ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τι θα πετύχετε αν κάνετε νηστεία 14 ωρών μέσα στην ημέρα

Μιχάλης Θερμόπουλος

Η διαλείπουσα νηστεία είναι ένα δημοφιλές καθεστώς απώλειας βάρους.

Τι θα πετύχετε αν κάνετε νηστεία 14 ωρών μέσα στην ημέρα
Bigstock

Η ολική καθημερινή σίτιση μέσα σε ένα παράθυρο δέκα ωρών συνδέεται με υψηλότερη ενέργεια και διάθεση και χαμηλότερα επίπεδα πείνας, σύμφωνα με μεγάλη έρευνα.

Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάζονται αυτές τις μέρες από ερευνητές από το King's College του Λονδίνου στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Διατροφής που διεξάγεται στο Βελιγράδι.

Σημαντικός παράγοντας η χρονική συνέπεια στην καθημερινή νηστεία

Ένα παράθυρο δέκα ωρών σίτισης σημαίνει περιορισμό του ημερήσιου διατροφικού σας προγράμματος εντός δέκα συνεχόμενων ωρών και νηστεία για τις υπόλοιπες 14 συνεχείς ώρες. Για παράδειγμα, εάν φάτε την πρώτη σας μπουκιά στις 9 π.μ., πρέπει να φάτε την τελευταία σας μπουκιά μέχρι τις 19:00 το απόγευμα. Μετά τίποτα απολύτως μέχρι το επόμενο πρωί πάλι στις 9 π.μ.

Ορισμένοι υποστηρικτές της διαλείπουσας νηστείας προωθούν περιοριστικά διατροφικά παράθυρα μόλις 6 ωρών. Αλλά όσα περιγράφουν οι ερευνητές τώρα δείχνουν ότι ακόμη και το λιγότερο περιοριστικό παράθυρο σίτισης των 10 ωρών εξακολουθεί να έχει θετικά οφέλη για την υγεία, όπως αλλαγές στη διάθεση, την ενέργεια και την πείνα.

Όσοι ήταν συνεπείς με το διατροφικό τους παράθυρο είχαν μεγαλύτερα οφέλη από εκείνους που διαφοροποιούσαν το διατροφικό τους παράθυρο καθημερινά (π.χ. ξεκινούσαν/σταματούσαν να τρώνε διαφορετική ώρα κάθε μέρα).

Πώς έγινε η μελέτη και τι λένε οι ερευνητές

Η δρ. Sarah Berry, από το King's College του Λονδίνου, είπε: "Αυτή είναι η μεγαλύτερη μελέτη εκτός αυστηρά ελεγχόμενης κλινικής που δείχνει ότι η διαλείπουσα νηστεία μπορεί να βελτιώσει την υγεία στον πραγματικό κόσμο. Αυτό που είναι πραγματικά συναρπαστικό είναι ότι τα ευρήματα δείχνουν ότι δεν χρειάζεται να είστε πολύ περιοριστικοί για να δείτε θετικά αποτελέσματα: ένα δεκάωρο παράθυρο φαγητού αποδείχτηκε πολύ διαχειρίσιμο για τους περισσότερους συμμετέχοντες και έφερε βελτιωμένη διάθεση, επίπεδα ενέργειας και πείνα. Βρήκαμε για πρώτη φορά ότι όσοι ακολουθούσαν πιο χαλαρά την χρονικά περιορισμένη διατροφή, ή δεν την έκαναν καθημερινά, δεν είχαν τις ίδιες θετικές επιπτώσεις στην υγεία με εκείνους που έμειναν προσηλωμένοι σε αυτή”.

Συνολικά 37.545 άτομα ολοκλήρωσαν τη βασική περίοδο παρέμβασης των τριών εβδομάδων. Ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να τρώνε όπως συνήθως την πρώτη εβδομάδα και στη συνέχεια να τηρήσουν ένα δεκάωρο παράθυρο φαγητού για δύο εβδομάδες.

Περισσότεροι από 36.231 συμμετέχοντες επέλεξαν επιπλέον εβδομάδες και 27.371 χρήστες ταξινομήθηκαν ως ιδιαίτερα αφοσιωμένοι σε αυτό. Οι συμμετέχοντες με υψηλή δέσμευση στην διαλείπουσα νηστεία ήταν κατά 78% γυναίκες, με μέση ηλικία τα 60 και ΔΜΣ 25,6.

Οι συμμετέχοντες με μεγαλύτερο παράθυρο διατροφής πριν από την παρέμβαση είδαν ακόμη μεγαλύτερο όφελος για την υγεία τους.

Η δρ. Kate Bermingham από το King's College είπε: "Αυτή η μελέτη προσθέτει στον αυξανόμενο όγκο στοιχείων που δείχνουν τη σημασία του τρόπου με τον οποίο τρώμε. Ο αντίκτυπος της σίτισης στην υγεία δεν είναι μόνο αυτό που τρώμε αλλά και η ώρα που επιλέγουμε να γευματίσουμε. Η θέσπιση χρονικών παραθύρων σίτισης είναι μια σημαντική διατροφική συμπεριφορά που μπορεί να είναι ευεργετική για την υγεία. Τα ευρήματα δείχνουν ότι δεν χρειάζεται να τρώμε συνέχεια. Πολλοί αισθάνονται χορτασμένοι και χάνουν βάρος εάν περιορίσουν φαγητό σε ένα παράθυρο δέκα ωρών”.

Πηγή: medicalxpress.com