ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τα top 10 οφέλη της vegan διατροφής

Μιχάλης Θερμόπουλος

Η vegan είναι μια διατροφή με βάση τα φυτά και η οποία περιλαμβάνει λαχανικά, δημητριακά, ξηρούς καρπούς, σπόρους και φρούτα.

Τα top 10 οφέλη της vegan διατροφής
Bigstock

Οι βίγκαν δεν τρώνε τροφές που προέρχονται από ζώα, συμπεριλαμβανομένου του κρέατος και προϊόντων που προέρχονται από κρέας, όπως η ζελατίνη, καθώς και τα ψάρια, τα οστρακοειδή, τα γαλακτοκομικά, τα αυγά και τα τρόφιμα που τα περιέχουν. Οι βίγκαν αποφεύγουν επίσης το μέλι.

Πολλοί αναρωτιούνται αν θα τους κάνει καλό να ενστερνιστούν την vegan διατροφή. Δείτε τα 10 κορυφαία οφέλη της:

1. Μπορεί να υποστηρίξει την απώλεια βάρους

Για κάποιους, το κίνητρο για να χάσουν μερικά κιλά είναι αρκετό για να στραφούν σε μια φυτική διατροφή. Μια αμερικανική μελέτη που συνέκρινε τη ποιότητα μιας σειράς διατροφών έδειξε ότι μια ισορροπημένη vegan δίαιτα έχει τη χαμηλότερη συνολική πρόσληψη θερμίδων, καλύτερο προφίλ λίπους και τα υψηλότερα επίπεδα διαιτητικών ινών, σε σύγκριση με τις παμφάγες και τις γαλακτο-ωο-χορτοφαγικές δίαιτες. Η μεγαλύτερη πρόσληψη φυτικών ινών σημαίνει ότι τα γεύματα είναι πιο χορταστικά, καθιστώντας σας λιγότερο πιθανό να φάτε σνακ και δυνητικά σας συνδέει καλύτερα με τα σήματα πείνας του εγκεφάλου.

Άλλες μελέτες υποστηρίζουν τα παραπάνω: γενικά, οι vegan τείνουν να είναι πιο αδύνατοι και να έχουν χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ). Σε μια μελέτη, σε μια περίοδο 4,5 μηνών μια χορτοφαγική δίαιτα χαμηλή σε λιπαρά βοήθησε τους συμμετέχοντες να χάσουν 4,2 κιλά περισσότερα από εκείνους στην ομάδα ελέγχου. Ένα πρόσθετο πλεονέκτημα είναι ότι μια vegan δίαιτα είναι φυσικά χαμηλότερη σε θερμίδες, καθιστώντας περιττή την μέτρηση των θερμίδων και τον έλεγχο των μερίδων.

2. Μπορεί να υποστηρίξει την υγεία της καρδιάς

Μια διατροφή γεμάτη με τροφές φιλικές προς τους vegan τροφές, όπως δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια, φρούτα και λαχανικά, σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού.

3. Μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση και τη χοληστερόλη

Μια χορτοφαγική ή vegan διατροφή σχετίζεται με χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και καλύτερη διαχείριση της χοληστερόλης .

Οι άντρες vegan φαίνεται να απολαμβάνουν ακόμη μεγαλύτερα καρδιαγγειακά οφέλη, με αξιοσημείωτες μειώσεις σε πολλούς παράγοντες καρδιακού κινδύνου.

4. Μπορεί να υποστηρίξει την ισορροπία του σακχάρου στο αίμα

Τα άτομα που υιοθετούν μια vegan διατροφή τείνουν να έχουν υψηλότερη ευαισθησία στην ινσουλίνη και χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και ως αποτέλεσμα μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Αυτό οφείλεται, εν μέρει, στο γεγονός ότι, από την φύση της, μια vegan διατροφή τείνει να περιέχει άφθονα τρόφιμα με χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη, που είναι πλούσια σε διαιτητικές ίνες.

Η συμπερίληψη των δημητριακών ολικής αλέσεως στη διατροφή βοηθά στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα, επειδή τα δημητριακά ολικής αλέσεως βοηθούν στην επιβράδυνση της πέψης, λειτουργώντας ως φυσικός φραγμός. Από την άλλη πλευρά, τα επεξεργασμένα δημητριακά (συνήθως λευκές εκδόσεις ψωμιού, ζυμαρικών και ρυζιού) και ακόμη και προϊόντα “ολικής αλέσεως”, έχουν αλεστεί ή υποστεί επεξεργασία, γεγονός που κάνει την πέψη και την απελευθέρωση της περιεκτικότητάς τους σε υδατάνθρακες πιο γρήγορη. Εάν θέλετε να επιτύχετε τα οφέλη του σακχάρου στο αίμα μιας vegan διατροφής, φροντίστε να συμπεριλάβετε πολλά δημητριακά ολικής αλέσεως στα γεύματά σας.

5. Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο επιπλοκών του διαβήτη

Οι δίαιτες vegan τείνουν να είναι χαμηλότερες σε κορεσμένα λιπαρά και υψηλότερες σε προστατευτικά φυτοθρεπτικά συστατικά από φρούτα και λαχανικά, τα οποία καθιστούν τη δίαιτα συμβατή με τις τρέχουσες διατροφικές οδηγίες για άτομα με διαβήτη. Ωστόσο, εάν έχετε διαγνωστεί με διαβήτη τύπου 2 ή/και παίρνετε φαρμακευτική αγωγή, μιλήστε με τον γιατρό ή τον διαιτολόγο σας πριν κάνετε σημαντικές αλλαγές στις διατροφικές σας συνήθειες.

6. Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου

Τα κρούσματα καρκίνου αναμένεται να αυξηθούν τις επόμενες δεκαετίες με αυτή την αύξηση να πιστεύεται ότι, εν μέρει, οφείλεται σε παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως η παχυσαρκία, η καθιστική ζωή και η διατροφή. Η κατανάλωση περισσότερων φυτικών τροφίμων, όπως όσπρια, φρούτα και λαχανικά και η μείωση της πρόσληψης καπνιστών ή επεξεργασμένων κόκκινων κρεάτων έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου.

Μελέτες που εξετάζουν τον αντίκτυπο της διατροφής με βάση τα φυτά φαίνεται να δείχνουν ότι το καλύτερο αποτέλεσμα για όλους τους κινδύνους καρκίνου επιτυγχάνεται από μια καλά ισορροπημένη vegan διατροφή.

7. Μπορεί να είναι ευεργετική για την υγεία του εντέρου

Το μικροβίωμα του εντέρου περιγράφει την κοινότητα των μικροβίων (βακτήρια, ζυμομύκητες και ιοί) που ζουν με φυσικό τρόπο στο πεπτικό σας σύστημα. Η κατανόησή μας για την λειτουργία και τη σημασία αυτής της σημαντικής μικροβιακής κοινότητας εξελίσσεται διαρκώς. Πλέον γνωρίζουμε ότι επηρεάζει το πώς σκεφτόμαστε, αισθανόμαστε και το πόσο υγιείς είμαστε γενικότερα. Η έρευνα δείχνει ότι αλλάζοντας τα τρόφιμα που τρώμε, μπορούμε πολύ γρήγορα και με επιτυχία να αλλάξουμε το μικροβίωμα του εντέρου μας προς το καλύτερο.

Μελέτες δείχνουν ότι τρώγοντας μια ποικίλη διατροφή με βάση τα φυτά μπορούμε να κάνουμε θετικές και γρήγορες αλλαγές στο μικροβίωμα του εντέρου μας, αυξάνοντας τους διαφορετικούς τύπους ευεργετικών μικροβίων που ζουν εκεί. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τρώγοντας άφθονα τρόφιμα φυτικής προέλευσης που παρέχουν διαφορετικές ίνες, τροφοδοτούμε τα βακτήρια του εντέρου μας επιτρέποντάς τους να ανθίσουν και να αυξηθούν σε αριθμό.

Όσο πιο ποικίλη η διατροφή σας, τόσο πιο ποικιλόμορφο είναι το μικροβίωμα και τόσο πιο προσαρμόσιμο γίνεται στην καταπολέμηση ασθενειών.

8. Μπορεί να έχει αντιφλεγμονώδη επίδραση

Μια δίαιτα πλούσια σε ολόκληρα τρόφιμα πλούσια σε αντιοξειδωτικά, όπως φρούτα και λαχανικά, σε συνδυασμό με λιγότερες επεξεργασμένες τροφές, μπορεί να μειώσει τις φλεγμονώδεις αντιδράσεις, όπως αυτές στη ρευματοειδή αρθρίτιδα και την οστεοαρθρίτιδα.

9. Μπορεί να υποστηρίξει το υγιές δέρμα

Επιδημιολογικές μελέτες έχουν συσχετίσει την υψηλότερη πρόσληψη τροφών που συνήθως βρίσκονται σε μια vegan διατροφή, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, με θετική υγεία του δέρματος. Αυτές οι τροφές είναι πλούσιες σε χημικές ουσίες που χρησιμοποιούν ντα φυτά για την άμυνά τους (πολυφαινόλες) καθώς και σε βασικά θρεπτικά συστατικά που υποστηρίζουν το δέρμα, όπως οι βιταμίνες C και E. Περαιτέρω οφέλη για τις δερματικές παθήσεις είναι επίσης πιθανά, όπως για την ακμή, την ψωρίαση και την ατοπική δερματίτιδα, καθώς και τη γήρανση του δέρματος.

10. Υψηλή διατροφική ποιότητα

Οι χορτοφαγικές δίαιτες ολικής άλεσης, οι οποίες περιλαμβάνουν εμπλουτισμένα τρόφιμα, συνδέονται με καλύτερη υγεία, επειδή είναι πλούσιες σε διαιτητικές ίνες και περιλαμβάνουν άφθονες πηγές τροφίμων με φυλλικό οξύ, βιταμίνες C και E και μέταλλα, κάλιο και μαγνήσιο.

Πηγή: bbcgoodfood.com