Τι θα συμβεί στο έντερό σάς όταν αρχίσετε να πίνετε κεφίρ
Το κεφίρ παράγεται από γάλα που έχει υποστεί ζύμωση από κόκκους κεφίρ και είναι ευεργετικό για την υγεία του εντέρου.
Οι κόκκοι κεφίρ είναι αποικίες μαγιάς και βακτηρίων. Έχουν προβιοτικούς μικροοργανισμούς που διασπούν τη λακτόζη στο γάλα, η οποία προκαλεί ζύμωση.
Πώς μπορεί το κεφίρ να βελτιώσει την υγεία του εντέρου;
Ό,τι τρώτε, αλλά και τα φάρμακα που παίρνετε, διαμορφώνουν το μικροβίωμα του εντέρου σας, δηλαδή τη μικροχλωρίδα του εντέρου που φιλοξενεί καλά και κακά βακτήρια.
Το μικροβίωμα του εντέρου επηρεάζει πολλές πτυχές της υγείας, όπως το ανοσοποιητικό, το πεπτικό, το νευρικό σύστημα και πολλά άλλα. Είναι συνεπώς χρήσιμο να τρώτε τροφές, όπως το κεφίρ, που συμβάλλουν σε ένα υγιές μικροβίωμα εντέρου.
Είναι πλούσιο σε προβιοτικά
Το κεφίρ περιέχει περίπου τρεις φορές περισσότερα προβιοτικά από το γιαούρτι και προσφέρει «ένα πιο ποικιλόμορφο προφίλ βακτηρίων με έως και 60 μοναδικά είδη προβιοτικών», λέει η Stephani Johnson, Διατροφολόγος στο τμήμα κλινικών και προληπτικών διατροφικών υπηρεσιών της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας του Πανεπιστημίου Rutgers.
Τα προβιοτικά βοηθούν στη μεγιστοποίηση της ποικιλομορφίας των μικροοργανισμών στο έντερο, προάγοντας ένα υγιές μικροβίωμα εντέρου.
Μπορείτε να πάρετε συμπληρώματα προβιοτικών, αλλά δεν υπάρχει τρόπος να επιβεβαιώσετε ότι τα «καλά βακτήρια» στα συμπληρώματα είναι ακόμα ζωντανά τη στιγμή που παίρνετε τα χάπια.
Η κατανάλωση τροφών που περιέχουν προβιοτικά μπορεί να είναι η ασφαλέστερη επιλογή όταν προσπαθείτε να βελτιώσετε την υγεία του εντέρου σας, σύμφωνα με τους ειδικούς.
Ανακουφίζει από τα προβλήματα του πεπτικού
Το κεφίρ δεν έχει λακτόζη, γεγονός που το καθιστά κατάλληλο για όσους έχουν δυσανεξία στη λακτόζη.
Μπορεί επίσης να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της διάρροιας, της δυσκοιλιότητας και των συμπτωμάτων του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου.
Ορισμένα προβιοτικά παράγουν λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας που διεγείρουν τους μεσοκυττάριους μύες να μετακινούν τα τρόφιμα στο γαστρεντερικό σωλήνα.
Ταυτόχρονα, τα προβιοτικά βοηθούν στην διάσπαση των φυτικών ινών, γεγονός που μπορεί να συμβάλει στην αύξηση του όγκου των κοπράνων, διευκολύνοντας την αποβολή τους. Τα προβιοτικά που περιέχονται στο κεφίρ μπορούν επίσης να επηρεάσουν τις γαστρεντερικές ορμόνες που διαμορφώνουν τη διαδικασία μεταφοράς των αποβλήτων μέσω του εντέρου.
Βοηθά στην απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών
Η κατανάλωση κεφίρ μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών, και αυτό μπορεί να βελτιώσει πολλές πτυχές της υγείας.
Για παράδειγμα, η έρευνα δείχνει ότι η κατανάλωση κεφίρ μπορεί να βοηθήσει τον οργανισμό να απορροφήσει περισσότερο ασβέστιο, το οποίο υποστηρίζει την υγεία των οστών και των μυών, τη λειτουργία των νεύρων και πολλά άλλα.
Αναπληρώνει τα βακτήρια του εντέρου μετά τη λήψη αντιβιοτικών
Τα προβιοτικά μπορούν να βελτιώσουν την υγεία του εντέρου σας μετά τη λήψη αντιβιοτικών, τα οποία σκοτώνουν τα καλά βακτήρια στο μικροβίωμα του εντέρου. Η κατανάλωση κεφίρ είναι ένας τρόπος για να το επιτύχετε αυτό.
Μπορεί επίσης να σας αποτρέψει από το να αρρωστήσετε. Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε προβιοτικά μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ έρευνες έχουν συνδέσει το κεφίρ, συγκεκριμένα, με τη βελτίωση της υγείας του ανοσοποιητικού συστήματος.
Είναι το κεφίρ ίδιο με το γιαούρτι;
Αν και το κεφίρ και το γιαούρτι έχουν παρόμοιες ιδιότητες, δεν είναι το ίδιο.
Το κεφίρ είναι ρόφημα που φτιάχνεται από ζύμωση του γάλακτος με ένα συμβιωτικό μείγμα βακτηρίων και μαγιάς.
Για την παρασκευή γιαουρτιού χρησιμοποιούνται μόνο καλλιέργειες βακτηρίων.
Το κεφίρ έχει συνήθως πιο ξινή γεύση και πιο αραιή σύσταση από το γιαούρτι.
Είναι ασφαλές να τρώτε κεφίρ κάθε μέρα;
Εάν έχετε κάποια χρόνια πάθηση ή παίρνετε φάρμακα που επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σας, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν προσθέσετε το κεφίρ στη διατροφή σας.
Διαφορετικά, είναι ασφαλές να καταναλώνετε καθημερινά κεφίρ.
Κάποιοι μπορεί να παρουσιάσουν ήπιες παρενέργειες στο πεπτικό σύστημα, όπως αέρια, φούσκωμα και διάρροια, όταν εισάγουν τροφές πλούσιες σε προβιοτικά, όπως το κεφίρ.
Αν είστε ευαίσθητοι σε αυτές τις επιδράσεις, ξεκινήστε με μικρές ποσότητες και αυξήστε σταδιακά την πρόσληψη.
Πηγή: verywellhealth