ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ρόδι: Διατροφικά στοιχεία και οφέλη υγείας

Μιχάλης Θερμόπουλος

Το ρόδι (Punica granatum L.) είναι ένα φρούτο που προέρχεται από την Ασία, αλλά καλλιεργείται σε πολλές περιοχές του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής της Μεσογείου.

Ρόδι: Διατροφικά στοιχεία και οφέλη υγείας
Bigstock

Οι σπόροι και ο χυμός του ροδιού έχουν μια γλυκιά, ελαφρώς ξινή γεύση και παρέχουν μια ποικιλία θρεπτικών συστατικών και προστατευτικών φυτικών ενώσεων που ωφελούν την υγεία μας με διάφορους τρόπους.

Διατροφικά στοιχεία του ροδιού

Τα ρόδια παρέχουν μια σειρά από σημαντικά θρεπτικά συστατικά. Ακολουθεί η διατροφική ανάλυση για μια μερίδα (1 φλιτζάνι) ρόδι:

  • Θερμίδες: 144,4
  • Υδατάνθρακες: 32,6 γραμμάρια
  • Φυτικές ίνες: 6,96 γρ.
  • Πρωτεΐνη: 2,9 γρ.
  • Λίπη: 2,04 γρ.
  • Κάλιο: 410 χιλιοστόγραμμα (mg) ή 9% της Ημερήσιας Αξίας (DV)
  • Βιταμίνη Β5: 0,656 mg ή 13% DV
  • Βιταμίνη C: 17,74 mg ή 20% DV
  • Βιταμίνη Ε: 1,044 mg ή 7% DV
  • Φολικό οξύ: 66,2 mg ή 17% DV
  • Βιταμίνη Κ: 18,6 μικρογραμμάρια (mcg) ή 18% DV
  • Μαγγάνιο: 0,208 mg ή 9% DV

Το ρόδι είναι μια πλούσια πηγή φυτικών ινών, οι οποίες είναι σημαντικές για την υγεία του πεπτικού συστήματος. Οι φυτικές ίνες βοηθούν στην τροφοδοσία των ευεργετικών βακτηρίων που βρίσκονται στο πεπτικό σύστημα και στην προώθηση των τακτικών και άνετων κινήσεων του εντέρου, προστατεύοντας από τη δυσκοιλιότητα.

Το ρόδι έχει επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα, όπως η βιταμίνη C, ενός θρεπτικού συστατικού που δρα ως ισχυρό αντιοξειδωτικό και είναι απαραίτητο για την λειτουργία του ανοσοποιητικού, την παραγωγή κολλαγόνου, τον μεταβολισμό των πρωτεϊνών και την παραγωγή νευροδιαβιβαστών.

Επιπλέον, τα ρόδια είναι μια καλή πηγή φυλλικού οξέος, ένα θρεπτικό συστατικό που είναι ιδιαίτερα σημαντικό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του εμβρύου.

Τα ρόδια παρέχουν επίσης άλλα θρεπτικά συστατικά, όπως κάλιο, ένα μέταλλο που είναι απαραίτητο για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, την λειτουργία του νευρικού συστήματος και για πολλές άλλες κρίσιμες σωματικές διεργασίες.

Το ρόδι είναι πηγή ισχυρών αντιοξειδωτικών και αντιφλεγμονωδών ενώσεων

Τα ρόδια συχνά κατηγοριοποιούνται ως “υπερτροφή” λόγω της υψηλής συγκέντρωσης προστατευτικών φυτικών ενώσεων, όπως οι ελλαγιταννίνες, οι ανθοκυανίνες και τα οργανικά οξέα.

Αυτές οι ουσίες έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση και βοηθούν στην προστασία των κυττάρων από την οξειδωτική βλάβη.

Μια μικρή μελέτη του 2018 που περιελάμβανε 12 υγιείς άνδρες διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες που έπιναν 500 ml χυμού ροδιού την ημέρα για 15 ημέρες παρουσίασαν μειώσεις στον δείκτη φλεγμονώδους C-αντιδρώσας πρωτεΐνης (CRP) και στους δείκτες μυϊκής βλάβης σε σύγκριση με ένα εικονικό φάρμακο.

Μια μελέτη του 2023 που περιελάμβανε 48 άτομα που νοσηλεύτηκαν με COVID-19 διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν 500 ml χυμού ροδιού την ημέρα για 14 ημέρες παρουσίασαν σημαντικές μειώσεις στους δείκτες φλεγμονής ιντερλευκίνη-6 (IL-6), στην CRP και στον ρυθμό καθίζησης ερυθροκυττάρων (ESR) σε σύγκριση με την αρχική τιμή.

Με βάση αυτά τα ευρήματα, η κατανάλωση χυμού ροδιού μπορεί να βοηθήσει στην μείωση των φλεγμονωδών δεικτών στο σώμα και στην προστασία από την κυτταρική βλάβη.

Pomegranate-rodi

Το ρόδι βοηθάει στην σωματική αποκατάσταση μετά την άσκηση

Ο χυμός ροδιού είναι πλούσιος σε αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ενώσεις, οι οποίες μπορεί να ωφελήσουν άτομα που υφίστανται υψηλά επίπεδα σωματικού στρες, όπως οι αθλητές.

Μια μικρή μελέτη του 2017 που περιελάμβανε εννέα ελίτ αρσιβαρίστες διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν 250 ml χυμού ροδιού τρεις φορές την ημέρα για τρεις ημέρες πριν από τις προπονήσεις άρσης βαρών για τους Ολυμπιακούς Αγώνες καθώς και επιπλέον 500 ml χυμού ροδιού μία ώρα πριν από τις προπονήσεις είχαν μειωμένα επίπεδα ενός δείκτη οξειδωτικού στρες που ονομάζεται μηλονοδιαλδεΰδη (MDA) και αυξημένα επίπεδα δραστηριότητας αντιοξειδωτικών ενζύμων μετά τις προπονήσεις.

Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η κατανάλωση χυμού ροδιού μπορεί να βοηθήσει στην μείωση της οξειδωτικής βλάβης που προκαλείται από την άσκηση και να προάγει την αντιοξειδωτική άμυνα μετά από έντονη σωματική δραστηριότητα, προάγοντας έτσι την αποκατάσταση των μυών.

Το ρόδι προάγει την υγεία της καρδιάς

Η τακτική ενσωμάτωση ροδιού στη διατροφή μπορεί να βοηθήσει στην προστασία της υγείας της καρδιάς. Έρευνες υποδεικνύουν ότι, χάρη στην υψηλή του συγκέντρωση σε αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ενώσεις, το ρόδι μειώνει την υπέρταση και τα υψηλά επίπεδα λιπιδίων στο αίμα.

Μια μελέτη του 2019 σε 60 άτομα με διαβήτη τύπου 2 έδειξε ότι η κατανάλωση 200 ml χυμού ροδιού την ημέρα για έξι εβδομάδες είχε ως αποτέλεσμα σημαντικές μειώσεις τόσο της συστολικής όσο και της διαστολικής αρτηριακής πίεσης.

Μια μελέτη του 2020 σε άτομα που υποβλήθηκαν σε θεραπεία αιμοκάθαρσης διαπίστωσε ότι η κατανάλωση 100 ml χυμού ροδιού αμέσως μετά τις συνεδρίες αιμοκάθαρσης τρεις φορές την εβδομάδα για δύο μήνες μείωσε σημαντικά τα επίπεδα αρτηριακής πίεσης, τριγλυκεριδίων, MDA και IL-6. Η θεραπεία με χυμό ροδιού αύξησε επίσης τα επίπεδα αντιοξειδωτικών στο αίμα και τα επίπεδα της “καλής” χοληστερόλης (HDL).

Το ρόδι ενισχύει τη γνωστική υγεία

Επειδή είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, το ρόδι μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη της βλάβης των νευρικών κυττάρων, που προκαλείται από αντιδραστικές ενώσεις που ονομάζονται ελεύθερες ρίζες. Ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι η κατανάλωση χυμού ροδιού μπορεί να βελτιώσει ορισμένες πτυχές της γνωστικής υγείας, όπως η μνήμη.

Μια μελέτη του 2020 που περιελάμβανε 261 μεσήλικες και μεγαλύτερους ενήλικες μεταξύ 50 και 75 ετών διαπίστωσε ότι όσοι έπιναν 235 ml χυμό ροδιού την ημέρα για ένα έτος διατήρησαν την απόδοση της οπτικής τους μνήμης.

Εκτός από την προστασία των νευρικών κυττάρων από την οξειδωτική βλάβη, οι ενώσεις που βρίσκονται στον χυμό ροδιού μπορεί να βοηθήσουν στην αύξηση της δραστηριότητας σε περιοχές του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνες για τον έλεγχο των λειτουργιών της οπτικής μνήμης.

Πηγή: health.com