ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Παντζάρια: Τα 10 οφέλη και οι 3 παρενέργειες από την κατανάλωσή τους

Το παντζάρι είναι βολβοειδές λαχανικό πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά με πολλαπλά οφέλη για την υγεία. Περιέχει κάλιο, φώσφορο, μαγνήσιο, σίδηρο, χαλκό, θείο, ιώδιο και νάτριο. Είναι ιδανικό για όσους προσέχουν τη διατροφή τους καθώς περιέχει  43 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια. 

Παντζάρια: Τα 10 οφέλη και οι 3 παρενέργειες από την κατανάλωσή τους

Τα παντζάρια μπορούν να καταναλωθούν με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Μεταξύ άλλων περιέχουν βητακυανίνη η οποία περιορίζει τη βλάβη που προκαλούν στον οργανισμό οι ελεύθερες ρίζες. Επίσης, αναστέλλουν τη δημιουργία καρκινικών κυττάρων στο στομάχι, το έντερο και τους πνεύμονες, ενώ συμβάλουν στην καλή εγκεφαλική λειτουργία.

pantzaria.jpg

Γιατί πρέπει να τρώμε παντζάρια;

1. Μειώνουν τη σωματική κόπωση και την αναιμία: Τα κοκκινογούλια περιέχουν σίδηρο, καταπολεμούν την αναιμία και τη σωματική κόπωση. Είναι μια εξαιρετική τροφή για αθλητές, τα παιδιά και όσους αναρρώνουν από κάποια ασθένεια.

2. Μειώνουν την υπέρταση: Τα νιτρικά άλατα που περιέχουν τα παντζάρια διανοίγουν τα αιμοφόρα αγγεία, με αποτέλεσμα το αίμα να ρέει ευκολότερα.

3. Διαθέτουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες: Η συχνή κατανάλωσή τους συμβάλει στην αποβολή των τοξινών από το σώμα.

4. Συμβάλουν στην εντερική κινητικότητα: Τα παντζάρια βοηθούν στην ομαλοποίηση των κινήσεων του εντέρου, εφόσον τα τρώτε συχνά λόγω της μεγάλης ποσότητας ινών.

5. Καταπολεμούν την οστεοπόρωση: Τα κοκκινογούλια καθώς είναι πλούσια σε διοξείδιο του πυριτίου, βελτιώνουν την απορρόφηση του ασβεστίου στον οργανισμό.

6. Βελτιώνουν τη σεξουαλική αντοχή: Τα παντζάρια περιέχουν το ιχνοστοιχείο βόριο που αυξάνει τα επίπεδα της τεστοστερόνης.

7. Ωφελούν το δέρμα: Τα παντζάρια συμβάλουν στη διατήρηση του υγιούς δέρματος, των νυχιών, των συνδέσμων, των τενόντων και των οστών λόγω του διοξειδίου του πυριτίου.

8. Επιβραδύνουν την άνοια: Μια μελέτη αποφάνθηκε πως τα νιτρικά άλατα που περιέχει το παντζάρι αυξάνουν τη ροή του αίματος στους μετωπικούς λοβούς οι οποίοι συνδέονται με τη σκέψη και τη συμπεριφορά.

9. Μειώνουν τη χοληστερόλη: Μια μελέτη του 2011 σε ποντίκια διαπίστωσε ότι το εκχύλισμα παντζαριών, μείωσε τη συνολική χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια ενώ αύξησε την καλή HDL χοληστερόλη.

10. Διαβήτης: Τα κοκκινογούλια περιέχουν άλφα-λιποϊκό οξύ, το οποίο μειώνει τα επίπεδα της γλυκόζης αυξάνοντας την ευαισθησία στην ινσουλίνη.

pantzaria-6.jpg

Οι παρενέργειες

1.Τα παντζάρια βάφουν τα ούρα δίνοντάς τους μια απόχρωση που κυμαίνεται από το ροζ μέχρι το κόκκινο.

2. Μπορούν να συμβάλλουν στον σχηματισμό πέτρας των νεφρών.

3. Τα παντζάρια περιέχουν FODMAPs* που μπορούν να προκαλέσουν πεπτικά προβλήματα σε όσους έχουν ευερέθιστο έντερο.

* Είναι ζυμώσιμοι ολιγοσακχαρίτες, δισακχαρίτες, μονοσακχαρίτες και πολυόλες, οι οποίοι είναι υδατάνθρακες βραχείας αλυσίδας (σάκχαρα) που το λεπτό έντερο απορροφά ελάχιστα.