ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τα οφέλη υγείας που έχει η φέτα

Μιχάλης Θερμόπουλος

Η φέτα είναι 100% ελληνικό είδος τυριού γι' αυτό και φέρει σχετική προστατευόμενη ονομασία προέλευσης όπου κι αν πωλείται στον κόσμο.

Τα οφέλη υγείας που έχει η φέτα
Bigstock

Κάθε τυρί που πωλείται ως φέτα πρέπει να συμμορφώνεται με ορισμένες προϋποθέσεις, συμπεριλαμβανομένου τουλάχιστον 70% πρόβειου γάλακτος που πρέπει να προέρχεται από τοπικές ράτσες προβάτων ή κατσικιών, οι οποίες παραδοσιακά εκτρέφονται σε τοπικούς βοσκότοπους και σε καθορισμένα μέρη της Ελλάδας.

Όσο περήφανοι λοιπόν κι αν είμαστε για την φέτα στην Ελλάδα, πολλοί δεν γνωρίζουν τα οφέλη της για την υγεία μας. Αυτά είναι:

Εξαιρετική πηγή ασβεστίου

Η φέτα, όπως και άλλες γαλακτοκομικές τροφές, είναι πλούσια σε ασβέστιο, ένα μέταλλο που χρειαζόμαστε για την λειτουργία των μυών και των νεύρων καθώς και για γερά υγιή οστά και δόντια. Μια μερίδα φέτα (40 γραμμάρια) συμβάλλει σημαντικά στις καθημερινές σας ανάγκες σε ασβέστιο, κάτι που είναι σημαντικό σε όλα τα στάδια της ζωής. Η φέτα είναι επίσης μια χρήσιμη πηγή πρόσθετων θρεπτικών συστατικών φιλικών προς τα οστά, συμπεριλαμβανομένου του φωσφόρου και της πρωτεΐνης, που μπορεί να βοηθήσουν στη διατήρηση της οστικής πυκνότητας.

Χρήσιμη πηγή πρωτεΐνης

Έχοντας υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, η φέτα αποτελεί μια πολύτιμη διατροφική επιλογή, ειδικά για όσους ακολουθούν γαλακτο-χορτοφαγική διατροφή. Η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη για την καλή υγεία των μυών, του δέρματος και του αίματος που χρησιμοποιούν αυτό το βασικό μακροθρεπτικό συστατικό για να σχηματιστούν. Χρειαζόμαστε επαρκείς ποσότητες πρωτεΐνης στη διατροφή μας για να αναπτυχθούν και να επισκευαστούν τα κύτταρα και οι ιστοί μας.

Μπορεί να υποστηρίξει την υγεία του εντέρου

Η φέτα περιέχει ωφέλιμα μικρόβια, συμπεριλαμβανομένων ζυμομυκήτων και βακτηρίων, όπως ο Lactobacillus plantarum, τα οποία μπορεί να βοηθήσουν στην υποστήριξη της υγείας του εντέρου. Μάλιστα, οι προβιοτικές ζύμες στη φέτα έχει αποδειχτεί ότι ανέχονται χαμηλά επίπεδα pH, γεγονός που τις κάνει πιθανότερο να επιβιώσουν στο σκληρό περιβάλλον του στομάχου και να φτάσουν στο μέρος του εντέρου όπου μπορούν να έχουν μεγαλύτερη αξία.

Περιέχει ωφέλιμα λιπαρά οξέα

Η φέτα περιέχει καλές ποσότητες ενός λιπαρού οξέος που ονομάζεται συζευγμένο λινολεϊκό οξύ (CLA). Μελέτες σε ζώα δείχνουν ότι αυτό το λιπαρό οξύ βελτιώνει τη σύνθεση του σώματος μειώνοντας το σωματικό λίπος και αυξάνοντας την άλιπη μάζα. Τα τυριά που παρασκευάζονται από πρόβειο γάλα έχουν υψηλότερα επίπεδα CLA.

Μπορεί να σας κρατήσει χορτάτους για περισσότερο

Επειδή είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και λιπαρά και με πλήρη γεύση, η φέτα μπορεί να μας βοηθήσει να μείνετε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Φέτα: Διατροφικά στοιχεία

Μια μερίδα 40 g φέτας παρέχει:

  • 100 θερμίδες
  • 6,2 g πρωτεΐνη
  • 8,1 γρ λίπος
  • 5,5 g κορεσμένα λιπαρά
  • 0,6 g υδατάνθρακες
  • 144 mg ασβέστιο

Πηγή: bbcgoodfood.com