ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Γάλα βρώμης: Η νέα διατροφική τάση που ανταγωνίζεται το γάλα αμυγδάλου

Το γάλα βρώμης αποτελεί τη νέα διατροφική τάση. Τα βασικά συστατικά του είναι βρώμη και νερό, ωστόσο οι βιομηχανίες προκειμένου να το κάνουν πιο εύγεστο προσθέτουν επιπλέον έλαια, αλάτι, κόμμι και γκουάρ.

Γάλα βρώμης: Η νέα διατροφική τάση που ανταγωνίζεται το γάλα αμυγδάλου
Bigstock

Μέχρι πρόσφατα, όταν οι άνθρωποι ήθελαν μια εναλλακτική λύση πέραν του αγελαδινού γάλακτος, επέλεγαν το γάλα σόγιας ή του αμυγδάλου. Πλέον, υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός ανθρώπων που επιλέγει το γάλα βρώμης. Ωστόσο, γιατί οι άνθρωποι στρέφονται σε αυτήν την επιλογή; Επίσης, είναι πραγματικά πιο υγιεινό;

Το γάλα βρώμης έχει περισσότερες ίνες και πρωτεΐνη. Όμως, ένα φλιτζάνι του τσαγιού περιέχει 120 θερμίδες και 16 γραμμάρια υδατανθράκων. Η βρώμη περιέχει επίσης ασβέστιο, ψευδάργυρο, κάλιο, μαγνήσιο, σίδηρο και βιταμίνες όπως το φολικό οξύ και βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

Η βρώμη είναι επίσης πλούσια σε αντιοξειδωτικά και είναι η μόνη τροφή που περιέχει μια ένωση που ονομάζεται αβενανθραμίδη που της δίνει, μεταξύ άλλων, αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Οι πολυφαινόλες, οι οποίες είναι σημαντικές φυτικές ενώσεις που υπάρχουν και στη βρώμη, βοηθούν στη μείωση του οξειδωτικού στρες στον οργανισμό που δημιουργείται από την παρουσία των ελεύθερων ριζών.

Παρόμοια με το γάλα αμυγδάλου, ρυζιού ή καρύδας, το γάλα βρώμης έχει επίσης ελάχιστη ποσότητα πρωτεΐνης (τέσσερα γραμμάρια πρωτεΐνης σε ένα ποτήρι), ωστόσο το γάλα σόγιας έχει οκτώ γραμμάρια ανά φλιτζάνι.

gala vromis

Οι ευεργετικές ιδιότητες του γάλακτος βρώμης στον οργανισμό

  • Το γάλα βρώμης συμβάλει στον καθαρισμό των τοιχωμάτων του εντέρου, ενώ μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου
  • Αποτοξινώνει το αίμα αποβάλλοντας τις βλαβερές τοξίνες από τον οργανισμό
  • Καθαρίζει τις αρτηρίες και μειώνει τα επίπεδα της χοληστερίνης
  • Προλαμβάνει τη δυσκοιλιότητα
  • Είναι ιδανικό για τους vegan και όσους έχουν αλλεργία στη γλουτένη
  • Έχει χαλαρωτικές ιδιότητες με αποτέλεσμα να βοηθά όσους πάσχουν από αϋπνία
gala vromis

Πώς μπορείτε να φτιάξετε στο σπίτι γάλα βρώμης

Το γάλα βρώμης δεν θέλει ιδιαίτερη προετοιμασία, ωστόσο θα χρειαστείτε ένα μπλέντερ.

Συστατικά:

  • 1 φλιτζάνι βρώμη
  • 4 φλιτζάνια νερό
  • ½ κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • 1 κουταλιά της σούπας σιρόπι σφενδάμου. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε καστανή ζάχαρη ή μέλι

Οδηγίες:

Ανακατέψτε όλα τα υλικά σε ένα μπέντερ μέχρι να αναμιχθούν τα υλικά και να γίνει ένα λείο μείγμα. Σουρώστε το το προϊόν με τη βοήθεια μιας πετσέτας κουζίνας. Να θυμάστε πως όσο πιο πυκνή είναι η πλέξη του υφάσματος, τόσο πιο πολύ ώρα χρειάζεται να στραγγίσει το γάλα. Μπορείτε να προσθέσετε παγάκια αν το καταναλώσετε αμέσως ή να το αποθηκεύσετε στο ψυγείο σε ένα μπουκάλι. Όταν μείνει το γάλα βρώμης σε κανάτα ή σε μπουκάλι για αρκετές ώρες, διαχωρίζεται το νερό από τη βρώμη και το μόνο που θα χρειαστεί είναι να το ανακατέψετε ξανά. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το γάλα βρώμης στον καφέ σας, στα smoothies, σε συνταγές γλυκών που απαιτούν γάλα καθώς και στο μπολ με τα δημητριακά σας.