ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Η διατροφή που κόβει κατά 24% την πιθανότητα διαβήτη τύπου 2

Μιχάλης Θερμόπουλος

Αυτές οι δίαιτες βελτιώνουν επίσης την λειτουργία του ήπατος και των νεφρών.

Η διατροφή που κόβει κατά 24% την πιθανότητα διαβήτη τύπου 2
Bigstock

Μια υγιεινή διατροφή με βάση τα φυτά μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ενός ατόμου για διαβήτη τύπου 2 κατά 24%, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Η κατανάλωση άφθονων φρέσκων φρούτων, λαχανικών και δημητριακών ολικής αλέσεως έχει αυτήν την προστατευτική δράση ακόμη και σε άτομα με γενετική προδιάθεση για διαβήτη ή συναφείς παράγοντες κινδύνου, όπως παχυσαρκία, προχωρημένη ηλικία και έλλειψη σωματικής δραστηριότητας.

Διαβήτης τύπου 2: “Ασπίδα” η φυτική διατροφή

Τώρα, για πρώτη φορά, ερευνητές εντόπισαν συγκεκριμένες βελτιώσεις στην υγεία από μια φυτική διατροφή που προστατεύει από την παχυσαρκία, σύμφωνα με την σχετική έκθεση που δημοσίευσαν στο Diabetes and Metabolism.

Αυτές οι βελτιώσεις περιελάμβαναν καλύτερη επεξεργασία των σακχάρων στο αίμα, καθώς και καλύτερη λειτουργία του ήπατος και των νεφρών.

Αυτό σημαίνει ότι τα προστατευτικά αποτελέσματα μιας διατροφής με βάση τα φυτά ξεπερνούν κατά πολύ την απλή απώλεια βάρους και την απώλεια λίπους, είπαν οι ερευνητές.

“Η μελέτη μας είναι η πρώτη που εντοπίζει βιοδείκτες των κεντρικών μεταβολικών διεργασιών και των λειτουργιών των οργάνων ως μεσολαβητές των επιπτώσεων μιας φυτικής διατροφής στην υγεία”, δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Tilman Kühn, καθηγητής διατροφής για τη δημόσια υγεία στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης.

Διαβήτης τύπου 2: Η “παγίδα” ακόμα και με φυτική διατροφή

Ωστόσο, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι ακόμα και μια διατροφή με βάση τα φυτά μπορεί να τελικά ανθυγιεινή. Αυτό συμβαίνει όταν, παρά τα φυτά, εξακολουθεί να είναι πλούσια σε γλυκά, επεξεργασμένα δημητριακά και ζαχαρούχα ποτά. Όλα αυτά συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.

Για τις ανάγκες της μελέτης, ο Kuhn και οι συνεργάτες του εξέτασαν δεδομένα για περισσότερους από 113.000 συμμετέχοντες σε μια μεγάλης κλίμακας βρετανική μελέτη παρατήρησης, που συγκεντρώθηκε σε διάστημα 12 ετών.

Διαπίστωσαν ότι οι φυσιολογικές τιμές για τη χοληστερόλη, το σάκχαρο στο αίμα, τη φλεγμονή και την ινσουλίνη σχετίζονται με χαμηλό κίνδυνο διαβήτη.

Διαπίστωσαν επίσης ότι η καλή λειτουργία του ήπατος και των νεφρών είναι σημαντική για την πρόληψη του διαβήτη.

“Η έρευνά μας έδειξε τώρα ότι μια υγιεινή διατροφή με βάση τα φυτά μπορεί να βελτιώσει την λειτουργία του ήπατος και των νεφρών και έτσι να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη”, δήλωσε ο Kühn.

Πηγή: healthday.com