ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Μαγειρίτσα μετά την Ανάσταση: Τι επιπτώσεις έχει – Τι να κάνετε στο τραπέζι

Μιχάλης Θερμόπουλος

Μεγάλο Σάββατο σήμερα και η ελληνική παράδοση θέλει την οικογένεια να συγκεντρώνεται στο σπιτικό τραπέζι μετά την Ανάσταση στην εκκλησία και να τρώει την αγαπημένη σε όλους μας, μαγειρίτσα.

Μαγειρίτσα μετά την Ανάσταση: Τι επιπτώσεις έχει – Τι να κάνετε στο τραπέζι
Bigstock

Αλλά όλοι γνωρίζουμε πως το να τρώμε αργά το βράδυ -πόσο μάλλον τόσο αργά- μόνο καλό δεν κάνει για το πεπτικό μας σύστημα και την υγεία μας γενικότερα.

Το να κοιμάστε με γεμάτο στομάχι (και μάλιστα με ένα γεύμα βαρύ, όπως η μαγειρίτσα και τα αυγά) μπορεί να είναι επιζήμιο για την ποιότητα του ύπνου σας και τη γενική υγεία σας.

Όταν πηγαίνετε για ύπνο, το σώμα σας επικεντρώνεται στην ξεκούραση και την αποκατάσταση, όχι στην πέψη. Το να τρώτε ακριβώς πριν τον ύπνο ή αργά το βράδυ μπορεί να διαταράξει την πεπτική διαδικασία, οδηγώντας σε δυσφορία, προβλήματα στο στομάχι και κακό μεταβολισμό. Με την πάροδο του χρόνου, αυτό μπορεί να συμβάλει σε αύξηση σωματικού βάρους και συναφείς καταστάσεις υγείας.

Το μέγεθος του γεύματος έχει σημασία. Τα μεγαλύτερα γεύματα είναι γενικά πιο δύσκολο να τα επεξεργαστεί το πεπτικό σύστημα, ειδικά σε ξαπλωμένη θέση, είπε ο δρ. Madathupalayam Madhankumar, χειρουργός γαστρεντερολόγος στην iCliniq των ΗΠΑ.

Κίνδυνοι για την υγεία από το φαγητό πριν τον ύπνο

Το να πάτε για ύπνο μετά από ένα σνακ δεν είναι ένα τεράστιο πρόβλημα. Αλλά ο ύπνος μετά από ένα μεγάλο γεύμα, όπως η μαγειρίτσα, μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά συμπτωμάτων, ειδικά για άτομα με προϋπάρχουσες παθήσεις, όπως διαφραγματοκήλη, παχυσαρκία και υπνική άπνοια, λέει με την σειρά του ο δρ. Jesse Houghton, Ανώτερος Ιατρικός Διευθυντής Γαστρεντερολογίας στο Ιατρικό Κέντρο του Νότιου Οχάιο.

Τα πιο βασικά προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσετε εάν τρώτε πολύ κοντά στην ώρα του ύπνου:

  • Δυσπεψία και παλινδρόμηση οξέος: Μια ξαπλωμένη θέση καθιστά δυνατή την άνοδο στομαχικού οξέος στον οισοφάγο, συμβάλλοντας στη δυσπεψία ή στην παλινδρόμηση οξέος. Ο δρ. Madhankumar είπε ότι αυτό μοιάζει με ενόχληση ή αίσθημα καύσου στον λαιμό.
  • Διαταραχές ύπνου: Εάν εμφανίσετε παλινδρόμηση οξέος, η ποιότητα του ύπνου σας μπορεί επίσης να επηρεαστεί. Το να τρώτε ένα βαρύ γεύμα ακριβώς πριν τον ύπνο μπορεί επίσης να κρατήσει υψηλά τον μεταβολισμό σας και πιθανώς να αυξήσει τη θερμοκρασία του σώματός σας υψηλότερα από ό,τι είναι η βέλτιστη για ύπνο, είπε ο δρ. Jade Wu, ειδικός στη συμπεριφορική ιατρική του ύπνου.
  • Αύξηση βάρους: Με την πάροδο του χρόνου, τα αποτελέσματα της κατανάλωσης υπερβολικών θερμίδων λίγο πριν ο μεταβολισμός υποτίθεται ότι επιβραδύνει τη νύχτα μπορεί να συμβάλει στην αύξηση βάρους. Αυτό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο άλλων καταστάσεων υγείας, όπως οι καρδιακές παθήσεις, ο διαβήτης και η υψηλή χοληστερόλη, είπε ο δρ. Houghton.
Red-Easter-Egg

Πόση ώρα πριν τον ύπνο πρέπει να σταματήσετε να τρώτε

Αυτό εξαρτάται από το τι σκοπεύετε να φάτε. Η κάθε τροφή ή ποτό απαιτεί διαφορετικό χρόνο για να περάσει από το στομάχι στο λεπτό έντερο, λέει ο δρ. Houghton.

Τα διαυγή υγρά, όπως το νερό, περνούν από το στομάχι πιο γρήγορα. Τα πλήρη υγρά, όπως τα σέικ πρωτεΐνης και ο καφές με γάλα, θα διαρκέσουν περισσότερο. Τα στερεά τρόφιμα, ειδικά τα πλούσια σε λιπαρά όπως η μαγειρίτσα, είναι τα πιο αργά στην πέψη.

“Όσο περισσότερο μετά το φαγητό περιμένετε για να ξαπλώσετε, τόσο το καλύτερο”, είπε ο δρ. Houghton, προσθέτοντας ότι ένας καλός εμπειρικός κανόνας είναι να περιμένετε τουλάχιστον μισή ώρα μετά την κατανάλωση υγρών και τουλάχιστον 2-3 ώρες μετά την κατανάλωση στερεών τροφών.

Αυτή η αναμονή ων 2-3 ωρών δίνει στο πεπτικό σύστημα αρκετό χρόνο για να επεξεργαστεί ένα γεύμα αποτελεσματικά, καθιστώντας λιγότερο πιθανό να εμφανίσετε παλινδρόμηση οξέος ή δυσπεψία, είπε ο δρ. Madhankumar.

Ανάσταση και μαγειρίτσα: Τι γίνεται αν είστε υποχρεωμένοι να φάτε πριν κοιμηθείτε

Ένα βράδυ σαν το αποψινό, αφήνουμε στην άκρη τα “πρέπει” και ακολουθούμε την παράδοση, οπότε το βραδινό γεύμα γίνεται πολύ βαρύ και πολύ αργά τη νύχτα. Εφόσον, όμως, δεν γίνεται να το αποφύγουμε, μπορούμε τουλάχιστον να το κρατήσουμε το κατά δύναμιν ελαφρύ και απλό.

“Τα μικρότερα γεύματα με λιγότερα λιπαρά είναι τα καλύτερα, καθώς είναι λιγότερο πιθανό να φουσκώσουν το στομάχι και είναι πιο εύκολο να χωνευτούν”, είπε ο δρ. Houghton.

Ο δρ. Madhankumar προτείνει να επιλέγετε εύπεπτες τροφές, όπως άπαχες πρωτεΐνες (ψητό κοτόπουλο, ψάρι και γαλοπούλα), καθώς και λαχανικά, ξηρούς καρπούς, σπόρους, δημητριακά ολικής αλέσεως και όσπρια. Προσπαθήστε να αποφύγετε φαγητά που είναι βαριά, πικάντικα ή πλούσια σε λιπαρά, τα οποία μπορούν να συμβάλουν στην παλινδρόμηση οξέος, τη δυσπεψία και την ενόχληση.

Εφόσον “πρέπει” να φάτε μαγειρίτσα, περιορίστε το κρέας και γενικώς φάτε μισό πιάτο, χωρίς ψωμιά και τυριά. Όσο για τα αυγά που τσουγκρίζουμε, φάτε το πολύ ένα.

Το πόσιμο νερό μπορεί επίσης να βελτιώσει την πέψη, αλλά η υπερβολική χρήση του μπορεί να οδηγήσει σε παλινδρόμηση.

Εάν μπορείτε, σηκωθείτε και παραμείνετε σε όρθια θέση για τουλάχιστον 30 λεπτά μετά το τραπέζι της μαγειρίτσας, για να μειώσετε τον κίνδυνο παλινδρόμησης οξέος, όταν ξαπλώσετε για ύπνο. Λίγη ελαφριά σωματική δραστηριότητα, όπως μια σύντομη βόλτα, μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πέψη.

Πηγή: verywellhealth.com