ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Το βούτυρο με τους λιγότερους υδατάνθρακες

Μιχάλης Θερμόπουλος

Το να ακολουθεί κανείς μια δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων μπορεί να γίνει περιοριστικό κατά καιρούς, ειδικά αν είναι και μια διατροφή με βάση τα φυτά. Η εύρεση τροφών φυτικής προέλευσης που να είναι επίσης χαμηλές σε υδατάνθρακες είναι δύσκολο.

Το βούτυρο με τους λιγότερους υδατάνθρακες
Bigstock

Μια τέτοια κατηγορία τροφίμων που προσφέρεται γι' αυτόν τον τρόπο διατροφής είναι τα βούτυρα με βάση τους ξηρούς καρπούς και τους σπόρους.

Το βούτυρο με τους χαμηλότερους υδατάνθρακες είναι το βούτυρο από καρύδια με μόλις 2,2 γραμμάρια ανά μερίδα 1 κουταλιά της σούπας. Το βούτυρο με την λιγότερη ποσότητα καθαρών υδατανθράκων, ωστόσο, είναι εκείνο από φουντούκια.

Υδατάνθρακες και βούτυρα ξηρών καρπών

Οι υδατάνθρακες είναι τα άμυλα, τα σάκχαρα και οι ίνες που το σώμα μετατρέπει σε γλυκόζη για ενέργεια. Ωστόσο, κάποιοι που κάνουν δίαιτα προσπαθούν να περιορίσουν την πρόσληψη υδατανθράκων. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για όσους ακολουθούν μια κετογονική (keto) δίαιτα: έναν τρόπο διατροφής που χαρακτηρίζεται από την αντικατάσταση των θερμίδων των υδατανθράκων με λίπη και πρωτεΐνες.

Οι δίαιτες χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες, όπως η keto, μπορεί να έχουν διάφορα οφέλη για την υγεία, όπως η απώλεια βάρους και η διαχείριση του διαβήτη.

Η πρόκληση, ωστόσο, με την τήρηση μιας δίαιτας χαμηλών υδατανθράκων, είναι πόσο περιοριστική μπορεί να είναι. Οι δίαιτες με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες (ειδικά η keto) τείνουν να είναι πλούσιες σε ζωικά προϊόντα (κρέας, γαλακτοκομικά, αυγά) και να αποκλείουν πολλά κατά τα άλλα υγιεινά τρόφιμα, όπως φρούτα και λαχανικά.

Τα βούτυρα ξηρών καρπών, όπως το φυστικοβούτυρο και το βούτυρο αμυγδάλου, χρησιμεύουν ως πηγή φυτικής διατροφής με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και είναι γεμάτα με πολλές φυτικές ίνες και μέταλλα που τείνουν να αποκλείονται από τις τυπικές δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων.

Ωστόσο, δεν έχουν όλα τα βούτυρα ξηρών καρπών χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για ορισμένα από τα πιο επεξεργασμένα προϊόντα βουτύρου ξηρών καρπών, μερικά από τα οποία συνοδεύονται από προσθήκη ζάχαρης και άλλα γλυκαντικά.

Τι είναι οι καθαροί υδατάνθρακες

Οι καθαροί υδατάνθρακες είναι αυτό που προκύπτει όταν αφαιρείτε γραμμάρια ινών και ζάχαρης αλκοόλης από τα συνολικά γραμμάρια υδατανθράκων. Βασίζεται στην ιδέα ότι δεν αντιμετωπίζονται όλοι οι υδατάνθρακες το ίδιο από τον οργανισμό.

Η πεποίθηση είναι ότι ορισμένοι υδατάνθρακες, όπως οι φυτικές ίνες και οι αλκοόλες ζάχαρης, δεν αυξάνουν το σάκχαρο, ούτε απορροφώνται στην κυκλοφορία του αίματος και επομένως δεν πρέπει να συνυπολογίζονται στη συνολική πρόσληψη υδατανθράκων.

Το πρόβλημα, ωστόσο, είναι ότι υπάρχουν ελάχιστα στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτήν την ιδέα. Ο όρος “καθαροί υδατάνθρακες” δεν είναι επίσης επιστημονικά καθορισμένος όρος.

Τούτου λεχθέντος, στον πίνακα που ακολουθεί συμπεριλαμβάνονται οι καθαροί υδατάνθρακες στην κατάταξη των βουτύρου ξηρών καρπών με τους χαμηλότερους υδατάνθρακες για όσους επιθυμούν να τους χρησιμοποιήσουν ως μέτρο σύγκρισης.

Τα βούτυρα ξηρών καρπών με τους χαμηλότερους υδατάνθρακες

Κατάταξη*ΕίδοςΜέγεθος ΜερίδαςΘερμίδεςΣυνολικοί ΥδατάνθρακεςΊνεςΚαθαροί ΥδατάνθρακεςΟλικό ΛίποςΚορεσμένο λίποςΠρωτεΐνη
1Βούτυρο καρυδιού1 κ.σ.104,52,2g1,1 g1,1g10,5g1g2,5g
2Φυστικοβούτυρο σκόνη1 κ.σ.352,5g1,5 g1g1g0g4g
3Βούτυρο φουντουκιού1 κ.σ.902,5g1,5 g1g8,5g0,5g2g
4Φυστικοβούτυρο1 κ.σ.943,1g1 g2,1g8,1g1,6g4g
5Βούτυρο σησαμιού (ταχίνι)1 κ.σ.893,2g0,7 g2,5g8g1,1g2,6g
6Βούτυρο αμυγδάλου1 κ.σ.1013,4g0,6 g2,8g9,5g0,9g2,4g
7Βούτυρο ηλιόσπορου1 κ.σ.934,4g?4,4g7,6g0,8g3,1g
8Βούτυρο κάσιους1 κ.σ.944,4g0,3 g4,1g7,9g1,6g2,8g
9Βούτυρο φιστικιού Αιγίνης1 κ.σ.905g2 g3g6,5g0,8g3g

*με βάση τους συνολικούς υδατάνθρακες

Πηγή: plantbasedfaqs.com