ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Μήπως έχετε δυσανεξία στη γλουτένη; Κάντε το τεστ των 4 ημερών

Οι έρευνες έχουν δείξει ότι 1 στους 5 ανθρώπους πιστεύει ότι έχει πρόβλημα με την κατανάλωση γλουτένης, μιας πρωτεΐνης που βρίσκεται στο σιτάρι, το κριθάρι και τη σίκαλη.

Μήπως έχετε δυσανεξία στη γλουτένη; Κάντε το τεστ των 4 ημερών

Η δυσανεξία στη γλουτένη προκαλεί συχνά δυσάρεστα συμπτώματα στο έντερο, όπως πόνο στο στομάχι, φούσκωμα, αέρια, δυσπεψία, δυσκοιλιότητα και διάρροια.

Ο καλύτερος τρόπος για να ξεπεράσετε τη δυσανεξία στη γλουτένη είναι να την αφαιρέσετε από τη διατροφή σας.

Σύμφωνα με την ειδική στην υγεία του εντέρου Μέγκαν Ρόσι, μπορείτε να κάνετε το τεστ των τεσσάρων ημερών για να διαπιστώσετε αν έχετε δυσανεξία στη γλουτένη.

Τι είναι το τετραήμερο τεστ γλουτένης;

Η Δρ Μέγκαν Ρόσι εξηγεί ότι το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να αποκλείσετε όλες τις πηγές γλουτένης από τη διατροφή σας για δύο εβδομάδες.

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσετε να καταναλώνετε όχι μόνο τις προφανείς τροφές όπως ψωμί, ζυμαρικά και κέικ που περιέχουν σιτάρι, αλλά και οτιδήποτε υποψιάζεστε ότι μπορεί να περιέχει γλουτένη, όπως σάλτσα σόγιας.

Εάν τα συμπτώματα υποχωρήσουν μετά τις δύο εβδομάδες, τότε μπορείτε να προχωρήσετε στο τετραήμερο τεστ γλουτένης για να βεβαιωθείτε ότι η δυσανεξία οφείλεται πράγματι στη γλουτένη.

Η βασική ιδέα είναι να επαναφέρετε τα τρόφιμα με γλουτένη στη διατροφή σας χωρίς να το γνωρίζετε.

Ζητήστε από ένα φίλο ή μέλος της οικογένειάς σας, να συμπεριλάβει στη διατροφή σας μια φέτα ψωμί σταρένιο ή μια αντίστοιχη εικονική τροφή (placebo) για έως και τέσσερις ημέρες.

Ημέρα 1: Ξεκινήστε με μια φέτα από την υπό δοκιμή τροφή (δεν θα ξέρετε ποια είναι) με το γεύμα σας.

Ημέρα 2: Τσεκάρετε αν έχετε συμπτώματα. Εάν εμφανίσετε κάποιο περίεργο σύμπτωμα, περιμένετε μερικές ημέρες μέχρι να υποχωρήσει και στη συνέχεια επαναλάβετε με τη μισή δόση της υπό δοκιμή τροφής. Εάν δεν έχετε συμπτώματα, προσθέστε δύο μερίδες από την τροφή στο γεύμα σας.

Ημέρα 3: Αξιολογήστε ξανά τα συμπτώματά σας. Εάν έχετε συμπτώματα, περιμένετε για λίγο και όταν υποχωρήσουν, δοκιμάστε άλλη τροφή και επαναλάβετε τη διαδικασία της πρώτης ημέρας. Εάν δεν έχετε συμπτώματα, προσθέστε τρεις μερίδες από τη δοκιμαστική τροφή.

Ημέρα 4: Ελέγξτε τα συμπτώματά σας. Εάν έχετε κάποια από αυτά, περιμένετε μερικές ημέρες μέχρι να υποχωρήσουν και μετά επαναλάβετε τα βήματα από την 1η ημέρα χρησιμοποιώντας άλλη τροφή. Εάν δεν έχετε συμπτώματα, δοκιμάστε μια δεύτερη τροφή (σταρένιο ψωμί ή placebo) για άλλες τέσσερις ημέρες.

Μόλις ολοκληρώσετε τo τεστ και με τις δύο τροφές, ζητήστε από το άτομο που σας βοηθά να σας αποκαλύψει ποια ήταν η τροφή που περιείχε γλουτένη.

Εάν δεν είχατε συμπτώματα με το σταρένιο ψωμί, κατά πάσα πιθανότητα η δυσανεξία σας δεν αφορά το σιτάρι / τη γλουτένη.

Εάν είχατε κάποια συμπτώματα όταν φάγατε ψωμί, επαναλάβετε τη διαδικασία προσθέτοντας δύο κουταλιές της σούπας κρεμμύδι ή μισή σκελίδα σκόρδο στο γεύμα, για να διαπιστώσετε αν το πρόβλημα οφείλεται στη γλουτένη ή σε ένα άλλο συστατικό του ψωμιού, τις φρουκτάνες.

Τι άλλο θα μπορούσατε να έχετε αν όχι δυσανεξία στη γλουτένη;

Εάν τα συμπτώματά σας δεν υποχωρήσουν δύο εβδομάδες αφότου αποκλείσετε τη γλουτένη από τη διατροφή σας, συμβουλευτείτε γιατρό ή διαιτολόγο.

Εάν τα συμπτώματά σας περιλαμβάνουν χρόνια κόπωση, αναιμία, ανεξήγητη απώλεια βάρους και στοματικά έλκη ή εάν έχετε διαβήτη τύπου 1, θυρεοειδίτιδα ή σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, ελέγξτε πρώτα μήπως πάσχετε από κοιλιοκάκη.

Η κοιλιοκάκη είναι μια αυτοάνοση πάθηση που βλάπτει το έντερο και μπορείτε να μάθετε εάν πάσχετε από αυτή με μια απλή εξέταση αίματος.

Αν και είναι σημαντικό να τρώτε γλουτένη για τουλάχιστον έξι εβδομάδες πριν από την εξέταση, ώστε να μπορούν να ανιχνευθούν αντισώματα που υποδεικνύουν κοιλιοκάκη, οι πάσχοντες πρέπει να την αποφεύγουν πάση θυσία, καθώς ακόμη και ένα ψίχουλο μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα.

Εάν δεν έχετε κοιλιοκάκη, αλλά συνεχίζετε να διαπιστώνετε ότι η γλουτένη σας προκαλεί πρόβλημα, συμβουλευτείτε διατροφολόγο.

Σε αντίθεση με την κοιλιοκάκη, για τη δυσανεξία στη γλουτένη δεν υπάρχει εξέταση αίματος που να την επιβεβαιώνει.

Πηγή: mirror.co.uk