ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Σπόροι κολοκύθας: Δείτε πώς η υπερτροφή μπορεί να είναι ευεργετική

Μιχάλης Θερμόπουλος

Οι σπόροι κολοκύθας είναι μια πλούσια πηγή πρωτεϊνών, ακόρεστων λιπαρών οξέων, βιταμινών, φυτικών ινών και μετάλλων.

Σπόροι κολοκύθας: Δείτε πώς η υπερτροφή μπορεί να είναι ευεργετική
Bigstock

Οι ψημένοι σπόροι κολοκύθας (το γνωστό σε όλους μας πασατέμπο) μπορούν να είναι ένα θρεπτικό και χορταστικό σνακ. Μπορούν εύκολα να συμπεριληφθούν στην καθημερινή σας διατροφή ως έξτρα δόση σε δημητριακά, σούπες και σαλάτες.

Μόλις 1/4 του φλιτζανιού ψημένοι σπόροι κολοκύθας περιέχουν 180 θερμίδες. Αποτελούν πλούσια πηγή πρωτεϊνών, ακόρεστων λιπαρών οξέων, βιταμινών, φυτικών ινών και μετάλλων. Η υψηλή τους περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες βοηθά στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα και σας κάνει να αισθάνεστε χορτάτοι.

Σπόροι κολοκύθας: Οφέλη για την υγεία

  1. Πηγή μαγνησίου: Οι σπόροι κολοκύθας περιέχουν μαγνήσιο, ένα μεταλλικό στοιχείο που είναι απαραίτητο για την αντοχή των οστών, τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, την αρτηριακή πίεση και την υγεία της καρδιάς. Ορισμένες μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι η κατανάλωση ελαίου από σπόρους κολοκύθας μπορεί να βοηθήσει στην μείωση της χοληστερόλης και της υπέρτασης, δύο βασικών παραγόντων που επηρεάζουν την υγεία της καρδιάς.
  2. Έλεγχος της φλεγμονής: Οι σπόροι κολοκύθας έχουν αντιφλεγμονώδεις ικανότητες, οι οποίες μπορεί να είναι ευεργετικές για την λειτουργία του ήπατος, της ουροδόχου κύστης, του εντέρου και των αρθρώσεων. Αποτελούν καλή πηγή αντιοξειδωτικών, όπως τα φλαβονοειδή και φαινολικά οξέα που βοηθούν στην προστασία από ασθένειες και τον έλεγχο της φλεγμονής.
  3. Αντικαρκινικές ιδιότητες: Μελέτες δείχνουν ότι οι σπόροι κολοκύθας περιέχουν ενώσεις που μπορούν να προστατεύσουν από ορισμένους τύπους καρκίνου, όπως ο καρκίνος του μαστού και ο καρκίνος του προστάτη.
  4. Καλύτερος ύπνος: Οι σπόροι κολοκύθας περιέχουν μέταλλα που προάγουν τον ύπνο, όπως ψευδάργυρο, χαλκό, σελήνιο και αμινοξέα όπως η τρυπτοφάνη. Μελέτες δείχνουν ότι αυτά τα μέταλλα στους σπόρους κολοκύθας μειώνουν το στρες και το άγχος που είναι αιτίες διαταραγμένου ύπνου ή αϋπνίας.

Πόση ποσότητα σπόρων κολοκύθας (πασατέμπο) να φάτε

Αν και οι σπόροι κολοκύθας χαρακτηρίζονται ως υπερτροφή με εξαιρετικά οφέλη για την υγεία, φροντίστε να μην το παρακάνετε. Η υπερβολική ποσότητα σπόρων κολοκύθας μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα όπως δυσκοιλιότητα, αέρια και φούσκωμα, καθώς είναι τροφή πλούσια σε φυτικές ίνες.

Η τακτική κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων σπόρων κολοκύθας μπορεί επίσης να οδηγήσει σε αύξηση βάρους, καθώς έχουν πολλές θερμίδες και λίπος. Πολλά εμπορικά σκευάσματα μπορεί επίσης να έχουν πρόσθετο αλάτι.

Η Αμερικανική Ένωση Καρδιάς συνιστά να καταναλώνετε καθημερινά έως και 1/4 του φλιτζανιού (περίπου 30 γραμμάρια) σπόρων κολοκύθας ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής.