ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Οι πιθανές επιπτώσεις αν πιείτε ενεργειακό ποτό με άδειο στομάχι

Μιχάλης Θερμόπουλος

Έρευνες δείχνουν ότι τα ενεργειακά ποτά μπορεί να εγκυμονούν σημαντικούς βραχυπρόθεσμους κινδύνους για την υγεία.

Οι πιθανές επιπτώσεις αν πιείτε ενεργειακό ποτό με άδειο στομάχι
Bigstock

Εάν τα πίνετε με άδειο στομάχι, το περιεχόμενό τους θα απορροφηθεί πολύ γρήγορα στην κυκλοφορία του αίματός σας, γεγονός που θα μπορούσε να αυξήσει αυτούς τους κινδύνους.

Σύμφωνα με μια έρευνα του 2023, τα ενεργειακά ποτά έχουν συνδεθεί με ιατρικά επείγοντα περιστατικά όπως:

  • κοιλιακή μαρμαρυγή
  • οξεία μανία
  • επιληπτικές κρίσεις
  • εγκεφαλικό επεισόδιο

Υπερδοσολογία καφεΐνης

Ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) συνιστά στους υγιείς ενήλικες να περιορίζουν την κατανάλωση καφεΐνης στα 400 χιλιοστόγραμμα (mg) την ημέρα, που αντιστοιχεί σε 4-5 φλιτζάνια καφέ.

Τα ενεργειακά ποτά μπορεί να περιέχουν 40–250 mg καφεΐνης ανά φλιτζάνι. Εάν πίνετε ένα ή περισσότερα από αυτά τα ποτά χωρίς τροφή στο στομάχι σας για να επιβραδύνει την απορρόφηση της καφεΐνης, μπορεί να πάρετε υπερβολική δόση.

Καρδιαγγειακά προβλήματα

Η καφεΐνη είναι ένα διεγερτικό που μπορεί να επιταχύνει τις λειτουργίες του αυτόνομου νευρικού συστήματος, όπως ο καρδιακός ρυθμός και η αρτηριακή πίεση. Και μπορεί να είναι πιο πιθανό να νιώσετε αυξημένες καρδιαγγειακές επιπτώσεις από την καφεΐνη, αν την καταναλώνετε με άδειο στομάχι.

Οι συγγραφείς μιας ανασκόπησης του 2017 διαπίστωσαν ότι οι ακανόνιστοι καρδιακοί ρυθμοί (αρρυθμίες) ήταν η πιο συχνή επιπλοκή στην καρδιά, που σχετίζεται με την κατανάλωση ενεργειακών ποτών.

Άλλα αναφερόμενα καρδιαγγειακά προβλήματα ήταν:

  • αορτική ανατομή
  • μυοκαρδιοπάθεια
  • θρόμβωση της στεφανιαίας αρτηρίας
  • στεφανιαίος αγγειοσπασμός
  • έμφραγμα

Αφυδάτωση

Η καφεΐνη είναι ένα διουρητικό, που σημαίνει ότι σας κάνει να παράγετε περισσότερα ούρα από ό,τι συνήθως.

Πράγματι, η αφυδάτωση είναι μια κοινώς αναφερόμενη παρενέργεια της κατανάλωσης ενεργειακών ποτών, σύμφωνα με τους συγγραφείς μιας ανασκόπησης του 2021, που ανέλυσε τις αρνητικές επιπτώσεις των ενεργειακών ποτών από 32 επιμέρους μελέτες.

Τα ενεργειακά ποτά συνήθως περιέχουν υψηλή δόση καφεΐνης σε σχετικά λίγο υγρό. Μπορεί να είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν αφυδάτωση, ειδικά όταν καταναλώνονται με άδειο στομάχι.

Energy-drinks

Πονοκέφαλοι

Μερικοί διαπιστώνουν ότι η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης τους προκαλεί πονοκέφαλο, ένα σύμπτωμα που είναι συχνά αποτέλεσμα αφυδάτωσης.

Στην ανασκόπηση του 2021 που αναφέρθηκε παραπάνω, οι πονοκέφαλοι ήταν από τις πιο συχνά αναφερόμενες παρενέργειες της κατανάλωσης ενεργειακών ποτών, επηρεάζοντας περίπου το 18% των συμμετεχόντων στις 32 μελέτες που εξέτασαν οι συγγραφείς.

Αλλά δεν είναι ξεκάθαρο εάν έχετε περισσότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσετε πονοκέφαλο, όταν πίνετε ενεργειακό ποτό με άδειο στομάχι.

Στομαχικές διαταραχές και άλλα πεπτικά προβλήματα

Τα συστατικά των ενεργειακών ποτών μπορεί να ερεθίσουν το γαστρεντερικό σύστημα. Οι συγγραφείς της ίδιας ανασκόπησης του 2021 διαπίστωσαν ότι περίπου το 22% των συμμετεχόντων στις επιλεγμένες μελέτες παρουσίασαν στομαχικές διαταραχές.

Σύμφωνα με πρόσθετες ανασκοπήσεις ερευνών από το 2017 και το 2023, άλλα πεπτικά προβλήματα που έχουν συνδεθεί με την υψηλή πρόσληψη καφεΐνης περιλαμβάνουν:

  • κοιλιακό άλγος
  • γαστρίτιδα
  • διαταραχή του γαστρεντερικού σωλήνα
  • ναυτία
  • εμετός

Προβλήματα με τα νεφρά ή το συκώτι

Οι συγγραφείς της ανασκόπησης του 2023 επισήμαναν μια σχέση μεταξύ των ενεργειακών ποτών και προβλημάτων στα νεφρά, συμπεριλαμβανομένης της νεφρικής ανεπάρκειας. Επιπλέον, αναφέρουν μια σύνδεση μεταξύ δύο άλλων καταστάσεων που μερικές φορές σχετίζονται με προβλήματα στα νεφρά: υπονατριαιμία και ραβδομυόλυση.

Οι ερευνητές προτείνουν ότι αυτή η παρενέργεια μπορεί να οφείλεται σε μεγάλες δόσεις συστατικών που μπορούν να βλάψουν το συκώτι, όπως η καφεΐνη και η βιταμίνη Β3.

Στρες, ανησυχία και αϋπνία

Η καφεΐνη και η ζάχαρη μπορεί να αυξάνουν προσωρινά την ενέργεια, αλλά πολλοί αναφέρουν μια συνοδευτική αίσθηση άγχους ή ανησυχίας που μπορεί να εμποδίσει τον ύπνο.

Στην ανασκόπηση του 2021, τα ακόλουθα συμπτώματα ήταν από τα πιο συχνά αναφερόμενα μεταξύ των παιδιών και των ενηλίκων που κατανάλωναν ενεργειακά ποτά:

  • δυσκολία στον ύπνο (αϋπνία) στο 35% των συμμετεχόντων
  • στρες στο 35% των συμμετεχόντων
  • νευρικότητα, ανησυχία ή χειραψία στο 25% των συμμετεχόντων
  • ένα αίσθημα “κορύφωσης και κατακρημνισμού” ενέργειας στο 23% των συμμετεχόντων

Δεν είναι σαφές εάν αυτά τα συμπτώματα θα ήταν πιο αισθητά αν καταναλώσει κάποιος ενεργειακά ποτά με άδειο στομάχι.

Πηγή: healthline.com