7 καλοκαιρινά φρούτα και λαχανικά που ωφελούν την καρδιά
Πολλά καλοκαιρινά φρούτα και λαχανικά είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες, που βοηθούν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και υποστηρίζουν την υγεία της καρδιάς, ενώ παράλληλα συμβάλλουν στην ενυδάτωση.
Οι ειδικοί συνιστούν να προτιμάτε τοπικά προϊόντα, τα οποία είναι πιο φρέσκα, με περισσότερα θρεπτικά συστατικά και πιο οικονομικά όταν είναι στην εποχή τους.
Η κατανάλωση ποικιλίας φρούτων και λαχανικών προσφέρει ένα μείγμα αντιοξειδωτικών και μεγιστοποιεί τα οφέλη για την υγεία της καρδιάς.
Δείτε επτά φρούτα και λαχανικά που υποστηρίζουν την καρδιά:
Ντομάτες
Οι ντομάτες είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά που ωφελούν την καρδιά, όπως κάλιο, βιταμίνη C και φυλλικό οξύ, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων ομοκυστεΐνης - παράγοντα κινδύνου καρδιακών παθήσεων.
Ροδάκινα
Είναι πλούσια σε κάλιο, βιταμίνη C, φυτικές ίνες και β-καροτίνη. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, στη βελτίωση των επιπέδων χοληστερόλης και στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων.
Η β-καροτίνη μετατρέπεται στον οργανισμό σε βιταμίνη Α, προσφέροντας περισσότερα οφέλη για την υγεία της καρδιάς.
Μπορείτε να τα φάτε ωμά, σε φρουτοσαλάτες, σε αλμυρές σαλάτες, σε γλυκά ή ψητά.
Βερίκοκα
Όπως και τα ροδάκινα, τα βερίκοκα είναι ένα καλοκαιρινό φρούτο, πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες και καρδιοπροστατευτικές ενώσεις.
Περιέχουν πηκτίνη, η οποία δρα ως φυσικό καθαρτικό, και βιταμίνες A, B και C, που σε συνδυασμό με τις φαινολικές ενώσεις και τα καροτενοειδή που περιέχουν, υποστηρίζουν την υγεία των αιμοφόρων αγγείων.
Καρπούζι
Το καρπούζι είναι ένα ενυδατικό καλοκαιρινό φρούτο πλούσιο σε κάλιο, φυτικές ίνες και λυκοπένιο, ένα αντιοξειδωτικό που συνδέεται με βελτιωμένη αρτηριακή πίεση και μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.
Περιέχει επίσης L-κιτρουλίνη, ένα αμινοξύ που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και της σκλήρυνσης των αρτηριών.
Κολοκυθάκια
Είναι πλούσια σε κάλιο, ένα βασικό θρεπτικό συστατικό για τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και τη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιακών παθήσεων. Η κατανάλωσή τους είναι ένας απλός τρόπος για να υποστηρίξετε την υγεία της καρδιάς.
Παρέχουν επίσης βιταμίνη C και φυτικές ίνες, που βοηθούν στην πέψη και την απομάκρυνση της χοληστερόλης από το αίμα.
Φράουλες
Μελέτη του 2021 διαπίστωσε ότι η κατανάλωση 2,5 μερίδων ημερησίως μπορεί να βελτιώσει τους καρδιομεταβολικούς παράγοντες κινδύνου και την αντίσταση στην ινσουλίνη.
Οι φράουλες είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά και βιταμίνη C, τα οποία βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που μπορούν να βλάψουν την καρδιά.
Μύρτιλλα
Είναι πλούσια σε ανθοκυανίνες, αντιοξειδωτικά που μπορούν να καταπολεμήσουν το οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή - δύο παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.
Η τακτική κατανάλωση έχει συνδεθεί με χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης. Η υψηλή περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες βοηθά επίσης στη διαχείριση της χοληστερόλης και υποστηρίζει τη συνολική υγεία της καρδιάς.
Πηγή: verywellhealth