση της επιστήμης πίσω από αυτή τη διαφορά μπορεί να σας βοηθήσει να επιλέξετε τον καλύτερο τρόπο προετοιμασίας των καρότων για μέγιστα οφέλη υγείας.

Αυτό το άρθρο εξηγεί γιατί τα μαγειρεμένα καρότα μπορεί να είναι πιο υγιεινά από τα ωμά, ποια θρεπτικά συστατικά αλλάζουν με τη θερμότητα και πώς η μέθοδος μαγειρέματος έχει σημασία για την υγεία σας.

Έχουν τα μαγειρεμένα καρότα περισσότερα θρεπτικά συστατικά από τα ωμά;

Ναι. Όταν τα καρότα μαγειρεύονται, ορισμένα αντιοξειδωτικά (ιδιαίτερα η βήτα-καροτίνη) γίνονται πιο βιοδιαθέσιμα. Η βήτα-καροτίνη μετατρέπεται στο σώμα σε βιταμίνη Α, απαραίτητη για την όραση, την ανοσολογική λειτουργία και την υγεία του δέρματος.

Τα ωμά καρότα περιέχουν άφθονη βήτα-καροτίνη, αλλά τα ινώδη κυτταρικά της τοιχώματα δυσκολεύουν την απορρόφησή της από το σώμα. Το μαγείρεμα διασπά αυτά τα τοιχώματα, επιτρέποντας την ευκολότερη απελευθέρωση του θρεπτικού συστατικού στην κυκλοφορία του αίματος.

Ποια θρεπτικά συστατικά των καρότων ενισχύονται από το μαγείρεμα;

Το σημαντικότερο θρεπτικό συστατικό που βελτιώνεται με το μαγείρεμα είναι η βήτα-καροτίνη. Μελέτες δείχνουν ότι -σε σύγκριση με τα ωμά καρότα- τα επίπεδα αυτού του αντιοξειδωτικού μπορούν να αυξηθούν έως και τρεις φορές μετά το βράσιμο ή το μαγείρεμα στον ατμό.

  • Βήτα-καροτίνη → Βιταμίνη Α: Απορροφάται καλύτερα όταν τα καρότα μαγειρεύονται με μικρή ποσότητα λίπους (όπως ελαιόλαδο).
  • Λουτεΐνη: Επίσης, γίνεται ελαφρώς πιο διαθέσιμη με απαλό μαγείρεμα.
  • Πολυφαινόλες: Ορισμένες αντιοξειδωτικές ενώσεις γίνονται πιο εύκολες στη χρήση από τον οργανισμό.
Raw Carrots Are Boiled In A Pot Of Boiling Water

Χάνονται θρεπτικά συστατικά κατά το μαγείρεμα;

Ναι. Οι ευαίσθητες στη θερμότητα βιταμίνες, όπως η βιταμίνη C, τείνουν να μειώνονται όταν τα καρότα βράζονται ή παραμαγειρεύονται. Εντούτοις, τα καρότα δεν είναι η πλουσιότερη πηγή βιταμίνης C σε σύγκριση με τα εσπεριδοειδή ή τις πιπεριές, επομένως αυτή η απώλεια είναι λιγότερο σημαντική από διατροφικής άποψης.

Οι μέθοδοι μαγειρέματος κάνουν τη διαφορά:

  • Το βράσιμο μπορεί να απελευθερώσει υδατοδιαλυτές βιταμίνες στο νερό μαγειρέματος.
  • Το μαγείρεμα στον ατμό και στον φούρνο διατηρούν περισσότερα θρεπτικά συστατικά, ενώ παράλληλα ενισχύουν τη βήτα-καροτίνη.
  • Ο φούρνος μικροκυμάτων θεωρείται επίσης μια αποτελεσματική μέθοδος που περιορίζει την απώλεια θρεπτικών συστατικών.

Μαγειρεμένα vs. ωμών καρότων: Σύγκριση θρεπτικών συστατικών

Θρεπτικό συστατικόΩμά καρόταΜαγειρεμένα καρόταΤι αλλάζει με το μαγείρεμα
Βήτα-καροτίνηΜέτριαΥψηλότερηΤο μαγείρεμα ενισχύει την απορρόφηση
Βιταμίνη Α (από βήτα-καροτίνη)ΜέτριαΥψηλότερηΟ οργανισμός μετατρέπει την πρωτεΐνη πιο αποτελεσματικά
Βιταμίνη CΥψηλότερηΧαμηλότερηΕυαίσθητη στη θερμότητα
Φυτικές ίνεςΥψηλέςΕλαφρώς μειωμένεςΜερική διάσπαση κατά το μαγείρεμα
Αντιοξειδωτική δράσηΜέτριαΥψηλότερη (για καροτενοειδή)Η θερμότητα ενισχύει τη βιοδιαθεσιμότητα

Πρέπει να τρώτε τα καρότα ωμά ή μαγειρεμένα;

Τόσο τα ωμά όσο και τα μαγειρεμένα καρότα έχουν οφέλη για την υγεία.

Τα ωμά καρότα είναι πλουσιότερα σε βιταμίνη C και παρέχουν μέγιστη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, ενώ τα μαγειρεμένα καρότα είναι ανώτερα για την απορρόφηση της βήτα-καροτίνης. Για καλύτερα αποτελέσματα:

  • Καταναλώνετε τόσο ωμά όσο και μαγειρεμένα καρότα ως μέρος της διατροφής σας.
  • Συνδυάστε τα μαγειρεμένα καρότα με ένα υγιές λίπος (π.χ. ελαιόλαδο) για καλύτερη απορρόφηση θρεπτικών συστατικών.
  • Επιλέξτε μαγείρεμα στον ατμό ή στον φούρνο αντί για παρατεταμένο βράσιμο, για να διατηρήσετε τις βιταμίνες.
Carrot

Συχνές Ερωτήσεις

Τα μαγειρεμένα καρότα έχουν περισσότερες θερμίδες από τα ωμά;

Το μαγείρεμα δεν προσθέτει θερμίδες εκτός αν χρησιμοποιήσετε λάδι ή βούτυρο. Τα καρότα έχουν την ίδια περιεκτικότητα σε θερμίδες είτε είναι ωμά είτε μαγειρεμένα.

Μπορεί το υπερβολικό μαγείρεμα των καρότων να μειώσει τα οφέλη τους;

Ναι. Το παρατεταμένο βράσιμο μπορεί να καταστρέψει τα αντιοξειδωτικά και να απελευθερώσει θρεπτικά συστατικά στο νερό. Το απαλό μαγείρεμα στον ατμό ή στον φούρνο είναι καλύτερο.

Είναι ο χυμός καρότου τόσο υγιεινός όσο η κατανάλωση ολόκληρων καρότων;

Ο χυμός παρέχει συμπυκνωμένη βήτα-καροτίνη, αλλά αφαιρεί τις φυτικές ίνες. Η κατανάλωση ολόκληρου του λαχανικού υποστηρίζει την υγεία του πεπτικού συστήματος.

Μπορεί η κατανάλωση πολλών μαγειρεμένων καρότων να προκαλέσει προβλήματα;

Η υπερβολική πρόσληψη βήτα-καροτίνης μπορεί προσωρινά να προσδώσει μια πορτοκαλί όψη στην επιδερμίδα (καροτιναιμία), αλλά αυτό είναι ένα ακίνδυνο, προσωρινό και αναστρέψιμο αποτέλεσμα.

Συμπέρασμα

Τα μαγειρεμένα καρότα προσφέρουν ένα εκπληκτικό πλεονέκτημα έναντι των ωμών: παρέχουν περισσότερη απορροφήσιμη βήτα-καροτίνη, την οποία το σώμα μετατρέπει σε βιταμίνη Α. Ενώ ένα μέρος της βιταμίνης C χάνεται με τη θερμότητα, η αυξημένη αντιοξειδωτική δράση υποστηρίζει ακόμα καλύτερα την όραση, την ανοσία και τη συνολική υγεία.

Πηγές:
healthline.com
ncbi.nlm.nih.gov
medicalnewstoday.com