ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Οι υπερτροφές για μια πιο υγιή καρδιά

Εάν αναζητάτε έναν τρόπο πρόληψης των καρδιακών παθήσεων ενημερωθείτε για τις κορυφαίες τροφές που συμβάλουν στη συνολική υγεία και ευημερία.

Οι υπερτροφές για μια πιο υγιή καρδιά

Πώς μπορείτε να έχετε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής και ποιες είναι οι υπερτροφές που πρέπει όλοι μας να καταναλώνουμε; Η λίστα με τα τρόφιμα που ακολουθεί διαθέτει διάφορα θρεπτικά συστατικά που έχουν ιδιότητες που ενισχύουν την καλή λειτουργία της καρδιάς ενώ θωρακίζουν τον οργανισμό κάτι που είναι πιο αναγκαίο από ποτέ εξαιτίας της πανδημίας.

Συνεχίστε να διαβάζετε και το μόνο που χρειάζεστε είναι να σημειώσετε ποια τρόφιμα πρέπει να αγοράσετε την επόμενη φορά από το σούπερ μάρκετ.

Πορτοκάλια

Ας ξεκινήσουμε με τα πορτοκάλια. Προχωρήστε και φορτώστε το καλάθι σας με όσα από αυτά τα εσπεριδοειδή θέλετε. Είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να απαλλαγείτε από τη δίψα σας, καθώς είναι γεμάτο φυτικές ίνες, θρεπτικά συστατικά και βιταμίνη C. Επιπλέον, διαθέτει υψηλές ποσότητες καλίου που θα κάνουν θαύματα όταν πρόκειται για την αποβολή του νατρίου, τη μείωση της αρτηριακής πίεσης και την εξουδετέρωση επιβλαβών πρωτεϊνών. Η υψηλή περιεκτικότητα σε πηκτίνη είναι επίσης καλή στην απορρόφηση της χοληστερόλης στο φαγητό σας.

Λάχανο

Το λάχανο έχει ιδιότητες που ενισχύουν την καρδιά χάρη στα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα αντιοξειδωτικά και τις φυτικές ίνες. Επιπλέον, έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες και λιπαρά, γεγονός που το καθιστά την καλύτερη προσθήκη σε οποιοδήποτε πιάτο σκοπεύετε να φτιάξετε.

Σκόρδο

Το σκόρδο ενισχύει την καρδιά ενώ μειώνει την αρτηριακή πίεση. Εάν τρώτε σκόρδο, θα διαπιστώσετε ότι μπορεί επίσης να μειώσει τη συσσώρευση αρτηριακής πλάκας και ακόμη και να αποτρέψει τη συστολή των αιμοφόρων αγγείων. Εάν δεν είστε τόσο λάτρης της γεύσης του, μπορείτε να το πάρετε ως χάπι.

kokkino-krasi.jpg

Κόκκινο κρασί

Εάν καταναλώνετε μέτρια ποσότητα κόκκινου κρασιού, η καρδιά σας θα είναι σε καλή κατάσταση. Μπορείτε να το προσθέσετε στα περισσότερα πιάτα ή να πιείτε ένα ποτήρι κρασί για να αποτρέψετε το σχηματισμό θρόμβων αίματος κάνοντας τα αιμοφόρα αγγεία πιο εύκαμπτα. Εκτός απ' αυτό, το κόκκινο κρασί θα βελτιώσει επίσης τα επίπεδα HDL και θα σας κάνει λιγότερο επιρρεπείς να νοσήσετε από στεφανιαία νόσο.

Σοκολάτα

Μια μελέτη που διεξήχθη από το Χάρβαρντ αποκάλυψε ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν τακτικά ωμό κακάο έχουν χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και δεν έχουν προβλήματα υπέρτασης. Η μαύρη σοκολάτα είναι μια πρώτης τάξεως επιλογή χάρη στην περιεκτικότητά της σε φλαβανόλη. Η τακτική κατανάλωσή της θα οδηγήσει σε πιο εύκαμπτα αιμοφόρα αγγεία, χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και χαμηλότερη αρτηριακή πίεση.

Σαρδέλες

Οι σαρδέλες είναι γεμάτες ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και αυτό το λίπος μειώνει τα επίπεδα επιβλαβών τριγλυκεριδίων αυξάνοντας τα επίπεδα προστατευτικής λιποπρωτεΐνης υψηλής πυκνότητας. Άλλα οφέλη για την υγεία περιλαμβάνουν τη μείωση της φλεγμονής και την πρόληψη των καρδιακών παθήσεων!

Φακές

Οι φακές μπορούν να προσθέσουν πολλή γεύση όταν φτιάχνετε ένα γεύμα, αλλά το εν λόγω όσπριο διαθέτει επίσης πολλά οφέλη για την υγεία. Η έρευνα έχει δείξει ότι μια διατροφή με πολλές φακές, φασόλια και όσπρια μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερο κίνδυνο για εγκεφαλικά επεισόδια και καρδιακές παθήσεις. Επιπλέον, οι φακές εμπεριέχουν κάλιο, πρωτεΐνη και μαγνήσιο.

Αμύγδαλα

Σας συνιστούμε να συνεχίσετε να τρώτε αυτά το απολαυστικό μικρό σνακ, καθώς θα μειώσει τα επίπεδα της χοληστερόλης σας. Εκτός από αυτά τα οφέλη, το αμύγδαλο συμβάλει στην πρόληψη της απορρόφησης της LDL και στην αποφυγή καρδιαγγειακών προβλημάτων.

1643647331190-728755241-rodi.jpg

Ρόδια

Τα ρόδια είναι θεόσταλτο δώρο όταν φτιάχνεις μια σαλάτα, ένα smoothie ή ένα shake. Ο καρπός είναι γεμάτος από μια ποικιλία αντιοξειδωτικών και προστατεύει τα αρτηριακά τοιχώματα από την οξείδωση της πλάκας. Σύμφωνα με μελέτες, αυτή η υπερτροφή είναι καλή αν θέλετε να αποτρέψετε τον καρκίνο του προστάτη, τον διαβήτη, τα εγκεφαλικά επεισόδια, ακόμη και το Αλτσχάιμερ. Επίσης, είναι ένας καλός τρόπος για να εξασφαλίσετε την υγεία του ήπατος, του δέρματος, των δοντιών και των αρθρώσεών σας.

Βατόμουρα

Γνωρίζατε ότι τα βατόμουρα εμπεριέχουν υψηλές ποσότητες θρεπτικών ουσιών και αντιοξειδωτικών; Μελέτες έχουν αποκαλύψει ότι μπορείτε να μειώσετε την αρτηριακή πίεση, να μειώσετε τη συσσώρευση χοληστερόλης και να εξαλείψετε τη συσσώρευση πλάκας στα τοιχώματα των αρτηριών καταναλώνοντας τρεις μερίδες κάθε εβδομάδα. Τέλος, αποτρέπουν τις καρδιακές παθήσεις και τον καρκίνο. Φυσικά, ας μην ξεχνάμε να αναφέρουμε ότι έχουν υπέροχη γεύση!

Παντζάρια

Τα παντζάρια διαθέτουν υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών, βιταμινών και μετάλλων. Μεταξύ άλλων, περιέχουν βεταΐνη και φυλλικό οξύ. Αυτή η υπερτροφή είναι καλή αν θέλετε να μειώσετε τα επίπεδα ομοκυστεΐνης στο σώμα σας. Είναι στον κατάλογο, φυσικά, επειδή μπορούν να μειώσουν τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιακών παθήσεων. Θα χαρείτε επίσης να ακούσετε ότι μπορούν να αποτρέψουν τον καρκίνο!

Σολομός

Ο σολομός είναι σίγουρα στην κορυφαία βαθμίδα στην κατηγορία των ψαριών. Περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Ο σολομός συμβάλει στη μείωση των επιπέδων τριγλυκεριδίων, καθιστώντας τα αιμοφόρα αγγεία πιο ευέλικτα, αποτρέποντας τους θρόμβους αίματος και αποτρέποντας τις καρδιαγγειακές παθήσεις.

Κάρυ

Το κάρυ προσδίδει μια πλούσια και χρυσή γεύση, αλλά χρησιμοποιείται επίσης στην παραδοσιακή ιατρική. Η έρευνα έχει δείξει ότι η κουρκουμίνη αποτρέπει την καρδιακή υπερτροφία. Συμβάλει, επίσης, στην αποφυγή της παχυσαρκίας, της υψηλής αρτηριακής πίεσης και των δυσλειτουργικών αιμοφόρων αγγείων.

Σπόροι Chia

Οι σπόροι Chia είναι αρκετά συνηθισμένοι στις συνταγές smoothie και στις φρουτοσαλάτες. Διαθέτουν πολλές φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά, πρωτεΐνες, θρεπτικά συστατικά και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Εκτός από το γεγονός ότι είναι χαμηλά σε θερμίδες, αυτή η υπερτροφή είναι επίσης καλή στη μείωση της χοληστερόλης, μειώνοντας τον κίνδυνο για διάφορες ασθένειες διατηρώντας την υγεία της καρδιάς σας.

Μήλα

Υπάρχει ένα διάσημο ρητό για τα μήλα και τους γιατρούς που είμαστε σίγουροι ότι το έχετε ακούσει. Αυτή η σούπερ τροφή είναι γεμάτη οφέλη για την υγεία χάρη σε όλα τα μέταλλα, τις βιταμίνες και τα αντιοξειδωτικά που εμπεριέχει. Τα μήλα συμβάλουν, επίσης, στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Αβοκάντο

Μπορείτε να φάτε όσο θέλετε, καθώς είναι γεμάτο αντιοξειδωτικά, κάλιο και μονοακόρεστα λίπη. Τα αβοκάντο συμβάλουν στη μείωση της χοληστερόλης και στη βελτίωση της υγείας της καρδιάς σας.

Μελιτζάνα

Οι μελιτζάνες αποτελούν μια από τις καλύτερες βάσεις πιάτων λαχανικών, καθώς έχουν υπέροχη γεύση. Επιπλέον, είναι γεμάτα φλαβονοειδή, βιταμίνες, νασουνίνη, μέταλλα και αντιοξειδωτικά. Εάν χρειάζεστε περισσότερους λόγους για να τις προσθέσετε στο καλάθι αγορών σας, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι μπορούν να μειώσουν τη χοληστερόλη, να βελτιώσουν την κυκλοφορία του αίματος, την υγεία της καρδιάς και να αποτρέψουν τους θρόμβους αίματος. Αυτό το λαχανικό είναι επίσης καλό αν θέλετε να αποτρέψετε τον καρκίνο, να βελτιώσετε τη γνωστική λειτουργία και να θεραπεύσετε τη βλάβη της κυτταρικής μεμβράνης.

Μπρόκολο

Ναι, όλοι μισούσαμε το μπρόκολο όταν ήμασταν μικρά παιδιά. Ίσως όμως ήρθε η ώρα να το ξεπεράσουμε! Αν θέλατε να μάθετε τι μπορεί να κάνει για σας, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι συμβάλει στη μείωση της χοληστερόλης και τη βελτίωση της κατάστασης των αιμοφόρων αγγείων σας. Επιπλέον, εμπεριέχει σουλφοραφάνη, η οποία διαθέτει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και θέματα που σχετίζονται με το σάκχαρο στο αίμα.

Καρότα

Τα καρότα βελτιώνουν την όρασή σας, αλλά πολλοί δεν γνωρίζουν ότι εμπεριέχουν επίσης ένα αντιοξειδωτικό που ονομάζεται καροτενοειδές που βοηθά στη μείωση των ελεύθερων ριζών και στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων. Τα καρότα διαθέτουν επίσης βιταμίνες Α, C και Κ, πράγμα που σημαίνει ότι συμβάλουν στην καταπολέμηση του καρκίνου, την προώθηση των υγιών οστών, τη βελτίωση του νευρικού συστήματος και τη μείωση του επιπέδου αμινοξέων που συνδέεται με καρδιακές παθήσεις.

1643647152099-573550393-kotopoulo.jpg

Κοτόπουλο

Υπάρχουν τόσοι πολλοί τρόποι για να μαγειρέψετε ένα κοτόπουλο. Μεταξύ άλλων, είναι δυνατόν να το τηγανίσετε, να το ψήσετε στο φούρνο ή στη σχάρα. Θα χαρείτε επίσης να μάθετε ότι το κοτόπουλο θεωρείται άπαχο κρέας, οπότε έχει φυσικά χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης και κορεσμένων λιπαρών από τις εναλλακτικές λύσεις κόκκινου κρέατος. Αυτή είναι μια καλή πηγή πρωτεΐνης επειδή είναι καλή για την καρδιά. Εάν προσέχετε την υγεία σας, το κοτόπουλο είναι μια εξαιρετική επιλογή.

Ρεβίθια

Μπορείτε να καταναλώσετε ρεβίθια πολτοποιημένα ή σε σούπα. Στοιχηματίζουμε ότι αγαπάτε το χούμους όσο και εμείς. Έχει επίσης ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι το εν λόγω όσπριο είναι γεμάτο κάλιο, φυτικές ίνες, βιταμίνη Β-6 και βιταμίνη C. Στη συνέχεια, τα θρεπτικά συστατικά του συμβάλουν στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης ενώ προστατεύουν από τις καρδιακές παθήσεις.

Καφές

Μια μέτρια πρόσληψη καφέ έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο για στεφανιαία νόσο, εγκεφαλικό επεισόδιο και καρδιακή ανεπάρκεια. Πόσο φοβερό είναι αυτό; Τώρα έχετε την καλύτερη δικαιολογία για να επισκεφθείτε το αγαπημένο σας καφέ!

Βακκίνια

Τα βακκίνια είναι τόσο δροσιστικά και νόστιμα! Οι καλύτεροι χυμοί έχουν πάντα αυτό το φρούτο στη συνταγή. Μπορεί να εκπλαγείτε όταν μάθετε ότι έχουν πολλά θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά και φυσικά συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου για καρδιακές παθήσεις. Επιπλέον, αποτρέπει την ασθένεια των ούλων, τη λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος, τον καρκίνο και το έλκος του στομάχου.

Σύκα

Είμαστε επίσης ευγνώμονες για την ύπαρξη σύκων. Όπως και οι σταφίδες συμβάλει στην υγεία της καρδιάς. Συνήθως σερβίρεται ωμό ή αποξηραμένο. Εμπεριέχει πολλές φυτικές ίνες και ασβέστιο που το καθιστούν καλό στην προώθηση της υγείας της καρδιάς σας.

Λιναρόσπορος

Από τη φύση του ο λιναρόσπορος είναι φορτωμένος με τόνους ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, που συχνά αναφέρονται ως καλός τύπος λίπους. Το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να προσθέσετε μια κουταλιά της σούπας στο μπολ φρούτων, τη σαλάτα ή το smoothie σας. Εύκολο, δεν είναι;

Κόκκινες καυτερές πιπεριές τσίλι

Οι συγκεκριμένες πιπεριές εμπεριέχουν καψαϊκίνη, η οποία είναι γνωστό ότι μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης και αρτηριακής πίεσης.

Πιπερόριζα

Δεν μπορούμε να φανταστούμε να απολαμβάνουμε το σούσι αν δεν το τρώγαμε με αυτή την καταπληκτική υπερτροφή. Οι οπαδοί του τζίντζερ, έχουμε υπέροχα νέα για εσάς! Το συγκεκριμένο μπαχαρικό έχει εκπληκτική γεύση και μυρίζει υπέροχα, αλλά μπορεί επίσης να κάνει εκπληκτικά πράγματα για την καρδιά σας.

Φράπα

Στοιχηματίζουμε ότι θέλετε να ακούσετε τι έχει να σας προσφέρει το γκρέιπφρουτ. Δεν έχει μόνο υπέροχη γεύση και οσμή, αλλά είναι επίσης γεμάτο θρεπτικά συστατικά. Διαθέτει υψηλά επίπεδα καλίου, χολίνης, φυτικών ινών, λυκοπενίου και βιταμίνης C. Εάν το τρώτε τακτικά, θα παρατηρήσετε πόσο έχει βελτιώσει την υγεία της καρδιάς σας. Είναι επίσης παρήγορο να ακούμε ότι περιλαμβάνεται στη δίαιτα DASH, η οποία δημιουργήθηκε για τη μείωση των επιπέδων αρτηριακής πίεσης.

oolong-tea.jpg

Πράσινο τσάι

Εάν πρέπει να σβήσετε τη δίψα σας, θα πρέπει να πίνετε πράσινο τσάι αντί για σόδα. Αυτό είναι ένα εξαιρετικό ρόφημα που έχει υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών που συμβάλουν στην πρόληψη της συσσώρευσης πλάκας στα αρτηριακά σας τοιχώματα. Επιπλέον, το πράσινο τσάι μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης, τριγλυκεριδίων και LDL.

Φασόλια

Τα φασόλια έχουν πολλές φυτικές ίνες. Με τη συχνή κατανάλωσή τους βελτιώνετε την καρδιά και τη μνήμη σας ταυτόχρονα. Αυτή η υπερτροφή είναι επίσης γεμάτη με βιταμίνες και μέταλλα όπως πρωτεΐνες, φυλλικό οξύ και μαγνήσιο. Έχετε όσα θέλετε αν ψάχνετε να μειώσετε τα επίπεδα ομοκυστεΐνης σας και τον κίνδυνο για καρδιακή προσβολή, διαβήτη, καρκίνο, εγκεφαλικό επεισόδιο, και περιφερικές αγγειακές ασθένειες.

Ακτινίδιο

Αυτός ο καρπός είναι γεμάτος θρεπτικά συστατικά και πηγή των βιταμινών Β, C και Ε. Εμπεριέχει επίσης μαγνήσιο, χαλκό, κάλιο και πολυφαινόλες. Θα πρέπει να τρώτε ακτινίδια τακτικά γιατί με αυτόν τον τρόπο, κρατάτε αποτελεσματικά την καρδιά σας υπό έλεγχο, καθώς προστατεύει το καρδιαγγειακό σας σύστημα και αποτρέπει επικίνδυνους θρόμβους αίματος.

Φακές

Οι φακές είναι γεμάτες βιταμίνες και μέταλλα. Διαθέτουν φολικό οξύ, κάλιο, φυτικές ίνες και μαγνήσιο. Στην πραγματικότητα, έχουν υψηλότερο επίπεδο καλίου από τις μπανάνες. Η δίαιτα DASH περιλαμβάνει επίσης φακές. Είναι ένα πρόγραμμα διατροφής που έγινε για να μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε προβλήματα καρδιάς και αρτηριακής πίεσης.

Σκουμπρί

Γνωρίζατε ότι ο σολομός και ο τόνος δεν είναι οι μόνες επιλογές σας όσον αφορά τα ψάρια; Το σκουμπρί είναι επίσης μια εξαιρετική επιλογή. Αυτό το λιπαρό ψάρι ταιριάζει καλά σε σαλάτες και παρόμοια πιάτα. Έχει ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και σελήνιο, μεταξύ άλλων. Θα μειώσει τον κίνδυνο για καρκίνο, καρδιαγγειακές παθήσεις και πολλά άλλα.

Κάσιους

Τα μονοακόρεστα λίπη είναι καλά αν θέλετε να μειώσετε το επίπεδο της LDL χοληστερόλης σας και ταυτόχρονα να βελτιώσετε το επίπεδο της HDL χοληστερόλης σας. Γενικότερα οι ξηροί καρποί περιέχουν πολλά αντιοξειδωτικά που είναι εξαιρετικά για τη μείωση της κυτταρικής βλάβης.

Βρώμη

Η βρώμη εμπεριέχει πολλά υγιεινά μέταλλα και θρεπτικά συστατικά όπως κάλιο, φυλλικό οξύ και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Ταιριάζει καλά με τις περισσότερες γαρνιτούρες φρούτων και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Έχει υψηλό επίπεδο φυτικών ινών παρόλο που έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, οπότε είναι επίσης καλό για άτομα με διαβήτη και όσους προσέχουν το βάρος τους. Τα δε χαμηλά επίπεδα χοληστερόλης βοηθούν στον καθαρισμό των αρτηριών και στη διατήρηση της υγείας της καρδιάς.

Αχλάδια

Το αχλάδι είναι φορτωμένο με θρεπτικά συστατικά, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά όπως η μπανάνα. Αυτό σημαίνει ότι τα αχλάδια θα μειώσουν την αρτηριακή σας πίεση, τη χοληστερόλη και τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Σπαράγγια

Αυτό το καταπληκτικό πράσινο λαχανικό είναι γεμάτο φυτικές ίνες, φυλλικό οξύ, θρεπτικά συστατικά, μέταλλα και βιταμίνες. Είναι καλή ιδέα να τα προσθέσετε στη διατροφή σας, επειδή η τακτική κατανάλωσή τους θα μειώσει την αρτηριακή πίεση, ενώ κάνει καλό στους διαβητικούς και σε όσους θέλουν να προστατέψουν την υγεία της καρδιάς τους.

Κινόα

Αυτή η υπερτροφή έχει φυτικές ίνες, πολλά αμινοξέα, αντιοξειδωτικά και μέταλλα. Συμβάλει στην απώλεια βάρους, στη βελτίωση των επιπέδων σακχάρου και χοληστερόλης στο αίμα, μειώνει την αρτηριακή πίεση, συμβάλει στην καρδιαγγειακή υγεία και αποτρέπει τον διαβήτη.

Σπανάκι

Αυτό το φυλλώδες λαχανικό προσφέρει την ημερήσια συνιστώμενη δόση βιταμίνης Κ από μόνο του. Το σπανάκι είναι επίσης καλό στην πρόληψη θρόμβων αίματος και στην ανάπτυξη ισχυρών οστών. Διαθέτει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, φυλλικό οξύ, κάλιο και λουτεΐνη. Προτιμήστε το καθώς είναι ωφέλιμο και για την καρδιά.

fraoules-mpol.jpg

Φράουλες

Περιέχουν θρεπτικά συστατικά όπως η βιταμίνη C και το φυλλικό οξύ. Είναι εξαιρετικά αν θέλετε να κάψετε λίπος, καθώς είναι χαμηλά σε θερμίδες. Σύμφωνα με έρευνες, οι φράουλες είναι καλές στη διεύρυνση των αρτηριών και στην πρόληψη της συσσώρευσης πλάκας.

Γλυκοπατάτα

Οι γλυκοπατάτες είναι εξαιρετικό συνοδευτικό στο κρέας, το κοτόπουλο ή το πιάτο λαχανικών σας. Είναι γεμάτες κάλιο και παρόμοια θρεπτικά συστατικά, γεγονός που τις καθιστά ωφέλιμες εάν θέλετε να μειώσετε την αρτηριακή σας πίεση και να ρυθμίσετε τον καρδιακό σας παλμό.

Καρύδια

Σας υπενθυμίζουμε ότι τα καρύδια είναι κάτι περισσότερο από νόστιμα μικρά σνακ, ενώ νοστιμίζουν πολλές σαλάτας. Έχουν επίσης υψηλά επίπεδα ενός ωμέγα-3 λιπαρού οξέος που ονομάζεται άλφα-λινολενικό οξύ. Οι νόστιμοι ξηροί καρποί είναι επίσης καλοί αν θέλετε να μειώσετε το επίπεδο της αρτηριακής σας πίεσης, να βελτιώσετε την υγεία της καρδιάς σας και να διατηρήσετε χαμηλά τα επίπεδα χοληστερόλης.

Καρπούζι

Το καρπούζι αποτελείται στην πραγματικότητα από 96% νερό. Η κατανάλωσή τους συμβάλει στην προστασία του δέρματός σας από τις επιβλαβείς ακτίνες UV κρατώντας σας ενυδατωμένους και χορτάτους για μεγάλο χρονικό διάστημα. Εμπεριέχει επίσης πολλές βιταμίνες, κάλιο και μαγνήσιο.

Μπανάνες

Οι μπανάνες είναι υπέροχες αν θέλετε ένα νόστιμο smoothie ή μπολ πρωινού. Είναι γεμάτες φυτικές ίνες, κάλιο και πρωτεΐνες, οπότε μπορείτε να περιμένετε από τους μυς και τα νευρικά σας κύτταρα να συστέλλονται καλύτερα. Οι μπανάνες θα βοηθήσουν επίσης στη διατήρηση ενός καλού καρδιακού παλμού, στη βελτίωση της υγείας της καρδιάς και στη ρύθμιση των επιπέδων αρτηριακής πίεσης.

Ελαιόλαδο

Η μεσογειακή διατροφή πιστεύεται ότι είναι μία από τις πιο υγιεινές και το ελαιόλαδο μπορεί να είναι ο λόγος γι' αυτό. Υπάρχει απόδειξη ότι μπορεί να μειώσει την LDL χοληστερόλη, να αποτρέψει τους θρόμβους αίματος και να ομαλοποιήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Σόγια

Η σόγια είναι μια δημοφιλής εναλλακτική λύση για τα γαλακτοκομικά προϊόντα και το κρέας, οπότε οι vegans και οι χορτοφάγοι τη λατρεύουν. Η σόγια διαθέτει πολλά ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και φυτικές ίνες που μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της καρδιάς σας.

Μηλόξυδο

Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να το αραιώσετε σε λίγο νερό και στη συνέχεια να πιείτε το μείγμα πριν από κάθε γεύμα. Συμβάλει στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης, μειώνοντας τα επίπεδα τριγλυκεριδίων, την αρτηριακή πίεση ενώ αποτρέπει τις καρδιακές παθήσεις.

Γιαούρτι χαμηλών λιπαρών

Σύμφωνα με έρευνες, το γάλα και το γιαούρτι με μειωμένα λιπαρά συμβάλουν στην πρόληψη του καρκίνου και στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Γνωρίζατε ότι το γιαούρτι εμπεριέχει ιώδιο, πρωτεΐνες, ασβέστιο και βιταμίνες Α, Β2, Β6 και D; Η απόλαυση των γαλακτοκομικών προϊόντων είναι επίσης γνωστό ότι μειώνει τον κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο και καρδιακές παθήσεις.

Καστανό Ρύζι

Παρόλο που το λευκό ρύζι συνεχίζει να είναι το πιο προσιτό και δημοφιλές το καστανό δεν έχει γλουτένη! Είναι επίσης γεμάτο βιταμίνες, μέταλλα και υγιείς ενώσεις. Είναι ιδανικό αν θέλετε να χάσετε βάρος και να μειώσετε τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις.

Κουνουπίδι

Θα σας κρατήσει ασφαλείς από αναπνευστικά προβλήματα, ζητήματα με το στομάχι και το οξειδωτικό στρες. Εκτός από αυτό, βελτιώνει την υγεία των οστών σας και αποτοξινώνει το σώμα.