Από τι κινδυνεύουν όσοι τρώνε πάνω από 300γρ. πουλερικών την εβδομάδα
Το κοτόπουλο θεωρείται συχνά μια πιο υγιεινή εναλλακτική στο κόκκινο κρέας, χάρη στη χαμηλότερη περιεκτικότητά του σε κορεσμένα λιπαρά και στο προφίλ άπαχης πρωτεΐνης.

Ωστόσο, πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι η υπερβολική κατανάλωση πουλερικών μπορεί να εγκυμονεί κρυφούς κινδύνους, συμπεριλαμβανομένης της υψηλότερης πιθανότητας ορισμένων μορφών καρκίνου και της αυξημένης θνησιμότητας από κάθε αιτία.
Μια πρόσφατη μελέτη ανέλυσε τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία από την κατανάλωση πουλερικών και διαπίστωσε ότι η κατανάλωση πάνω από 300 γραμμαρίων κοτόπουλου την εβδομάδα μπορεί να συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο γαστρεντερικών καρκίνων και πρόωρου θανάτου!
Αυτό το άρθρο αναλύει τι βρήκε η μελέτη, τι σημαίνει για την υγεία σας και πώς να απολαμβάνετε τα πουλερικά ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής χωρίς να αυξάνετε τον μακροπρόθεσμο κίνδυνο.
Βασικά ευρήματα: Κατανάλωση κοτόπουλου και κίνδυνος καρκίνου
Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Nutrients, παρακολούθησε περισσότερους από 400.000 συμμετέχοντες για αρκετά χρόνια και διαπίστωσε τα εξής:
- Όσοι κατανάλωναν περισσότερα από 300 γραμμάρια πουλερικών την εβδομάδα είχαν αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας από κάθε αιτία
- Υπήρξε μια στατιστικά σημαντική αύξηση στους θανάτους, που σχετίζονται με τον καρκίνο του πεπτικού συστήματος, ιδιαίτερα στους άνδρες
- Ο κίνδυνος δεν περιοριζόταν στο τηγανητό ή επεξεργασμένο κοτόπουλο, αλλά τη συνολική κατανάλωση πουλερικών, ακόμα και βραστών ή στον φούρνο
- Τα ευρήματα ήταν ανεξάρτητα από την άλλη κατανάλωση κρέατος, υποδηλώνοντας επιδράσεις ειδικά από τα πουλερικά
Αυτό αμφισβητεί την μακροχρόνια πεποίθηση, ότι το κοτόπουλο είναι παγκοσμίως «ασφαλές», ακόμα και αν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες.

Γιατί μπορεί το κοτόπουλο να συνδέεται με τον καρκίνο
Ενώ το καθαυτό κοτόπουλο είναι μια άπαχη πηγή πρωτεΐνης, αρκετοί παράγοντες μπορεί να συμβάλλουν στους πιθανούς κινδύνους υγείας με τους οποίους συνδέθηκε, όπως:
1. Μέθοδος μαγειρέματος και καρκινογόνες ουσίες
- Το μαγείρεμα σε υψηλή θερμοκρασία (ψήσιμο στη σχάρα, τηγάνισμα) μπορεί να παράγει ετεροκυκλικές αμίνες (HCAs) και πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες (PAH), χημικές ουσίες που συνδέονται με τον καρκίνο
- Αυτές οι ενώσεις σχηματίζονται όταν το κρέας μαγειρεύεται σε ανοιχτή φωτιά ή σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες
2. Βιομηχανική επεξεργασία και πρόσθετα
- Ορισμένα προϊόντα πουλερικών μπορεί να περιέχουν συντηρητικά, νάτριο ή ενέσιμα ενισχυτικά γεύσης
- Ορισμένες τεχνικές επεξεργασίας μπορούν να συμβάλουν στο οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή, που και τα δύο συνδέονται με την ανάπτυξη του καρκίνου
3. Πρακτικές πτηνοτροφίας
- Η χρήση αντιβιοτικών, οι περιβαλλοντικοί ρύποι και η διατροφή των ζώων μπορεί να επηρεάσουν τη χημική σύνθεση του κρέατός τους
- Υπολειμματικά χημικά ή ορμονικοί διαταράκτες θα μπορούσαν να επηρεάζουν τον ανθρώπινο μεταβολισμό και ανοσία
4. Υπερβολική πρόσληψη ζωικής πρωτεΐνης
Η υπερκατανάλωση ζωικής πρωτεΐνης έχει συσχετιστεί με αυξημένα επίπεδα IGF-1 (ινσουλινοειδούς αυξητικού παράγοντα 1), μιας ορμόνης που εμπλέκεται στον πολλαπλασιασμό των κυττάρων και την ανάπτυξη καρκίνου
Μέχρι πόσο κοτόπουλο θεωρείται ασφαλής ποσότητα
Το κρίσιμο όριο της μελέτης ήταν 300 γραμμάρια πουλερικών την εβδομάδα. Αυτό αντιστοιχεί περίπου σε:
- 2-3 μέτρια στήθη κοτόπουλου
- Περίπου 100 γραμμάρια ανά μερίδα, όταν καταναλώνονται επί 3+ φορές την εβδομάδα
Για σύγκριση, οι περισσότερες διατροφικές οδηγίες συνιστούν όχι περισσότερα από 500 γραμμάρια συνολικού μαγειρεμένου ζωικού κρέατος την εβδομάδα, οδηγία που περιλαμβάνει κόκκινο κρέας, πουλερικά και επεξεργασμένο κρέας μαζί.

Οδηγίες για την υγιεινή κατανάλωση πουλερικών
Για να ελαχιστοποιήσετε τους πιθανούς κινδύνους, ενώ παράλληλα επωφελείστε από τις πρωτεΐνες και τα θρεπτικά συστατικά του κοτόπουλου:
- Περιορίστε την κατανάλωση σε λιγότερο από 300 γραμμάρια την εβδομάδα ή 2-3 μέτριες μερίδες
- Επιλέξτε βιολογικό κοτόπουλο ή κοτόπουλο που εκτρέφεται σε βοσκότοπους, για να αποφύγετε τα πρόσθετα και τα υπολείμματα αντιβιοτικών
- Αποφύγετε τις μεθόδους μαγειρέματος σε υψηλές θερμοκρασίες, όπως το τηγάνισμα ή το ψήσιμο στα κάρβουνα
- Χρησιμοποιήστε πιο ήπιες τεχνικές μαγειρέματος, όπως το ψήσιμο στον ατμό, το ψήσιμο στον φούρνο ή το βράσιμο
- Συνδυάστε το κοτόπουλο με λαχανικά πλούσια σε φυτικές ίνες, όσπρια και δημητριακά ολικής αλέσεως, για να μειώσετε τη φλεγμονή
- Εξισορροπήστε τη διατροφή σας με πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης (π.χ. φακές, τόφου, ξηρούς καρπούς)
Πρέπει να κόψετε εντελώς το κοτόπουλο από τη διατροφή σας;
Όχι βέβαια! Η μελέτη δεν υποδηλώνει ότι η μέτρια κατανάλωση πουλερικών είναι εγγενώς επικίνδυνη. Ο κίνδυνος φαίνεται να αυξάνεται με την υπερκατανάλωση, ιδιαίτερα στο πλαίσιο μιας δίαιτας χαμηλής σε φυτά και υψηλής σε επεξεργασμένα τρόφιμα ή κορεσμένα λιπαρά.
Το συμπέρασμα δεν είναι να εξαλείψετε το κοτόπουλο, αλλά να το καταναλώνετε προσεκτικά και με μέτρο, ως μέρος ενός ευρύτερου διατροφικού μοτίβου με βάση τα φυτά.

Συχνές Ερωτήσεις
Αυτό σημαίνει ότι το κοτόπουλο είναι χειρότερο από το κόκκινο κρέας;
Όχι. Η μελέτη επικεντρώθηκε στους κινδύνους που σχετίζονται με τα πουλερικά, αλλά τα κόκκινα και τα επεξεργασμένα κρέατα εξακολουθούν να ενέχουν υψηλότερους γενικούς κινδύνους, ιδιαίτερα για καρκίνους του παχέος εντέρου και του παγκρέατος. Το κοτόπουλο μπορεί να είναι πιο υγιεινό από το κόκκινο κρέας, αλλά όχι ακίνδυνο όταν καταναλώνεται υπερβολικά.
Είναι επικίνδυνο το κοτόπουλο στα κάρβουνα;
Το μαγείρεμα κρεάτων στα κάρβουνα μπορεί να παράγει ενώσεις, που συνδέονται με τον καρκίνο, εάν μαγειρευτεί σε δυνατή ή ανοιχτή φωτιά. Για να μειώσετε τον κίνδυνο, αποφύγετε τις μαυρισμένες ή απανθρακωμένες περιοχές και μαρινάρετε το κοτόπουλο εκ των προτέρων, για να μειώσετε τον σχηματισμό HCA.
Πώς το κοτόπουλο επηρεάζει άνδρες και γυναίκες;
Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνδρες είχαν μεγαλύτερη αύξηση στους θανάτους που σχετίζονται με καρκίνο λόγω υψηλής κατανάλωσης πουλερικών. Απαιτείται περισσότερη έρευνα, για να κατανοηθούν οι βιολογικές αιτίες πίσω από αυτήν τη διαφορά.
Μπορεί η στροφή σε φυτικές πρωτεΐνες να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου;
Ναι. Πολυάριθμες μελέτες συνδέουν τις φυτικές δίαιτες με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου και βελτιωμένη γενική υγεία. Η συμπερίληψη περισσότερων φασολιών, φακών, τόφου και σπόρων μπορεί να βοηθήσει στην μείωση της εξάρτησης από ζωικές πρωτεΐνες.
Είναι πιο ασφαλές το βιολογικό κοτόπουλο;
Το βιολογικό κοτόπουλο ή το κοτόπουλο που εκτρέφεται σε βοσκότοπους μπορεί να μειώσει την έκθεση σε αντιβιοτικά και χημικά υπολείμματα, αλλά δεν εξαλείφει τις καρκινογόνες ουσίες που σχετίζονται με το καθαυτό μαγείρεμα. Οι πιο υγιεινές μέθοδοι προετοιμασίας και ο έλεγχος των μερίδων εξακολουθούν να είναι απαραίτητες.
Σύνοψη
Αν και το κοτόπουλο θεωρείται πως παρέχει μια πρωτεΐνη που είναι υγιής για την καρδιά, νέα στοιχεία δείχνουν ότι η κατανάλωση περισσότερων από 300 γραμμαρίων την εβδομάδα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο γαστρεντερικού καρκίνου και πρόωρου θανάτου. Το κλειδί είναι το μέτρο: επιλέξτε χαμηλότερες θερμοκρασίες μαγειρέματος, μικρότερες μερίδες και περισσότερες φυτικές πρωτεΐνες στη διατροφή σας.
Αντί να αποκλείσετε εντελώς το κοτόπουλο, ακολουθήστε μια ισορροπημένη και ενημερωμένη προσέγγιση για την ποσότητα και συχνότητα κατανάλωσης. Η υγεία σας μπορεί να εξαρτάται από αυτό!