ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Οι αντιφλεγμονώδεις τροφές που βοηθούν στην αντιμετώπιση της ψωρίασης

Η ψωρίαση είναι μια αυτοάνοση πάθηση που μπορεί να αναπτυχθεί σε οποιαδήποτε περιοχή του σώματος, συμπεριλαμβανομένου του τριχωτού της κεφαλής, των χεριών, των ποδιών και των γεννητικών οργάνων.

Οι αντιφλεγμονώδεις τροφές που βοηθούν στην αντιμετώπιση της ψωρίασης

Η δερματοπάθεια μπορεί να εμφανιστεί σε όλες τις ηλικίες, εμφανίζεται όμως συνήθως τη δεύτερη και τρίτη δεκαετία της ζωής ή μεταξύ 50-70 ετών.

Χαρακτηρίζεται από ερυθρές πλάκες που καλύπτονται από παχιά-αργυρόχροα λέπια και εμφανίζονται κυρίως σε αγκώνες, γόνατα, στην οσφυϊκή χώρα και στο τριχωτό της κεφαλής. Συνήθως δεν προσβάλλει το πρόσωπο με εξαίρεση ίσως της μετωπιαίας γραμμής. Οι πλάκες είναι ποικίλου μεγέθους και μπορεί να συνενώνονται σχηματίζοντας μεγαλύτερους σχηματισμούς. Μπορεί να υπάρχει μόνο μια βλάβη ή οι πλάκες να είναι πολυάριθμες σε όλο το σώμα.

Ενώ τα φυσιολογικά κύτταρα του ανθρώπινου δέρματος αντικαθίστανται συνήθως μέσα σε 21 έως 28 ημέρες, στα άτομα με ψωρίαση τα κύτταρα του δέρματος αντικαθίστανται μέσα σε λίγες ημέρες, προκαλώντας πλάκες, φολίδες και φαγούρα.

Επί του παρόντος δεν υπάρχει θεραπεία για την ψωρίαση, ωστόσο, τα συμπτώματα μπορούν να αντιμετωπιστούν με διάφορους τρόπους, συμπεριλαμβανομένης της διατροφής.

Οι αντιφλεγμονώδεις τροφές που βοηθούν στην ψωρίαση

Τροφές που είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά όπως τα φρούτα, τα λαχανικά και τα βότανα, έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που μπορούν να βοηθήσουν στην καταπράυνση των συμπτωμάτων της ψωρίασης.

Άλλες αντιφλεγμονώδεις τροφές που συνιστώνται σε άτομα που πάσχουν από ψωρίαση είναι οι ξηροί καρποί, οι σπόροι και ο σολομός, καθώς περιέχουν καλά λιπαρά που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής στο σώμα και το δέρμα.

Αν δεν είστε λάτρεις των θαλασσινών και των ψαριών, όπως ο σολομός, μπορείτε να δοκιμάσετε συμπληρώματα ιχθυελαίων.

Σύμφωνα με νεότερα επιστημονικά δεδομένα, μια δίαιτα χωρίς γλουτένη θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει τους πάσχοντες με ψωρίαση.

Η γλουτένη βρίσκεται στο σιτάρι, το κριθάρι και τη σίκαλη, επομένως είναι καλύτερο να αποφεύγετε τροφές όπως το ψωμί, τα ζυμαρικά, τα δημητριακά, τα μπισκότα, οι πίτες, οι σάλτσες και τα αρτοσκευάσματα.

Οι ειδικοί συνιστούν να διατηρείτε ένα ημερολόγιο τροφίμων για να παρακολουθείτε τυχόν τρόφιμα που μπορεί να προκαλέσουν έξαρση των συμπτωμάτων.

Μπορεί μια αντιφλεγμονώδης διατροφή να θεραπεύσει την ψωρίαση;

Ενώ οι διατροφικές αλλαγές και μια αντιφλεγμονώδης δίαιτα μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση της ψωρίασης, οι επιστήμονες δεν έχουν καταλήξει με βεβαιότητα στη σχέση της διατροφής και της πάθησης του δέρματος.

Έχουν προκύψει στοιχεία για άλλα φλεγμονώδη νοσήματα, όπως είναι η ρευματοειδής αρθρίτιδα, που υποδηλώνουν ότι η κατανάλωση τροφών που μειώνουν τη φλεγμονή στο σώμα μπορεί να είναι χρήσιμη. Δεν υπάρχουν σαφή στοιχεία που να υποδεικνύουν ότι κάτι ανάλογο ισχύει για την ψωρίαση, αλλά κάποιοι άνθρωποι βλέπουν βελτίωση των συμπτωμάτων τους.

Πηγή: mirror.co.uk