ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Μολυβδαίνιο: Γιατί το χρειάζεστε και πού θα το βρείτε – Κρίσιμο για το ουρικό οξύ

Μιχάλης Θερμόπουλος

Το μολυβδαίνιο μπορεί να μην είναι τόσο γνωστό όσο ο σίδηρος ή το ασβέστιο, αλλά είναι ένα ιχνοστοιχείο που παίζει ζωτικό ρόλο στη διατήρηση της σωστής λειτουργίας του σώματος.

Μολυβδαίνιο: Γιατί το χρειάζεστε και πού θα το βρείτε – Κρίσιμο για το ουρικό οξύ

Αν και χρειάζεται σε πολύ μικρές ποσότητες, είναι απαραίτητο για βασικές ενζυμικές διεργασίες, που αποτοξινώνουν τις επιβλαβείς ουσίες και υποστηρίζουν τον μεταβολισμό.

Αυτό το άρθρο εξηγεί τι είναι το μολυβδαίνιο, γιατί είναι σημαντικό για την υγεία, σε τι ποσότητα το χρειάζεστε και ποιες τροφές είναι πλούσιες σε αυτό.

Τι είναι το μολυβδαίνιο και τι κάνει στον οργανισμό;

Το μολυβδαίνιο είναι ένα μεταλλικό ιχνοστοιχείο που ενεργοποιεί ορισμένα ένζυμα τα οποία εμπλέκονται στην αποτοξίνωση, την επεξεργασία αμινοξέων και τη διάσπαση φαρμάκων και τοξινών.

Λειτουργεί υποστηρίζοντας μια μικρή ομάδα ενζύμων γνωστών ως μολυβδοένζυμα. Αυτά τα ένζυμα είναι υπεύθυνα για κρίσιμες χημικές αντιδράσεις, συμπεριλαμβανομένης της διάσπασης των θειωδών (συντηρητικά που βρίσκονται σε ορισμένα τρόφιμα), του μεταβολισμού των πουρινών (που επηρεάζουν τα επίπεδα ουρικού οξέος) και της αποτοξίνωσης επιβλαβών υποπροϊόντων στο ήπαρ.

Τι κάνει το μολυβδαίνιο:

  • Υποστηρίζει την θειώδη οξειδάση, η οποία διασπά τα θειώδη για να αποτρέψει τη συσσώρευση τοξικών
  • Βοηθά στον μεταβολισμό αμινοξέων, όπως η μεθειονίνη και η κυστεΐνη
  • Βοηθά στις οδούς αποτοξίνωσης στο ήπαρ
  • Παίζει ρόλο στη ρύθμιση του ουρικού οξέος

Πόσο μολυβδαίνιο χρειαζόμαστε την ημέρα;

Οι περισσότεροι λαμβάνουν αρκετό μολυβδαίνιο από τη διατροφή τους και οι ελλείψεις είναι σπάνιες. Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη ποικίλλει ελαφρώς ανάλογα με την ηλικία και το φύλο.

Ακολουθεί η ημερήσια συνιστώμενη πρόσληψη για ενήλικες:

Ηλικιακή ομάδαΣυνιστώμενη Ημερήσια ΠρόσληψηΑνώτερο όριο ασφαλείαςΣημειώσεις
Ενήλικες (19+)45 μικρογραμμάρια (mcg)2.000 mcgΑσφαλές από πηγές με βάση τα τρόφιμα
Έφηβοι (14–18)43 mcg1.700 mcgΠαρόμοια με τις ανάγκες των ενηλίκων
Έγκυες50 mcg2.000 mcgΚαμία αύξηση του κινδύνου τοξικότητας
Θηλάζουσες50 mcg2.000 mcgΌπως και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Η υπερβολική πρόσληψη από συμπληρώματα μπορεί να είναι επιβλαβής, αλλά η υπερκατανάλωση μόνο από τα τρόφιμα είναι απίθανη.

closeup of lentil soup

Ποια είναι τα συμπτώματα της ανεπάρκειας ή της περίσσειας μολυβδαινίου;

Αν και είναι σπάνια, η ανεπάρκεια μολυβδαινίου μπορεί να προκαλέσει προβλήματα με την αποτοξίνωση και τον μεταβολισμό, ειδικά σε άτομα με γενετικές διαταραχές, οι οποίες επηρεάζουν τη δραστηριότητα των μολυβδοενζύμων.

Συμπτώματα ανεπάρκειας:

  • Κακή ανοχή σε θειώδη (γρήγορος καρδιακός παλμός)
  • Νευρολογικά συμπτώματα (π.χ. σύγχυση, αναπτυξιακή καθυστέρηση)
  • Αυξημένο οξειδωτικό στρες

Η υπερβολική πρόσληψη από συμπληρώματα μπορεί να προκαλέσει:

  • Πόνος στις αρθρώσεις ή συμπτώματα που μοιάζουν με ουρική αρθρίτιδα (από αυξημένο ουρικό οξύ)
  • Ανεπάρκεια χαλκού (λόγω παρεμβολής στον μεταβολισμό του χαλκού)
  • Πονοκέφαλος, κόπωση ή πεπτικές διαταραχές

Το κλειδί για την αποφυγή τόσο της ανεπάρκειας όσο και της περίσσειας είναι η λήψη μολυβδαινίου από τα τρόφιμα και όχι από συμπληρώματα υψηλής δόσης, εκτός εάν ενδείκνυται ιατρικά.

Ποια τρόφιμα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε μολυβδαίνιο;

Το μολυβδαίνιο βρίσκεται φυσικά σε ένα ευρύ φάσμα φυτικών τροφίμων, ιδιαίτερα στα όσπρια και στα δημητριακά ολικής αλέσεως. Η περιεκτικότητά του μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με το έδαφος όπου καλλιεργείται.

Τα κορυφαία τρόφιμα σε μολυβδαίνιο:

  • Φακές
  • Μαύρα φασόλια
  • Ρεβύθια
  • Αρακάς
  • Βρώμη
  • Σιτάρι ολικής αλέσεως
  • Αμύγδαλα
  • Φιστίκια
  • Ηλιόσποροι

Οι ζωικές τροφές (όπως το συκώτι ή τα γαλακτοκομικά) και το νερό μπορεί επίσης να συνεισφέρουν σε μικρές ποσότητες, αλλά οι φυτικές τροφές είναι οι πιο πλούσιες διατροφικές πηγές.

symbol for the chemical element molybdenum

Χρειάζεστε συμπλήρωμα μολυβδαινίου;

Για τους περισσότερους τα συμπληρώματα είναι περιττά. Μια ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει όσπρια, ξηρούς καρπούς και δημητριακά παρέχει αρκετό μολυβδαίνιο για βέλτιστη υγεία.

Ωστόσο, η χορήγηση συμπληρωμάτων μπορεί να εξεταστεί σε σπάνιες περιπτώσεις:

  • Γενετικές διαταραχές που επηρεάζουν τα μολυβδοένζυμα
  • Άτομα με μακροχρόνια ολική παρεντερική διατροφή (ενδοφλέβια σίτιση)
  • Ορισμένες μεταβολικές ασθένειες που απαιτούν μολυβδαίνιο για τη διαχείριση της συσσώρευσης θειώδους άλατος

Εάν υποψιάζεστε ανεπάρκεια ή έχετε μια πάθηση που απαιτεί συμπλήρωμα, θα πρέπει να γίνεται μόνο υπό ιατρική παρακολούθηση.

Συχνές Ερωτήσεις

Μπορεί το μολυβδαίνιο να βοηθήσει στην αποτοξίνωση;

Ναι, το μολυβδαίνιο εμπλέκεται σε μονοπάτια ενζύμων που βοηθούν το σώμα να αποτοξινώσει τα θειώδη και άλλα υποπροϊόντα. Ωστόσο, το σώμα σας χρειάζεται μόνο μικρές ποσότητες και η περίσσεια δεν παρέχει επιπλέον οφέλη αποτοξίνωσης.

Υπάρχει μολυβδαίνιο στο πόσιμο νερό;

Σε ορισμένες περιοχές, ίχνη μολυβδαινίου μπορεί να υπάρχουν στο νερό ανάλογα με το τοπικό έδαφος και τη σύνθεση των πετρωμάτων. Ωστόσο, οι τροφές παραμένουν η κύρια πηγή.

Μπορούν τα συμπληρώματα μολυβδαινίου να προκαλέσουν παρενέργειες;

Ναι, οι υψηλές δόσεις από τα συμπληρώματα μπορεί να οδηγήσουν σε πόνο στις αρθρώσεις, αυξημένα επίπεδα ουρικού οξέος ή να παρεμποδίσουν την απορρόφηση του χαλκού. Η πρόσληψη με βάση τα τρόφιμα είναι ασφαλέστερη.

Είναι ασφαλές το μολυβδαίνιο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Ναι, και η συνιστώμενη ποσότητα αυξάνεται ελαφρώς κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Οι περισσότερες προγεννητικές δίαιτες καλύπτουν την απαιτούμενη ποσότητα φυσικά.

Το μαγείρεμα των τροφών επηρεάζει την περιεκτικότητά τους σε μολυβδαίνιο;

Ο βρασμός μπορεί να προκαλέσει κάποια απώλεια υδατοδιαλυτών μετάλλων, αλλά το μολυβδαίνιο τείνει να είναι σχετικά σταθερό κατά τη διάρκεια των κανονικών διεργασιών μαγειρέματος.

Σύνοψη

Το μολυβδαίνιο είναι ένα ζωτικής σημασίας μεταλλικό ιχνοστοιχείο, που χρειάζεται το σώμα σας σε πολύ μικρές ποσότητες, ωστόσο παίζει μεγάλο ρόλο στη διατήρηση της μεταβολικής ισορροπίας και στην αποτοξίνωση. Αν και η ανεπάρκεια είναι σπάνια, η κατανάλωση μιας διατροφής πλούσιας σε όσπρια, δημητριακά ολικής αλέσεως, ξηρούς καρπούς και σπόρους διασφαλίζει ότι καλύπτετε τις καθημερινές σας ανάγκες χωρίς συμπληρώματα. Εκτός εάν έχετε μια συγκεκριμένη ιατρική πάθηση που το απαιτεί, το επιπλέον μολυβδαίνιο δεν είναι απαραίτητο, ενώ μπορεί να προκαλέσει και βλάβη σε περίπτωση υπερβολικής χρήσης. Μια ισορροπημένη διατροφή με ολόκληρες τροφές παραμένει ο καλύτερος τρόπος για να υποστηρίξετε τις φυσικές διαδικασίες του σώματός σας.

Πηγές:
clevelandclinic.org
harvard.edu
ods.od.nih.gov
medicalnewstoday.com