ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Γιατί πρέπει να πίνετε το ζουμί από το τουρσί - 6 οφέλη για την υγεία

Αν σας αρέσουν τα τουρσιά, μην πετάτε το ζουμί τους, γιατί χάνετε τα οφέλη που έχει για την υγεία σας, υποστηρίζουν οι επιστήμονες.

Γιατί πρέπει να πίνετε το ζουμί από το τουρσί - 6 οφέλη για την υγεία

Τα τουρσιά και γενικά τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, έχουν πολύ σημαντικά οφέλη για την υγεία μας. Πρέπει ωστόσο να τα αποφεύγετε αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση ή ευαισθησία στο νάτριο.

Υπάρχουν δύο είδη τουρσιών: αυτά που έχουν υποστεί φυσική ζύμωση και αυτά που διατηρούνται σε ξύδι. Και οι δύο εκδοχές είναι ωφέλιμες παρά τις διαφορές τους.

krampew-athlitis.jpg

Προλαμβάνει τις κράμπες

Η υψηλή περιεκτικότητα των τουρσιών σε νάτριο προκαλεί κατακράτηση υγρών, κάτι που είναι χρήσιμο για όσους γυμνάζονται εντατικά και χάνουν υγρά μέσω της εφίδρωσης, κινδυνεύοντας με αφυδάτωση και κράμπες.

Μελέτη του Πανεπιστημίου Brigham Young διαπίστωσε ότι ο χυμός από τουρσί ήταν πιο ωφέλιμος για την ανακούφιση από τις μυϊκές κράμπες στους άνδρες συμμετέχοντες από ότι το νερό. Ειδικότερα, παρατηρήθηκε ότι στους άνδρες που έκαναν στατικό ποδήλατο επί 30 λεπτά και υπέστησαν ήπια αφυδάτωση, ο χυμός τουρσί ανακούφισε από τις κράμπες κατά 37% πιο γρήγορα από ότι στους άνδρες που έπιναν νερό.

pepsi.jpg

Ωφελεί την πέψη

Με τα προβλήματα του πεπτικού να αυξάνονται τα τελευταία χρόνια, τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση και είναι πλούσια σε προβιοτικά έχουν συγκεντρώσει το επιστημονικό ενδιαφέρον. Τα προβιοτικά στον χυμό από τουρσί βοηθά στην ανάπτυξη και την ισορροπία των καλών βακτηρίων της μικροχλωρίδας του εντέρου. Είναι προτιμότερο να επιλέγετε τουρσιά που έχουν υποστεί ζύμωση (θα τα βρείτε στα ψυγεία, σε αντίθεση με τα τουρσιά με ξύδι που υπάρχουν στα ράφια των σούπερ μάρκετ).

varos-zugaria.jpg

Συμβάλλει στην απώλεια βάρους

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry, ο χυμός τουρσί μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους επειδή περιέχει ξύδι. Οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι το οξικό οξύ του ξυδιού παρεμβαίνει στην ικανότητα του σώματος να αφομοιώνει το άμυλο, με αποτέλεσμα να παίρνουμε λιγότερες θερμίδες.

diavitis.jpg

Σταθεροποιεί τα επίπεδα σακχάρου

Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορεί να οδηγήσουν σε διαβήτη τύπου 2, και πολλές ακόμη χρόνιες παθήσεις. Το ξύδι βοηθά στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα βελτιώνοντας την ανταπόκριση στην ινσουλίνη και μειώνοντας σημαντικά τα επίπεδα μεταγευματικού σακχάρου. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Journal of Diabetes Research διαπίστωσε ότι η κατανάλωση μικρής ποσότητας ξυδιού πριν από ένα γεύμα σταθεροποίησε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μετά το φαγητό σε πάσχοντες από διαβήτη τύπου 2.

toursi.jpg

Θεραπεύει το λόξιγκα

Κάποιοι άνθρωποι υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση ενός μικρού ποτηριού χυμού τουρσί βοηθά στην αντιμετώπιση του λόξιγκα.

krampes-periodou.jpg

Αντιμετωπίζει τους πόνους περιόδους

Με τον ίδιο τρόπο που σας βοηθά να αντιμετωπίσετε τις μυϊκές κράμπες, βοηθά και στην αντιμετώπιση των κραμπών της περιόδου. Πολλές γυναίκες υποστηρίζουν ότι το καταφέρνουν πίνοντας μισό φλιτζάνι χυμού από τουρσί άνιθου.

Πηγή: The Healthy