ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τρεις τρόποι για να ενισχύσετε τη θρεπτική αξία των γευμάτων σας

Ακόμα κι αν δεν ακολουθείτε χορτοφαγική διατροφή, η αύξηση της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών μόνο θετικά έχει για την υγεία σας.

Τρεις τρόποι για να ενισχύσετε τη θρεπτική αξία των γευμάτων σας

Σύμφωνα με την ειδική σε θέματα λειτουργικής ιατρικής, Amy Sapola, οι μέθοδοι προετοιμασίας του γεύματος μπορούν να κάνουν τη διαφορά.

Δείτε μερικές συμβουλές για να αυξήσετε τη θρεπτική αξία των γευμάτων σας:

Βράστε τις πατάτες

Οι ειδικοί συμβουλεύουν να μην βράζουμε τα λαχανικά, καθώς χάνουν πολλά από τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά τους. «Ωστόσο, οι γλυκοπατάτες είναι μια σπάνια εξαίρεση», λέει η Sapola, ειδικά όταν πρόκειται για τη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα.

«Ο τρόπος μαγειρέματος μιας γλυκοπατάτας μπορεί να επηρεάσει σημαντικά το γλυκαιμικό της δείκτη», προσθέτει η Sapola. Το βράσιμο ολόκληρης της γλυκοπατάτας επί 20 λεπτά με κλειστό καπάκι, είναι ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσετε σε χαμηλά επίπεδα την επίδρασή της στο σάκχαρο του αίματος.

Οι γλυκοπατάτες είναι πλούσιες σε βήτα καροτίνη, φυτικές ίνες, μαγνήσιο και μια σειρά από άλλα θρεπτικά συστατικά, οπότε αν τις προτιμάτε ψητές αντί για βραστές, μπορείτε να τις καταναλώνετε έτσι. Συνοδεύστε τις με λίγη πρωτεΐνη ή λιπαρά για να διατηρείτε σταθερά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Μην ξεφλουδίζετε τα λαχανικά

Ο καλύτερος τρόπος για να καταναλώνετε τα λαχανικά, είναι με τη φλούδα τους. Όταν για παράδειγμα ξεφλουδίζετε τα καρότα, πετάτε και το τμήμα των λαχανικών με τα περισσότερα φυτοθρεπτικά συστατικά. Αφαιρείτε επίσης κάποια από τα υγιεινά μικρόβια που υπάρχουν εκεί.

Αυτό ισχύει υπό την προϋπόθεση τα καρότα να προέρχονται από υγιές, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά έδαφος. «Κάτι που βγαίνει φρέσκο ​​από το έδαφος είναι πολύ διαφορετικό από ένα καρότο που συντηρείται επί μήνες στην κατάψυξη», προσθέτει η Sapola. Όταν πρόκειται για λαχανικά βιολογικής καλλιέργειας, το καλύτερο είναι να καταναλώνονται με τη φλούδα».

Μην πετάτε τα φύλλα

Η Sapola δίνει έμφαση στην κατανάλωση ολόκληρου του φυτού όποτε αυτό είναι δυνατόν - στελέχη, ρίζες, φύλλα. Στην πραγματικότητα, τα συχνά ξεχασμένα μέρη ενός λαχανικού αποδεικνύονται τα πιο υγιεινά.

Πάρτε για παράδειγμα τα παντζάρια: «Τα φύλλα των παντζαριών, τα οποία τις περισσότερες φορές κόβουμε και πετάμε, είναι πιο πλούσια σε μέταλλα από τις ρίζες», τονίζει. Συγκεκριμένα, είναι πλούσια σε βιταμίνη Α, βιταμίνη C και πολυφαινόλες.

Όταν μαγειρεύονται μοιάζουν πολύ με το σπανάκι, οπότε μπορείτε να τα καταναλώσετε είτε μόνα τους ως σαλάτα είτε ως συνοδευτικό. Έχουν ήπια, γλυκιά και γήινη γεύση.

Η προσθήκη περισσότερων λαχανικών στη διατροφή έχει πολλά οφέλη για την υγεία. Ένας τρόπος για να εξασφαλίσετε ότι λαμβάνετε όσο το δυνατόν περισσότερα θρεπτικά συστατικά, είναι η πολυχρωμία του πιάτου. Όσο περισσότερο χρώμα από λαχανικά έχει το πιάτο σας, τόσο περισσότερα φυτοθρεπτικά συστατικά λαμβάνετε.

Πηγή: mindbodygreen.com