ΔΙΑΤΡΟΦΗ

11 από τα πιο πυκνά σε θρεπτικά συστατικά τρόφιμα που μπορείτε να φάτε

Μιχάλης Θερμόπουλος

Σε έναν κόσμο γεμάτο επεξεργασμένες επιλογές και κενές θερμίδες, τα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά τρόφιμα προσφέρουν τα μέγιστα οφέλη υγείας ανά μπουκιά.

11 από τα πιο πυκνά σε θρεπτικά συστατικά τρόφιμα που μπορείτε να φάτε

Πρόκειται για τρόφιμα γεμάτα με απαραίτητες βιταμίνες, μέταλλα και ωφέλιμες ενώσεις, χωρίς υπερβολική ζάχαρη, ανθυγιεινά λίπη ή πρόσθετα.

Αυτό το άρθρο επισημαίνει τα τρόφιμα με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά, εξηγεί γιατί είναι βιολογικά ανώτερα και παρέχει συστάσεις που υποστηρίζονται από ειδικούς για το πόσο συχνά πρέπει να τα συμπεριλαμβάνετε στην εβδομαδιαία διατροφή σας.

Τι κάνει ένα τρόφιμο πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά;

Μια τροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά παρέχει υψηλή ποσότητα απαραίτητων θρεπτικών συστατικών σε σχέση με την περιεκτικότητά της σε θερμίδες.

Αυτά τα τρόφιμα είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα, αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες και υγιή λίπη ή πρωτεΐνες, ενώ έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε επεξεργασμένα σάκχαρα ή κορεσμένα λίπη. Υποστηρίζουν την ενέργεια, την ανοσία, την λειτουργία του εγκεφάλου και την πρόληψη χρόνιων ασθενειών με χαμηλό θερμιδικό φορτίο.

Βασικά χαρακτηριστικά των τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά:

  • Υψηλή αναλογία θρεπτικών συστατικών προς θερμίδες
  • Φυσικές πηγές ολικής αλέσεως
  • Προάγουν τον κορεσμό και την μεταβολική υγεία
  • Υποστηρίζουν την επιδιόρθωση των ιστών και την κυτταρική λειτουργία
Chicken-And-Beef-Liver-sykoti

Ποιες είναι οι τροφές με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά;

Αυτά τα τρόφιμα αναγνωρίζονται στην κλινική έρευνα διατροφής και στις διατροφικές οδηγίες για τη συμβολή τους στη συνολική υγεία:

ΤρόφιμοΒασικά θρεπτικά συστατικάΟφέληΠροτεινόμενη εβδομαδιαία πρόσληψη
1Συκώτι (μοσχάρι ή κοτόπουλο)Σίδηρος, βιταμίνη Α, Β12, φυλλικό οξύΠρολαμβάνει την αναιμία, υποστηρίζει την υγεία του εγκεφάλου και των ματιών1–2 μικρές μερίδες (συνολικά 100–150g)
2Φυλλώδη λαχανικά (λάχανο, σπανάκι)Βιταμίνη Κ, C, μαγνήσιο, αντιοξειδωτικάΥποστηρίζει την υγεία των οστών, την αποτοξίνωση, την αντιφλεγμονώδη δράση3–5 μερίδες
3Λιπαρά ψάρια (σολομός, σαρδέλες)Ωμέγα-3, πρωτεΐνη, βιταμίνη DΥποστηρίζει την υγεία της καρδιάς, του εγκεφάλου, των αρθρώσεων2–3 μερίδες (από 100–150g η κάθε μία)
4Αυγά (ολόκληρα)Χολίνη, βιταμίνες Β, σελήνιοΥποστηρίζει την υγεία του ήπατος, του εγκεφάλου και των μυών4–7 αυγά, ανάλογα με τη διατροφή σας
5ΦύκιαΙώδιο, ασβέστιο, μαγνήσιοΥποστηρίζουν την λειτουργία του θυρεοειδούς και ην ισορροπία των μετάλλων2–3 μικρές μερίδες
6Σταυρανθή λαχανικά (μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών)Φυτικές ίνες, βιταμίνη C, σουλφοραφάνηΕνισχύουν τις οδούς αποτοξίνωσης και την ανοσολογική απόκριση3–4 μερίδες
7Οστρακοειδή (μύδια, στρείδια)Ψευδάργυρος, Β12, σίδηροςΥποστηρίζουν την ανοσία και τη νευρολογική λειτουργία1–2 μερίδες
8ΣκόρδοΑλισίνη, μαγγάνιο, Β6Καρδιοπροστατευτικό, αντιμικροβιακό, ενισχυτικό του ανοσοποιητικού4–5 σκελίδες εβδομαδιαίως
9ΜύρτιλαΒιταμίνη C, πολυφαινόλες, φυτικές ίνεςΒελτιώνουν τη γνωστική λειτουργία, την υγεία του εντέρου και τη φλεγμονή2–3 χούφτες την εβδομάδα
10ΓλυκοπατάτεςΒήτα-καροτίνη, φυτικές ίνες, κάλιοΥποστηρίζουν την υγεία των ματιών και την ισορροπία του σακχάρου στο αίμα2–3 μεσαίου μεγέθους γλυκοπατάτες
11Μαύρη σοκολάτα (≥70% κακάο)Σίδηρος, μαγνήσιο, αντιοξειδωτικάΥποστηρίζει την αγγειακή υγεία και την ψυχική διάθεσηΑπό 2–3 μικρά κομμάτια, 3 φορές/εβδομάδα

Αυτές οι τροφές πρέπει να συμπληρώνουν μια ισορροπημένη διατροφή —όχι να αντικαθιστούν την ποικιλία— εξασφαλίζοντας συνέργεια μεταξύ των μικροθρεπτικών συστατικών.

Salmon

Συχνές ερωτήσεις

Είναι οι τροφές φυτικής προέλευσης τόσο θρεπτικές όσο οι ζωικής;

Ορισμένες φυτικές τροφές (όπως τα φυλλώδη λαχανικά και τα όσπρια) είναι εξαιρετικά πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά, αλλά ορισμένα θρεπτικά συστατικά όπως η Β12, ο αιμικός σίδηρος και το EPA/DHA είναι πιο βιοδιαθέσιμα σε ζωικές πηγές.

Πειράζει να τρώω πάρα πολλές τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά;

Ναι, ειδικά στην περίπτωση των λιποδιαλυτών βιταμινών (όπως A και D) ή μετάλλων όπως ο σίδηρος και το ιώδιο. Η ισορροπία και η ποικιλομορφία είναι το κλειδί στη διατροφή.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ υπερτροφών και των τροφών που είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά;

Το «υπερτροφή» είναι ένας όρος μάρκετινγκ χωρίς επιστημονικό ορισμό, ενώ το «πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά» αναφέρεται σε τρόφιμα που παρέχουν υψηλά επίπεδα απαραίτητων θρεπτικών συστατικών ανά θερμίδα.

Σε ωμή ή μαγειρεμένη μορφή είναι καλύτερα τα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά τρόφιμα;

Εξαρτάται. Το μαγείρεμα ενισχύει ορισμένα θρεπτικά συστατικά (π.χ., λυκοπένιο στις ντομάτες) και μειώνει άλλα (όπως η βιταμίνη C στα φυλλώδη λαχανικά). Ένας συνδυασμός και των δύο είναι ιδανικός.

Πώς βοηθούν αυτά τα τρόφιμα στην πρόληψη χρόνιων ασθενειών;

Μειώνουν το οξειδωτικό στρες, τη φλεγμονή και τις ελλείψεις θρεπτικών συστατικών, που συμβάλλουν σε καρδιακές παθήσεις, διαβήτη και νευροεκφυλισμό.

Συμπέρασμα

Τα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά τρόφιμα προσφέρουν ισχυρά οφέλη υγείας, παρέχοντας απαραίτητες βιταμίνες, μέταλλα και βιοδραστικές ενώσεις χωρίς περιττές θερμίδες. Η ενσωμάτωση μιας ποικιλίας αυτών των τροφών στην εβδομαδιαία σας ρουτίνα υποστηρίζει την μακροπρόθεσμη ενέργεια, την ανοσία και την πρόληψη ασθενειών.

Πηγές:
healthline.com
harvard.edu
nhs.uk
mayoclinic.org
cdc.gov