Ροδάκινα και νεκταρίνια: Διαφορές σε διατροφική αξία, οφέλη και παρενέργειες
Τα νεκταρίνια και τα ροδάκινα είναι ζουμερά, γλυκά και πλούσια σε βιταμίνες πυρηνόκαρπα φρούτα που ανήκουν στο ίδιο είδος: το Prunus persica.

Αν και μοιάζουν σε όψη και γεύση, δεν είναι ακριβώς το ίδιο. Έχουν κάποιες (ανεπαίσθητες) διαφορές τους στην υφή και την περιεκτικότητά τους σε θρεπτικά συστατικά.
Αυτό το άρθρο παραθέτει τις διαφορές και τις ομοιότητες μεταξύ νεκταρινιών και ροδάκινων, εστιάζοντας στη διατροφική αξία, στα οφέλη υγείας και στις πιθανές παρενέργειές τους.
Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στα νεκταρίνια και τα ροδάκινα
Η κύρια διαφορά έγκειται στη φλούδα και την υφή τους:
- Τα ροδάκινα έχουν πιο χνουδωτή φλούδα λόγω των μικροσκοπικών δομών που μοιάζουν με τρίχες στην επιφάνειά τους.
- Τα νεκταρίνια έχουν λεία φλούδα, το οποίο είναι αποτέλεσμα φυσικής γενετικής μετάλλαξης στο ίδιο είδος.
Και τα δύο φρούτα διατίθενται σε λευκές ή κίτρινες ποικιλίες σάρκας και έχουν παρόμοια γευστικά προφίλ, αν και τα νεκταρίνια είναι συχνά πιο σφιχτά και ελαφρώς πιο αρωματικά ή όξινα.
Διατροφική σύγκριση ανάμεσα σε νεκταρίνια και ροδάκινα
Θρεπτικό στοιχείο (ανά 150 γραμμάρια ωμού φρούτου) | Νεκταρίνια | Ροδάκινα | Διαφορά |
Θερμίδες | 62 kcal | 59 kcal | Σχεδόν πανομοιότυπα |
Υδατάνθρακες | 15 γρ. | 14 γρ. | Ελάχιστη διαφορά |
Σάκχαρα | 11,2 γρ. | 12,6 γρ. | Τα ροδάκινα λίγο πιο γλυκά |
Φυτικές ίνες | 2,4 γρ. | 2,3 γρ. | Ουσιαστικά το ίδιο |
Πρωτεΐνη | 1,5 γρ. | 1,4 γρ. | Ελάχιστη διαφορά |
Βιταμίνη C | 7,7 mg (9% RDA) | 8,4 mg (9% RDA) | Τα ροδάκινα ελαφρώς υψηλότερα |
Κάλιο | 285 mg | 285 mg | Ίση ποσότητα |
Βιταμίνη Α | 487 IU | 489 IU | Ίση ποσότητα |
Αντιοξειδωτικά (π.χ. πολυφαινόλες, βήτα-καροτίνη) | Μέτριο | Μέτριο | Συγκρίσιμα και στα δύο |
Σημείωση: Οι τιμές μπορεί να διαφέρουν ελαφρώς ανάλογα με την ποικιλία και την ωριμότητα του φρούτου.

Οφέλη υγείας από νεκταρίνια και ροδάκινα
Και τα δύο φρούτα προσφέρουν ένα ευρύ φάσμα πλεονεκτημάτων χάρη στη χαμηλή περιεκτικότητα τους σε θερμίδες, τα φυσικά αντιοξειδωτικά και τις φυτικές ίνες. Δείτε πώς υποστηρίζουν την υγεία:
1. Πεπτικό σύστημα
- Οι φυτικές ίνες τόσο στα νεκταρίνια όσο και στα ροδάκινα υποστηρίζουν την υγιή πέψη και βοηθούν στη ρύθμιση των κινήσεων του εντέρου.
- Οι φυτικές ίνες προάγουν επίσης την ανάπτυξη ωφέλιμων βακτηρίων του εντέρου.
2. Αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες
Και τα δύο φρούτα είναι πλούσια σε βιταμίνη C, βήτα-καροτίνη και πολυφαινόλες, που βοηθούν στην καταπολέμηση του οξειδωτικού στρες και της φλεγμονής, βασικοί παράγοντες γήρανσης και χρόνιων ασθενειών.
3. Υγεία της καρδιάς
- Η περιεκτικότητα σε κάλιο στα ροδάκινα και τα νεκταρίνια βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και υποστηρίζει την καλή λειτουργία της καρδιάς.
- Το αντιοξειδωτικό τους προφίλ μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο συσσώρευσης πλάκας στις αρτηρίες.
4. Υγεία δέρματος και ματιών
- Η βιταμίνη Α και η βήτα-καροτίνη υποστηρίζουν την όραση και την αποκατάσταση του δέρματος.
- Η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για τη σύνθεση κολλαγόνου, βελτιώνοντας την ελαστικότητα του δέρματος και την επούλωση των πληγών.
5. Διαχείριση βάρους
Όντας χαμηλά σε θερμίδες και πλούσια σε νερό και φυτικές ίνες, αυτά τα φρούτα προάγουν τον κορεσμό και βοηθούν στον έλεγχο των θερμίδων.

Ροδάκινα και νεκταρίνια: Πιθανές παρενέργειες
Ενώ και τα δύο είναι γενικά ασφαλή και υγιεινά για τους περισσότερους ανθρώπους, υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε:
1. Αλλεργικές αντιδράσεις
- Μερικά άτομα, ειδικά εκείνα με αλλεργίες στη γύρη, μπορεί να εμφανίσουν σύνδρομο στοματικής αλλεργίας (φαγούρα ή μυρμήγκιασμα στο στόμα) μετά την κατανάλωση ροδάκινού ή/και νεκταρινιού.
- Το μαγείρεμα ή το ξεφλούδισμά τους συχνά μειώνει αυτήν την αντίδραση.
2. Υπολείμματα φυτοφαρμάκων
- Τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια εμφανίζονται συχνά στη λίστα "Dirty Dozen" για παρουσία φυτοφαρμάκων.
- Το σχολαστικό πλύσιμο ή η επιλογή φρούτων βιολογικής καλλιέργειας μπορεί να βοηθήσει στην ελαχιστοποίηση της έκθεσης.
3. Γαστρεντερική ευαισθησία
Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων, ιδιαίτερα με άδειο στομάχι, μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα ή αέρια σε άτομα ευαίσθητα στους ζυμώσιμους υδατάνθρακες (FODMAPs).
Σύνοψη
Ανάμεσα σε νεκταρίνια και ροδάκινα δεν υπάρχει ξεκάθαρος νικητής: και τα δύο φρούτα είναι νόστιμα, ενυδατικά και γεμάτα θρεπτικά συστατικά που υποστηρίζουν τη συνολική υγεία. Είτε προτιμάτε την λεία φλούδα από νεκταρίνια είτε τη ζουμερή γλυκύτητα των ροδάκινων, και τα δύο φρούτα μπορούν να αποτελέσουν πολύτιμη προσθήκη σε μια ισορροπημένη, πλούσια σε φυτά διατροφή.
Πηγές:
healthline.com
webmd.com
fdc.nal.usda.gov
medicalnewstoday.com
cdc.gov